Buzz

Zašto oglašavati na Pinterestu

12.06.2012 u 10:35

Bionic
Reading

Nove društvene mreže donose nove mogućnosti za oglašivače. Što nudi Pinterest i zašto je dobro biti tamo

Svojom novom akvizicijom, ovaj put pravnika Michaela Yanga, osnivači Pinteresta kao da su svijetu htjeli poručiti da nema bojazni da će zbog njihovih objava na toj mladoj i propulzivnoj društvenoj mreži korisnicima na vrata stizati tužbe zbog kršenja autorskih prava. Naime, Yang je do konca prošlog tjedna radio kao jedan od glavnih pravnih savjetnika internetskog diva Googlea, a sad bi trebao osigurati rast korisnika na mreži koji je bio ozbiljno ugrožen nakon što je jedna korisnica konačno pročitala ona sitna slova u Uvjetima korištenja i saznala da je svaki 'pin' (objavljene fotografije) potencijalna tužba autora zbog kršenja njihovih prava.

Da bi stvar bila gora, korisnik je u tom slučaju na svoja nejaka pleća trebao preuzeti i troškove Pinterestove pravne službe. Naravno, u toj start-up kompaniji bili su dovoljno pametni da promijene Uvjete korištenja, ali zbog gorkog okusa koji je ostao nakon spoznaje o potencijalnim opasnostima nisu imali drugog izbora nego u pomoć dozvati Yanga, jednog od najvećih imena u svijetu virtualne pravice. Tim potezom Pinterest je pokazao kako ništa ne želi prepustiti slučaju i dalje ostati mreža čijem se strelovitom rastu divi konkurencija i, naravno, investitori. Prema istraživanju kompanije Experian Marketing Services objavljenom u travnju ove godine, Pinteres je treća društvena mreža po popularnosti u SAD-u. Njen promet je između siječnja i veljače porastao gotovo 50 posto, a u ukupnim prihodima društvenih mreža njegov udjel je s jedan narastao na 17 posto.

Usporedbe radi, Twitterov je s 10 posto pao na samo jedan, dok se Facebookov smanjio s 89 na 82 posto. Prenapučenost potonje, super popularne mreže, svakako je jedan od razloga zbog kojeg je nišni Pinterest u tako kratkom roku stekao toliko mnogo sljedbenika. Osim toga, korisnicima se očito sviđa činjenica da im nova mreža pruža mogućnost da se na vrlo atraktivan način predstave publici u svom pravom svjetlu ili, bolje rečeno, onako kako oni sebe vide pri čemu ne moraju mariti o aktualnostima, komentarima i inim stvarima zbog kojih Facebook na trenutke postaje nepodnošljiv. Pinterest, taj virtualni 'scrapbook', plutena ploča ili kako god postaje sjajan alat za samoizražavanje, trančiranje najboljeg od života na ukusno uređene 'boardove'.

S obzirom na to da je mantra svakog oglašivača koji drži do sebe da bude tamo gdje su njegovi potrošači, posljednjih mjeseci raste broj kampanji skrojenih isključivo za Pinterest a koje pokazuju kako ta mreža ima svoju logiku, svoju regulu koja se po mnogočemu razlikuje od Njegova Veličanstva Facebooka. Praksa je tako pokazala da je kod Pinteresta ključno upoznati svoju publiku, a pošto je riječ o mreži koja broji znatno manje korisnika nego Facebook ciljanje je (unatoč Zuckerbergovim sofisticiranim alatima) lakše i učinkovitije. Pokazuje to kampanja brenda Kotex koju mnogi izdvajaju kao trenutno najuspješniju Pinterest kampanju.

Naime, izraleska agencija Smoyz dobila je zadatak pratiti pedeset utjecajnih 'pinuša' i temeljem njihov preferencija (fotografija koje im život znače) osmisliti personalizirane poklone i poslati ih na njihovu kućnu adresu. Od odabranih korisnica su pritom zatražili da 'ne bud' im teško' objave sliku poklona na toj istoj društvenoj mreži. Rezultat? Gotovo sve žene objavile su kako je Kotex krasan i divan brend i to na Pinterestu, Facebooku, Twitteru itd., a to je kako tvrdi agencija, potaknulo 2, 284 interakcija i dovelo do gotovo 700 tisuća 'impressionsa'.

Kotex je učinio upravo ono što savjetuju mnogi marketinški stručnjaci, odnosno nagradio svoje fanove jer prate njihove aktivnosti. No to nije jedini način, naravno. Primjerice, Peugeot Panama lansirao je vrlo pametnu digitalnu kampanju u kojoj je Pinterest odigrao ključnu ulogu. Prvo su uz pomoć 'boardova' predstavili nove modele automobila i to tako što su uz pomoć korisnika objavljivali 'pinali' fotografije koje najbolje ilustriraju njihove performanse, a potom su osmislili igru slagalice i nagradili pet korisnika koji su s njihovog Facebooka ili internetske stranice sakupili sve potrebne dijelove.

Osim što je Peugeotova kampanja pokazala kako biti kreativan na Pinterestu, naučila je i kako je to sjajna platforma za integraciju ostalih digitalnih medija. Budući da je tu riječ o kampanji koja ima svoj start i kraj, postavlja se pitanje što raditi u doba mirovanja, odnosno, na koji način 'bedinati' Pinterest profil na dnevnoj bazi. Marketinški stručnjaci, a i uspješni brendovi, uvjeravaju kako je ovo idealan način da brend uz pomoć fotografija predstavi svoje vrijednosti.

Naime, prednost Pinteresta u usporedbi s ostalim mrežama je što korisnici mogu odabrati koju će temu iliti 'board' pratiti. Na Facbooku, korisnik 'lajkom' prihvaća da će primati bilo koje akcije i aktivnosti brenda dokle god ne klikne opciju 'hide'. E sad, na Pinterestu oglašivač ima zadatak objavljivati atraktivan (prije svega vizualan) sadržaj koji će korisnici rado 're-pinati'.

Dobar primjer za to je brend Chobani Yogurt koji je osmislio čak 17 zanimljivih 'boardova' na kojima dijele recepte, inspirativne izreke, fotografije zanimljivih destinacija i još mnogo lijepih stvari koje korisnici 're-pinaju', ali i dijele na ostalim društvenim mrežama. U svakom slučaju, Pinterest je sjajna prilika da brendu date ljudsko lice i predstavite ga onako kako biste htjeli da vas potrošači vide. Uostalom, to rade i sami korisnici, modeliraju vlastiti život ne prema onome što oni jesu već što bi htjeli biti.