INTERVJU

Vraćamo gradu nadu!

16.06.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Ove će se nedjelje u Šibeniku dogoditi nešto zbilja veliko: stoljetna plaža Banj vraća se kupačima! Ideja o plaži rodila se prije dvije godine, dovršenjem čišćenja terena nekadašnje tvornice TEF

Kako je Banj davno služio kao kupalište, revitalizacija te lokacije vratit će gradu perspektivu, drže čelnici grada. Šibenik će se tako konačno okrenuti moru i postati pravi turistički grad. Šibenčani se vesele - ankete kažu da se uređenje plaže Banj smatra najpoželjnijim i najboljim projektom gradske vlasti. Ili, kako to idejni začetnik projekta dogradonačelnik Franko Vidović kaže:

'Nakon čišćenja prostora ugašene tvornice TEF ukazala se jedinstvena vizura grada koja je sama vodila rješavanju desetljetnoga šibenskog problema – nedostatka gradske plaže. Na mjestu gdje su se Šibenčani kupali prije više od pola stoljeća, izvršena su ispitivanja kvalitete mora i tla. Nakon što su nalazi instituta Ruđer Bošković pokazali da je kakvoća besprijekorna, krenulo se u projekt koji je doveo do ovoga što danas vidimo - plaže s najljepšim pogledom na Jadranu.

Kako je tekla realizacija projekta? Bivša vlast je ostavila prilično zamršenu situaciju s TEF-om?
Projekt je od samog početka dočekan s oduševljenjem. Postojalo je dosta sumnji u mogućnost realizacije u zacrtanim rokovima. Kako se realizacija počela primicati kraju, a kupalište poprimati prepoznatljive vizure, pojavilo se, nažalost, dosta politiziranja - u najgorem smislu te riječi. Ipak, unatoč zlonamjernim komentarima dijela šibenske političke scene, gradska je uprava projekt uspješno privela kraju.

Što Šibenik konkretno dobiva od ove plaže?
Od početka devedesetih godina u gradu postoji prešutni konsenzus oko pravaca razvoja, a to su izmještanje industrijskih pogona iz gradskog područja i turistička valorizacija jedinstvene povijesne jezgre. Unatoč tome, u realizaciji tih ideja poprilično se vrludalo i vrlo malo napravilo. Posljednjih dvadeset godina je transformacija Šibenika u turistički grad uglavnom vodila rušenju, pri čemu su, nažalost, stradali brojni proizvodni pogoni. Kupalište Banj u tome smislu prestavlja točku preokreta – jer se s ciljem turističkog razvoja napokon počinje graditi. Premda se ovaj projekt u tehničkom smislu može smatrati jednostavnim, on uz izgradnju ljetne pozornice na tvrđavi Sv. Mihovila i stranu investiciju u hotel Šibenik, predstavlja dugoočekivani početak razvoja Šibenika kao turističkog grada.

Što je sljedeće na redu?
Kroz protekle tri godine u Šibeniku su stvoreni preduvjeti za značajne promjene, koje upravo postaju vidljive: donesena je strategija razvoja grada, dovršeno je kupalište Banj, priprema se uređenje ljetne pozornice na tvrđavi Sv. Mihovila, konačno se obnavlja središnji gradski trg. Posebno je važno istaknuti jednu od većih stranih investicija u Hrvatskoj uopće: gradi se marina za megajahte i prateći hotel na poluotoku Mandalina… Sve su to kockice mozaika koje će značajno odrediti percepciju Šibenika u narednim godinama.

Najvažniji razvojni potencijali leže u turističkoj valorizaciji prostora bivše tvornice TEF, aktiviranju neiskorištenih bivših vojarni i razvoju poduzetničke zone Podi kao 'centra zelenih industrija Jadrana'. U svemu tome, iako je prostorno malen i tehnički jednostavan projekt, kupalište Banj predstavlja važnu točku preokreta koja Šibenčanima vraća samopouzdanje i pokazuje da Šibenik hoće i može!

Pet razloga za posjet Šibeniku ovoga ljeta

1. Plaža Banj svakako je - ako ne najljepša - onda plaža s jednim od najljepših pogleda na Jadranu. Neposredna blizina gradskih sadržaja te lak pristup automobilom zajamčit će odličnu posjećenost kroz cijelu sezonu.

2. Terraneo, Festival šansone, Međunarodni dječji festival, OFF jazz & blues festival koji se održavaju ljeti čine Šibenik gradom s najviše festivala po četvornom metru na svijetu.

3. Šibenske tvrđave su fenomen za sebe: uz Sv. Mihovila, Sv. Ivana i tvrđavu Barone, na ulazu u kanal nalazi se skrivena ljepotica Sv. Nikola, čiju je gradnju naložio venecijanski kapetan Alojzije de Canal travnja 1525. godine. Raj za avanturiste!

4. Novi nautički centar i marina čine grad omiljenim svratištem jedriličara i jahtaša, kojima je Šibenik obavezna 'baza' u istraživanju Jadrana i prekrasnoga šibenskoga arhipelaga.

5. Gradska jezgra, u kojoj se trenutno odvija desetak projekata, uz neizostavnu katedralu Sv. Jakova već stoljećima očarava posjetitelje.