OMG

Razgovor s blogerom Kruletom

22.07.2012 u 18:25

Bionic
Reading

Knjiga 'Obrana i zaštita od gluposti' rodila se na prilično neobičan način: izdavač joj je Jadranko Hodak - puno poznatiji na domaćim, ali i stranim internetima - kao Bloger Krule

Knjiga je sastavljena je od 'sabranih djela', nastalih na istoimenome blogu. Na Kruletovu literarnu genijalnost ste do sada sigurno naletjeli, a da niste ni znali: upravo je on autor famoznih 'topničkih dnevnika' nad kojima je cijela država danima plakala od smijeha.

U istome je duhu i cijeli Kruletov blog, pretočen u gotovo rasprodanu nakladu knjige. Ona vam neće objasniti kako riješiti obiteljske financije preko noći niti vas podučiti 186 tantričkih položaja, ali ćete se dobro nasmijati - i ponekad zamisliti.

Za početak, tko je Bloger Krule?

Intelektualac, bauštelac, podstanar, rodom iz Like, bloger, običan čovjek s neobičnom vizijom koju baziram na onom što čujem na ulici... bauštele... kafane... Dođem kao glasnik onoga što narod kaže, samo, eto, ne napiše, pa onda to napravim ja u pisanom obliku i to bez ikakve cenzure, a narod pročita pa kimne glavom u stilu 'Dobro ovaj to reče'!

Odakle crpiš inspiraciju? Život bauštelca opisan na tvom blogu izgleda kao Fellinijev film!

Odakle crpim inspiraciju? Kad biste pitali Arape, otkud crpe naftu, rekli bi vam iz zemlje. Moj odgovor na ovo pitanje je, inspiraciju crpim iz Hrvatske koja se nikad više nije srozala nego u zadnjih 20 godina... Od moralnih, duhovnih... i svih ostalih vrijednosti.

Gdje neće biti ko Fellinijev film kad moj Mrki, zidar, na 450 metara može snimiti žensko dupe i na osnovi podataka koji su mu upali u oko zaključiti o kojem se godištu radi. Pa ko normalan može procijeniti godište žene na 450 metara i to na osnovu dupeta? - samo bauštelac. Sad zamislite takve, i milijun drugih doživljaja, koje živite 10 sati na dan... I tako svaki dan... I tako godinama... Dođe do toga da je Fellini mala beba. Život bauštelca je nešto što samo bauštelci razumiju.

Prvo si osvojio domaću blogosferu, sada si književnik. Misliš li nastaviti ovako? Kad će druga knjiga?

Ja sam književnik isto koliko i engleska kraljica Ličanka. To što sam promijenio svjećice na autu ne znači da sam automehaničar... Al' da sam izdao nešto što svi u narodu zovu 'Knjiga', to je istina. Nastavak pisanja je zagarantiran, jer ja još nisam vidio zeca koje je uletio u kupus, a da ga nije okusio... Tako mi i samom, živjeti u Hrvatskoj, a ne imati materijala za pisanje? - NEMOGUĆE.

Pa pogledajte ovo oko nas? Pa ovo je živi cirkus od svega. Odrastao sam na 'Letećem cirkusu Montyja Pytona' i romanima 'Alan Ford', a vidi me sad - sad živim u svemu tome pa da nemam o čemu pisati? Ponavljam, nemoguće. Druga knjiga? Hm... dam se kladiti da će prije treće! ;)

Što te najviše iritira u ovoj našoj svakodnevici?

POHLEPA. To me najviše iritira. To je zapravo nešto što nas je do sada uvalilo u govna u koja tonemo brzinom od 10 warpova. Guglajte i nađite moj tekst 'Mali prodaj meteor'. Taj tekst opisuje hrvatsko pohlepno društvo u kojem živimo. ZAVIST me isto iritira, jer dobar dio našeg naroda se uvalio u govna zbog zavisti. Kako?  Molim vas, pa svi znamo milijun situacija u kojima je prvi susjed kupio golfa četvorku, a onda ovaj do njega mora kupiti golfa peticu... samo da bude bolji.

To što je ovaj golfa četvorku kupio za keš, a ovaj peticu na kredit, to nema veze. Bitno je da je u garaži golf za jedan broj jači. Uglavnom, POHLEPA I ZAVIST... Ne promijenimo li se kao narod, jebat ćemo ježa u dupe. Evo vidite, u mojim tekstovima upravo stoje ovakve riječi - 'Jebat ježa u dupe', vi ćete vjerojatno ovo cenzurirati, ja ne... I zato me narod voli čitati.

Kako objašnjavaš toliku popularnost svoga bloga?

Mislim da je odgovor na ovo pitanje u već navedenim odgovorima. Dakle, iskreno pisanje i prenošenje situacija i mišljenja malog običnog čovjeka, kakav sam i sam, samo, eto, ponavljam, ja sam taj koji to prenese na papir, a narod pročita. Ni u jednom tekstu nema cenzure. Psovka je psovka i ja se je ne stidim. Pa pogledajte naše hrvatske filmove - živi užas! Pa kad ste vidjeli da netko u filmu opsuje? Nema toga. I onda kažu da su srpski filmovi bolji od naših, a zašto? Zato što se oni ne ustručavaju kao mi. Oni opletu. A mi? Mi moramo biti veći katolici od pape, u to me nitko na zemaljskoj kugli ne može razuvjeriti.

U našim filmovima je prisutno preglumljavanje, a u mojim tekstovima toga nema. Samo iskreno. I to se čitateljima sviđa, jer svatko pronađe sebe u tim i takvim iskrenim tekstovima. Usput, nitko me ne može uvjeriti da dekan fakulteta, pri ispadanju čaše iz ruke i lomu iste kaže: 'Uh dovraga!' Što kaže? Kaže ka' i svatko od nas - 'A u pičku materinu!' Eto, otud popularnost.

Čačić vs. Sanader, raspali!

Ovom drugom svi klicali i bodrili ga, a on nam zavalio karu do krajnika. Ima kolekciju satova i umjetnina da je nema Mimara. Nema majko, poštenim radom zarađeno. I moja mater pošteno radila pa sad ima penziju 1.500 kuna, ručni sat koji joj ide u rikverc, a na zidu nam od umjetnina visi tapiserija i 1986. čija se vrijednost procjenjuje na oko 40 kuna. Pogledajte samo kakva ga odvjetnička krema brani. Čedo Prodanović... pa običan mali čovjek čim primi za Čedinu bravu od kancelarije, već je u minusu na tekućem, a Sanader si ga može priuštiti na godinu dana. Što dalje da pričam? Narod zna sve. :)

Ovom prvom kliču samo oni koji ga gledaju kad vozi auto trke. Baš sam neki dan išao na Grobnik, ne bi li ga vidio na street raceu 402 metra... Nije došao. Bahat čovjek da je čak bahatiji od Sanadera. Nema majko, svaki intervju daje ka da je pojeo janje i popio po' gajbe pive. 'El nije tako? Pa pogledajte ga, svaki put na novinarsko pitanje odgovara s 'Ma daaaaaaaaaaajte, molim vas... Ajde, dajte, molim vas... dajte dajte.' Ovo s nesrećom u Mađarskoj ću komentirati na način - u Mađarskoj nesreća, kod nas još veća.

Imaš li kakav praktičan savjet za mlade, nove blogere?

Sve što radite na blogu, radite zato što to volite.

Kruletov zabavljački talent nije ograničen samo na prozu - njegovih nekoliko Youtube uradaka ubralo je stotine tisuća gledatelja. Samo antologijski 'Hitler o povratku Ive Sanadera' pogledan je preko 170 tisuća puta! Stoga, ne budite lijeni, nego pregledajte cijeli Youtube kanal istoga autora - vjerojatno će vas ponukati na like i follow.