Big in Japan

Japanski bonton - I. dio

29.08.2012 u 18:07

Bionic
Reading

Japanci su, rečeno bez pretjerivanja, pretjerano ljubazni u međusobnim odnosima. Još i danas Japan je oličenje hijerarhijskog društva i podjele na klase uvjetovane porijeklom i socijalnim statusom. Tradicionalno, ljubaznost u ophođenju prenosi se s koljena na koljeno i roditelji u tome igraju vrlo važnu ulogu, odgajajući djecu u tom duhu. Kasnije tu ulogu odgoja preuzima društvo; tete u vrtiću i nastavnici u školama još su i stroži kako bi izveli mlade Japance na pravi put, put pristojnosti i ljubaznosti

Upoznavanje

Japanci se upoznavaju gotovo bez iznimke istim rečenicama već desetljećima, frazom hajimemashite izvedenom iz glagola 'započeti'. Druga osoba također odgovara frazom, dozo yoroshiku, što bismo mogli prevesti kao 'izvolite biti dobri' ili 'budimo si dobri'. Prilikom upoznavanja znakovit je naklon. Postoji nekoliko vrsti naklona, ovisno s kim se upoznajete; generalno rečeno, osobi kojoj želite iskazati veće poštovanje, dublje se naklanjate.

Iako su zapadnjačke geste prilikom upoznavanja, poput rukovanja, danas prisutne i među samim Japancima, oni nastoje izbjeći svaki kontakt; pljeskanje po dlanovima, tapšanje po ramenu, pa čak i čvršći stisak ruke ostavit će mnoge Japance s nelagodom na licu. Prilikom poslovnog upoznavanja Japanci puno polažu na davanje i primanje posjetnice. Dati i primiti posjetnicu s obje ruke znači iskazati poštovanje prema sebi, poslovnom partneru i tvrtkama koje te osobe predstavljaju.

Posjećivanja

Vrlo rijetke su prilike kada će vas Japanac pozvati u svoju kuću ili stan. Prvenstveno je to zbog toga što su im ti prostori jedva dostatni za njih same i njihove obitelj, pa bi dolazak jedne ili čak više osoba bio vrlo nezgodan i neudoban za sve prisutne. U slučaju da vas ipak pozovu u vlastiti dom, možete se smatrati njima vrlo važnom ili dragom osobom. Dolaskom u japanski dom obavezno je izuvanje obuće u pretprostoru zvanom genkan, što je pandan našim verandama. Nastavljate u posebnim papučama uwabaki ili prije bosi, stoga pripazite kakve imate čarape.

Prava noćna mora za zapadnjačkog posjetitelja japanske dnevne sobe počinje sjedanjem za gostinjski stol izdignut tek kojih tridesetak centimetara od tla. Od svih za stolom očekuje se sjedanje u položaj seiza, klečanje oslonjeni stražnjicom o pete. Ovakav položaj sjedenja netipičan za goste sa Zapada vrlo brzo rezultira kočenjem nogu, dok je samim Japancima već u genima, okserice koje često primjećujete na Japankama također su rezultat ovakvog bontona.

Pokloni

Posjećujete li Japance u njihovom domu, poklon je obavezan. Ne morate brinuti kako će vaš poklon izgledati, u trgovini gdje ga kupite zamotat će ga umjetnički savršeno, pa će i kupljena sitnica izgledati raskošnije kad je predate vidljivo zahvalnom domaćinu. Pripazite jedino da vaš poklone ne sadrži četiri predmeta jer se taj broj povezuje sa smrću.

Boja pogrebnih običaja je bijela stoga razmislite hoće li vaš domaćin razumjeti što želite reći bijelim ružama. Koliko god dobre želje željeli, nemojte ih pisati crvenom bojom jer također upućuju na posmrtne želje. Nisu poželjni ni satovi jer ukazuju na prolaznost vremena, ni noževi ili škare kojima se može 'odrezati' vaša veza s japanskim prijateljem.