PROMO

Les Percussions WAMALI, Gvineja

24.05.2012 u 12:11

Bionic
Reading

U nedjelju 27. svibnja u Malom pogonu Tvornice, u sklopu Tjedna Afrike, nastupa gvinejska glazbeno-plesna skupina Les Percussions WAMALI

Gostovanje gvinejske glazbeno-plesne skupine Les Percussions WAMALI kao kruna zagrebačke manifestacije Tjedan Afrike 2012 iznimna je prigoda za otkrivanje autentične zapadnoafričke glazbe neupakirane u standardnu world music ambalažu. WAMALI je osnovan prije desetak godina u gvinejskoj prijestolnici Conakryu.

Njegovi perkusionisti, balafonisti i dvije plesačice ranije su proputovali svijet s ansamblom Les Circus Baobab koji je bio pod patronatom gvinejskog ministarstva kulture pa su u novi sastav neizravno prenijeli koncept očuvanja tradicije kroz suvremenu glazbu i ples. U Gvineji je taj koncept institucionalno razrađen prije skoro pola stoljeća, što je bilo sasvim netipično za Afriku koja je zbog europeizacije, nametnute u traumatičnom procesu kolonijalnih osvajanja, nepovratno izgubila dobar dio starog kulturnog identiteta. Prvi gvinejski predsjednik Ahmed Sekou Toure, na vlasti od 1958. do 1984., zapamćen je kao jedan od okrutnijih diktatora u regiji, ali istodobno je bio na glasu kao najagilniji promotor afričke glazbe i panafričke kulture u postkolonijalnoj epohi.

Legendarnu južnoafričku pjevačicu Miriam Makeba, koja je tek u Conakryu našla sigurno utočište od višestrukih političkih progona, imenovao je veleposlanicom u UN-u. Do zadnjeg dana svoje vladavine Sekou Toure je sponzorirao nekoliko vrhunskih sastava, najizdašnije čuveni Bembeya Jazz National i ženski orkestar Les Amazones De Guinee sastavljen od prvih gvinejskih policajki. Na internacionalnim pozornicama naslijedili su ih Mory Kante, Sekouba Bambino Diabate i u novije vrijeme kvintet Ba Cissoko. U takvom ambijentu Conakry je između ostalog postao najjače uporište drevne zapadnoafričke perkusionističke tradicije kojoj pripadaju Les Percussions WAMALI.

Premda su svojom glazbom trajno vezani za Gvineju, nestabilne političke prilike u zemlji natjerale su ih na odlazak u francusku emigraciju. Skrasili su se u Marseilleu, kao i skupina Ba Cissoko s kojom danas dijele vodećeg perkusionista Alhassanea Camaru. U njihovim nastupima broj umjetnika varira od osam do čak dvanaest. Na zagrebačkom koncertu Alhassane će predvoditi osmeročlanu postavu u glazbenom i vizualnom spektaklu obogaćenom tradicionalnim plesovima i scenskim akrobacijama. Rado su viđeni gosti na europskim pozornicama, a u Zagreb dolaze nakon nedavno održanog uspješnog pariškog koncerta u Centre Momboye. Osim nastupa u Tvornici, gdje će im potporu pružiti dvije zagrebačke proafričke grupe - Naš mali afro band i Kenkedenke, te plesna skupina udruge Dyalli, inače organizatora Tjedna Afrike, članovi sastava WAMALI će tijekom prvog gostovanja u Hrvatskoj održati radionice plesa i djembea.