Unfollow by Jasno i Glasno

Adio, njuze!

13.07.2012 u 08:59

Bionic
Reading

Najstarija društvena mreža naših prostora - neumitno umire

Znate li što su njuze? OK, malo pomoći - što su newsgrupe? Što je Usenet? Ne? Šteta. Svi vi fejsbukovci i tviteraši, pinteresenti i instagramaši, propustili ste mnogo toga.

Usenet, skraćeno od User Network čini distribuirani sustav za internetske diskusije, sličan web forumima (ubojicama njuza, o čemu ćemo malo kasnije). Svatko im može pristupiti, nema nikakve registracije ni davanja osobnih podataka i tome je tako od 1979. godine, kada su osmišljene na Sveučilištu Duke.

Na svome su vrhuncu njuze imale preko 120 tisuća raznih aktivnih grupa, a dugujemo im zahvalnost i za prve društvenomrežne akronime, poput LOL-ova, ROTFL-ova i raznoraznih smajlića. Skoro će dvije godine kako je isti taj Duke odlučio pogasiti vlastite Usenet poslužitelje radi slabe posjećenosti i troškova održavanja. Srećom, Google se prihvatio zadaće spašavanja dijela internetske povijesti prebacujući sav sadržaj njuza na vlastite poslužitelje.

Svaki hrvatski provider, bogu hvala, ne misli kao i ekipa sa Dukea. I T-Com, Iskon, B.net i svi ostali drže svoje news-poslužitelje na gotovs i sve što korisniku treba jest čitač, oliti agent. Sad, je li to Microplanet Gravity, Forte ili tek Outlook Express, manje je važno. Ono što jest važno (barem po skromnom mišljenju nižepotpisanoga autora) jest edukativna uloga Useneta.

Jer, proanalizirate li ponašanje najmlađih generacija na društvenim mrežama - poglavito Facebooku - svaki će vam internetski veteran dati do znanja da je jasno kako ta mlađarija nikada nije bila na njuzama. Primjerice, biti na domaćem internetu 1997. godine značilo je chatati preko Iskona ili Monitora - Forum.hr i domaća blogosfera tek će doći - i hodočastiti na njuze.

A tamo nikakva falša priča nije prolazila. Trolaš - ide ti abuse. Vrijeđaš? Opet na abuse. Prodaješ hardver na drugoj tematskoj grupi - abuse. Imaš loše namješten sat na PC-ju? Pogađate, abuse. Premda će mladoj generaciji priča možda zvučati poput propagandnoga filma o JNA, čelična stega o kojoj su skrbili Carnetovi štreberi (i njihovi vjerski sljedbenici zaposleni po domaćim telekomima) zbilja su radili dobar posao.

Kako bilo, domaće su njuze bile prava društvena mreža. Daleko od toga da je svaka od četristotinjak domaćih grupa bila skladni kružok genijalaca, ali nekoliko njih preživjelo je sve ove turbulentne internetske godine. Primjerice, hr.comp.hardver gdje uvijek možete naći koristan savjet (dok flejmeri ne preuzmu diskusiju), jako korisna hr.fido.pravo, mome srcu najdraže hr.rec.motocikli, pa onda sijaset grupa ponuda-potražnja gdje se trguje doslovno svime - od krunjača kukuruza do neispravnih matičnih ploča, sve do notornih hr.rec.automobili i hr.soc.gradovi...

Kroz sve ove godine njuzama je prodefilirala skupina osebujnih likova, od usenetskoga viteza (nagradu je, kao još jedan kuriozum, dodijelio @borja osobno) Kennyja, pa sve do trolova čije imena - nećemo spominjati. Nažalost, trend je neumitan. Na njuzama je sve manje ljudi i to se osjeća. Nekada popularna kategorija hr.mag. prazni se jer izdavači žele ljude na svojim web stranicama, drugi odlaze jer se žele izraziti slikovno, treći nakon ukidanja hr.alt.mp3.binaries grupa jednostavno tamo nemaju što tražiti, četvrti više ne mogu trpiti sulude moderatore...

Kako bilo, imamo savjet za sve vas - ako nikada niste bili na njuzama, posjetite ih barem onako kako djeca gledaju kosti dinosaura u muzejima - prošećite, ne zagađujte i otiđite ako vam se ne sviđa. I pročitajte Usenet FAQ, da vidite kako je to nekada izgledalo.