E-HYPE

Digitalna ljetna lektira

09.07.2012 u 14:02

Bionic
Reading

Bili dio mase na plažama ili se opuštali u vrućim gradskim stanovima, nužna stavka kvalitetnog odmora za koju nemamo vremena tijekom hiperbrze svakodnevice dobra je literatura

Dok se tehnologija Kindle E Ink sjajno snalazi i na najjačem suncu, a tableti bivaju prigodni za ugodne večeri na terasi u nove radne pobjede je najljepše ući odmorniji i - načitaniji.

Dječji kutak: Oscar, Ježić Matko, Crvenkapica...

Krećemo s najmlađima da sebi priskrbimo malo nužnog mira, a umovima u punom razvoju zanimljivog podražaja. Developeri aplikacija za tablete, posebno Appleov, još su od zavodljivog trailera 'Alise u zemlji čudesa' tik poslije premijere iPada shvatili da je jedan od većih užitaka koje donosi sljedeća generacija uređaja novi načini oblikovanja priča za djecu.

Niz hrvatskih entuzijasta poput RoosterBeea se upušta u svjetsku bitku uracima na engleskom, a pomalo raste i galerija uradaka na hrvatskom ili bliskim jezicima. Zbog vrste ilustracija posebno je dopadljiva priča o sloniću Oscaru, a produktivna srpska ekipa New Look Entertainmenta na iPad i androidne uređaje donijela niz klasika poput 'Crvenkapice', 'Male sirene', 'Knjige o džungli'... Budući da je očito da aplikacije za djecu mogu odigrati i značaju ulogu učenja drugih jezika, preporuka je i Auryn - Van Gogh and the Sunflowers u kojoj je kroz sjajne ilustracije, interakciju i tekst ispisana priča o jednom od najvećih slikara svih vremena. Malo kulture za klince uz učenje engleskog jezika.

Konceptom Kindle Singles Amazon je popunio rupu između onih tekstualnih radova koju su prekratki da budu tretirani kao knjiga, a predugi da stanu u klasičan magazin. Našoj tehnologiji sklonoj prirodi jedan od zanimljivijih doprinosa je ovaj rad bračnog para Paraga i Ayesha Khannna, često svrstavanih na liste najutjecajnijih mislioca 21. stoljeća, u kojem analiziraju sraslost ljudske civilizacije s tehnologijom i sve posljedice koje iz toga proizlaze. Optimistično i inspirativno ljetno štivo.

Kada tipkovnice i umove udruže dva diva SF-a, kako se o Terryju Pratchettu i Stephenu Baxteru laskavo izrazio Guardian, logično je očekivati opise nemogućeg koje se kroz uvjerljivost riječi čini mogućim! Ideja paralelnih svemira kojom barataju nije nepoznata SF-u, ali je autori obrađuju na upečatljiv način. Naime, niz Zemalja uvjetima je sličan našoj samo što na nijednoj od njih nikada nije živio čovjek, već su imale specifičan tok razvoja. Misaoni eksperiment za polizat prste poslije sladoleda.

Sasvim zgodan koncept koji se mahom karakterizira kao lako štivo čitljivo u hodu. Doista, za 30 kuna koliko preračunato s iznosa u Kindle Store dođe ovo djelo dobiva se zanimljiv koncept u kojem autorice vode lažne razgovore s legendarnim spisateljicama poput Jane Austen, Margaret Mitchell, Ayn Rand... Sve to uz to intrigantne podatke poput onog o Ermi Bombeck koja je za svoj epitaf tražila natpis 'I told you I was sick'. Humoristična do kraja.

Zamislimo da sjajni Jack Donaghy iz '30 Rocka' doista postoji i objavi knjigu? To je napravio pravi bivši član menadžmenta NBC-a Warren Littlefield koji je okupio respektabilnu ekipu iz televizijskog biznisa ne bi li iz prve ruke nastala priča o nastanku najvećih TV hitova devedesetih - 'Prijatelja', 'Frasiera', 'Seinfelda', 'ER-a'... Djelom se dobiva dobar uvod u tajne i drame posla (pilot 'Seinfelda' su gledatelji mrzili na svim razinama!) te klizanju prema krizi u kojoj NBC ima poštovane serije, ali ni približan broj gledatelja.

Svi mi koji živimo od interneta ili na njemu sate provodimo iz čiste dokolice često zdravo za gotovo podrazumijevamo njegovo postojanje i besprijekorno funkcioniranje. Ipak, koja je fizička osnova postojanja i funkcioniranja globalne mreže malo tko doista zna. Super uzbudljivo štivo donosi Andrew Blum, redoviti suradnik Wireda, NY Timesa, Gizmoda, Popular Sciencea (...) koji odlazi do objašnjavanja najmanje žice i opskurne lokacije servera. Blum je i tviteraš, što nam je posebno drago kada uzmemo u obzir temu premijernog e-hypea.

Jon Ronson autor je koji s lakoćom ulazi u vrlo sporne teme pa dok se u prve dvije knjige pozabavio ekstremističkim grupama i ulozi New Agea u američkoj vojsci (ekranizirano kao The Men Who Stare at Goats) posljednjih se godina bavi pitanjima ludila, luđaka, psihopata... Na stranice iste knjige Jonson tako dovodi različite sugovornike psihopate - službene luđake optužene za teška kriminalna djela do onih skrivenih na menadžerskim pozicijama u korporacijama!

Domaća kultura: Drugost, Novi Kamov, Izdavačka akademija...

Da tradicionalno tiskano izdavaštvo u jaslama javnog financiranja ne može opstojati, sramežljivo su počeli shvaćati ljubitelji stvaranja nešto složenije pisane riječi u Rijeci. S jedne strane časopisi lokalnih kulturnjaka su uz pomoć servisa poput Issuua dobili online izdanja, pa je takav slučaj s časopisom studenata kulturologije Drugost, Književnom Rijekom, Novim Kamovom, a program edukacije Izdavačka akademija premijerna radove mladih autora doveo i do ozbiljnijih hrvatskih e-knjiga projekata.

Kada je kao dvadesettrogodišnjak na vlastitu web stranicu s mogućnošću besplatnog downloada stavio djelo 'Metro 2033.' Glukhovsky nije slutio da će ono doživjeti i tiskano izdanje prodavano u milijune primjeraka, videoigru za PC i Xbox te prodaju prava za film. Budućnost u kojoj je nuklearna kataklizma preživjele odnijela u podzemne stanice Metroa i donijela borbu s opasnim mutantima poziva na razmišljanje.

Stvaranje, stvaranje, stvaranje. Kao papagaji ćemo do besvijesti ponavljati ovu tvrdnju za koju čvrsto vjerujemo da stoji iza mogućnosti ekonomskog oporavka i potencijalno ljepše budućnosti. Gdje je stvaranje tu su i inovacije o kojima se posljednjih godina i kod nas puno govori, ali malo radi jer je ekonomija iznajmljivanja pedalina isplativija.

Stručnjak za edukaciju Tony Wagner u inspirativnom djelu na sadržajno potkrijepljen način, a ne ispraznom retorikom objašnjava kako stvoriti kulturu inoviranja i u njoj uživati. Kroz samu knjigu je šezdesetak videa u kojima svoje misli izriču sami inovatori, a uraci su dostupni i na web stranici. Prava stvar za ulazak u jesen punim gasom.