Jurica savjetuje

Kako se ponašati pod suncem - drugi dio

07.06.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Je li bolje kupovati klasične kreme za sunčanje ili kozmetiku s prirodnim filterima? Koji sastojci direktno štete, a koji će uz zaštitu njegovati kožu izloženu UV zračenju? Jurica nastavlja krusadu oko pravilnog sunčanja

Prošli tjedan smo se zaustavili na kemijskim filterima s kojima danas nastavljamo.

Oxybenzone poznat i kao Benzophenone-3 – uzrokuje alergijske reakcije na koži i znatno prodire u krvotok. Ometa endokrini sustav te se sukladno tome sumnja da uzrokuje kancerogena oboljenja.

Octyl Dimethyl PABA, PABA Ester, Padimate O – u tri varijante naziva, nastao je od nekadašnjeg vrlo raširenog kemijskog filtera PABA. Otpušta slobodne radikale, oštećuje DNK, ima estrogeni učinak u tijelu i kod nekih ljudi može uzrokovati jače alergijske reakcije.

Ensulizole, tj. Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid – još jedan filter koji pod sunčevim zrakama stvara slobodne radikale, iako istovremeno štiti od UV B zračenja. Potencijalno kancerogen.

Mexoryl SX – nakon sat vremena na koži koja je izložena suncu gubi oko 20 posto učinkovitosti; nakon dva sata otprilike 40 posto i tako dalje. Slabo prodire u kožu i prema dosadašnjim istraživanjima nema većih problema s ovim filterom.

Benzophenone-2 – ne zna se još puno o njemu. Zabranjen u nekim zemljama zbog nedovoljnih kliničkih ispitivanja. Postoji bojazan da bi mogao utjecati na endokrini sustav.

Benzophenone-4, odnosno Sulisobenzone – može uzrokovati iritaciju kože i sluznica. Sam većim dijelom ne prodire kroz kožu, ali povećava sposobnost prodiranja drugim kemikalijama.

Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol – nije dozvoljen u nekim zemljama zbog premalenog broja studija. Zasad su ispitivanja pokazala da je fotostabilan (ne raspada se na štetne molekule na sunčevom svjetlu) i da ne prodire dublje u kožu.

Menthyl Anthranilate – prema istraživanju stvara štetne spojeve kisika tijekom izlaganja suncu. Dakle, zaključujemo da stvara slobodne radikale.

Titanium Dioxide – čini se siguran jer poput cinka ne prodire kožu i time je fizički poput štita brani od štetnih doza UV zraka. Ne bi smio ulaziti u tijelo udisajima, npr. sprejem, puderastom kozmetikom i sl. Pojavile su se i mikronizirane te nano varijante titan dioksida i tu dolazi do problema, jer iako u takvom obliku bolje štiti, istovremeno može prodrijeti kožu i biti prilično toksičan prema jetri i ostalim organima. Jedan je od glavnih fizičkih filtera u prirodnim kremama za sunčanje. Krupniji titan dioksid, kao i cink oksid vam neće naštetiti.

Zinc Oxide – praktički identičan titan dioksidu. Dok nije mikroniziran ili u nano česticama, ne prodire kožu i pruža solidnu zaštitu od UV zračenja. Drugi najčešći i najjeftiniji filter u prirodnim ili kremama za osjetljivu kožu. U nano obliku također puno bolje štiti, ali istovremeno može naštetiti organizmu. Zasad se još vrlo malo zna o dugotrajnim učincima nano čestica. Preporuča se izbjegavati takve oblike što fizičkih, ali i kemijskih filtera.

Imajte na umu da spojevi koje sam spomenuo danas, ali i oni u prošlotjednom članku redovito dolaze u kombinaciji dvaju ili više filtera. Razlog je povećanje spektra zaštite od UV zraka. Fizički i kemijski filteri se redovito kombiniraju u kremama za sunčanje. Svakako čitajte sastav proizvoda prije kupnje.

Na našu zajedničku sreću, osim uvriježenih UV filtera, postoje sasvim prirodni pripravci dobiveni iz biljnog svijeta koji ne samo da štite, već istovremeno i njeguju kožu. Nuspojava nemaju, osim ako ste na neke od njih alergični. Možete ih koristiti tijekom cijele godine, čak i na osjetljivoj koži jer nemaju konzervansa.

Prije upotrebe prirodnih ulja i maslaca trebate znati da je njihov vijek trajanja kraći i da bi se nakon jedne sezone eventualni višak trebao baciti. Sve razine faktora koje ću ubrzo spomenuti ne uzimajte zdravo za gotovo. Oni mogu varirati ovisno o mješavini, kvaliteti (uzgoj, čistoća i sl.) i skladištenju. Istaknute brojke su dobivene ispitivanjem hladno prešanih ulja visoke kvalitete.

Svijetlo sezamovo ulje - SPF 4. K tome, ovo ulje prema testovima ne dozvoljava razvoj stanicama melanoma. Po meni najbolje ulje na svijetu.

Karite maslac, poznat i kao shea maslac – SPF 6-8 znači da odbija do 50 posto UV zraka. Odličan za suhu kožu, ali se ne preporučuje masnijoj zbog komedonog svojstva.

Ulje čileanskog lješnjaka – SPF 10-30. Uz zaštitu, kožu hrani brojnim masnim kiselinama što je značajka i ostalih nerafiniranih biljnih ulja koja danas spominjem.

Ulje sjemenki maline i čileanske maline (Rubus idaeus i Rubus idaeus L. Rosaceae) – SPF 25-50. Pruža široki spektar zaštite od UV B i UV C zračenja.

U našim trgovinama prirodne kozmetike možete kupiti mješavine spomenutih ulja, ali i svako posebno. Ako ćete ih miješati kod kuće držite se početne vrijednosti svakog ulja, jer miješanjem s drugima vrijednost se smanjuje.

Ljeti nikako ne koristite eterična ulja za te pripravke zbog fototoksičnosti!

Pijte astaksantin

Obilno i redovito se mažite!

Suncu se izlažite, ali vrlo kratko, radi proizvodnje vitamina D. Inače ga se klonite u hladovini ili ispod ljetne odjeće te kapa prirodnih materijala što vam donosi oko SPF 3-8. Možete nabaviti i specijalno izrađenu odjeću koja štiti faktorom 30.