BUZZ

It's the end of the world as we know it

21.08.2012 u 16:18

Bionic
Reading

Ne znam osjetite li i vi to, sestre po estrogenu, ali zapuhali su neki čudni vjetrovi koji bi mogli pomesti sve ono što ne valja u suvremenom društvenom poretku u kojem žene još uvijek ne mogu raditi ono što im se hoće i može

Na onoj, za mnoge frivolnoj razini, to dokazuje slučaj mlade prevarantice Kristen Stewart čiji je potez ljubakanja sa starijim oženjenim redateljem tako brzo osudila zapadnjačka javnost. Ona je, naime, izgubila i posao i ljubav, a on samo ovo potonje. Ipak je muško, zar ne?

Na tom banalnom primjeru, Zapad je još jednom pokazao koliko je licemjeran, pa mu nekako pada u vodu i ta silna galama zbog ruskih aktivistica osuđenih na dvije godine zatvora zbog toga što su stale Putinu na žulj. Dušobrižnici su zaboravili pomesti ispred svog praga, ali nema veze, to im je ionako u opisu radnog mjesta.

No vratimo se na one vjetrove s početka priče. Sve donedavno, žene koje drže do sebe trebale su svijećom tražiti uzor u svijetu mainstream kulture, dobro napeti uši ne bi li od silne kakofonije čule neki suvisli glasić koji govori o njihovoj snazi, pravima ili, ako hoćete, društvenim vrijednostima… I onda, ovo ljeto, dok cvrči cvrčak na čvoru crne smrče, ja ih začujem čak tri, i to iz tri različita izvora, na tri različita kraja svijeta.

Hegartyjev video feministički manifest

Prvi je anđeoski glas Antonyja Hegartyja koji je početkom kolovoza izdao novi live album 'Cut the World'. Izuzmu li se njegove iznimne vokalne kvalitete, glas koji kao da zaista nije s ovoga svijeta, ovaj će se album pamtiti po feminističkom manifestu i video spotu za naslovnu stvar. Ta je numera originalno napisana za performans i biografsku predstavu 'Život i smrt Marine Abramović', a u spotu glumi i Abramović koja je toliko oduševljena suradnjom s Antonyjem da je pristala biti kolovođa njegovog novog pokreta.

U spotu nenametljiva sekretarica Carice van Houten prereže grkljan direktoru Willemu Defou, a potom napušta monokromatski poslovni neboder i pridružuje se vojsci žena koje predvodi Marina Abramović. Minimalističke, sive kadrove prati fino ugođen glas Antonyja Hegartyja koji je numerama na albumu pridružio i svoj sedmominutni monolog u kojem objašnjava zašto je došlo vrijeme matrijarhata i zašto je svijetu prijeko potrebno da ga preplavi val ženske energije. Hegarty je među ostalim kazao i kako njegova vizija svijeta nazvana Future Feminism počiva na emocionalnoj inteligenciji, jer 'racionalizam je svijetu donio dovoljno nuklearnog oružja da ga raznese 400 puta, a da smo se služili emocijama i intuicijom, možda bismo donosili drugačije odluke', i svijet bi bio ljepše mjesto.

'Huliganizam' pod imenom Pussy Riot

Takvo što tražile su, i još uvijek traže, aktivistice okupljene pod imenom Pussy Riot. Iako bi u ranijim slučajevima 'vandalizma' i 'huliganizma' ruski pravni sustav opalio izgrednike po džepu, ovaj je put Putin kormilario slučajem te žene kaznio s dvije godine zatvora. On je možda uspio zastrašiti javnost i demonstrirati svoje mišiće, ali one su dokazale da imaju muda velika k'o katedrala. U svom zaključnom govoru članice benda Pussy Riot poentirale su stihom 'Otvorite vrata, skinite epolete, osjetite s nama miris slobode'. I hvala im na tome.

TV glasnogovornica 'Djevojaka'

I na koncu, valjalo bi spomenuti i mladu Lenu Dunham koja je manje revolucionarna i ponešto tiša, ali bez sumnje glasnogovornica neke nove generacije mladih žena. Moja miljenica iz svijeta televizijske produkcije nedavno je u medijski eter pustila svoje čedo, seriju 'Djevojka' koja govori o mladim djevojkama izgubljenim u sivom recesijskom svijetu, sirovom i lišenom glamura. One su zbunjene i kontradiktorne, proživljavaju rolerkoster emocija, love se u koštac s ispraznim odnosima, egotripovima i visokim očekivanjima.

Upravo zbog toga što je tako lako i tako pametno razotkrila mladi ženski um Lena je postala miljenica feministica koje slave žene zato što su takve kakve jesu. Uspije li spomenuto trojstvo nametnuti nove trendove, usvoje li njihove vrijednosti mlade žene diljem planeta, svijetu kakav poznajemo doći će kraj i, da parafraziram REM-ovce, 'I'll feel fine'.