Događanja

Kirill Golovchenko pobjednik festivala fotografije Organ vida

18.06.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Međunarodni festival fotografije Organ vida održao se od 15. do 17. lipnja u kinu Europa i Galeriji Karas u organizaciji fotografske udruge Organ vida, a pobjedu je odnio njemački fotograf Kirill Golovchenko

Žiri ovogodišnjeg 4. međunarodnog festivala fotografije Organ vida, kojeg su činili Saša Kralj, Filip Horvat, Jeff Jacobson, Baraba Šarić i Matt Lutton, proglasili su najboljim dokumentarni projekt 'Ukrajinski proboj' njemačkog fotografa Kirilla Golovchenka. Autor je nagrađen novčanom nagradom u iznosu od tri tisuće kuna.

Ukrajinski proboj aludira na novi program ukrajinske vlade i slogan 'Ukrajinski proboj: za ljude, a ne za političare'. Program je zamišljen kao putokaz za nacionalni razvoj u 21. stoljeću.

Tražio sam situacije i raspoloženja koji ne pokazuju samo ovu novu stranu Ukrajine. Iako je prošlo već 17 godina od osamostaljivanja Ukrajine, ljudi još nisu uspjeli pobjeći iz starog socijalističkog načina razmišljanja. I svaka misao i djelovanje nosi tragove ove prošlosti. Ili, drugim riječima, prošlost se još uvijek odražava u svemu, rekao je Golovchenko.

Talijanski autor Mateusz Sarello projektom 'Divno' osvojio je drugo mjesto. 'Divno' je priča o prekidu ljubavne veze i neprihvaćanju usamljenosti, povratku na ista mjesta i sjećanjima koja ne možemo zaboraviti.

Indijskom fotografu Akshayju Mahajanu za ciklus 'Ne želim spavati sam' žiri je dodijelio treću nagradu. Njegov foto-esej bavi se osobnim LGBT povijestima grupe prijatelja u Bangaloreu, Indiji te prikazuje živote mladih članova LGBT zajednice i što to znači biti gay u zemlji poput Indije.

Pohvalu žirija i nagradu publike dobio je norveški fotograf Christian Stejshal za projekt 'Grad smeća'.