Buzz

Koje linkove vole knjigoljupci

28.08.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Televizija je jako edukativna. Svaki put kad je netko upali, ja odem u sobu i čitam knjigu. S tom se izjavom Groucha Marxa slaže i Otis Chandler koji je, navodno, iziritiran televizijskim programom, odlučio uroniti u svijet knjiga. Istina, Chandler je odmalena gutao knjige kao kokice, ali kao rezultat 'urona' iz 2006. nastala je trenutno najposjećenija galaksija u kojoj obitavaju ljubitelji pisane riječi

Prema podacima s početka kolovoza, broj članova zajednice Goodreads.com narastao je na deset milijuna, a katalog knjiga broji nevjerojatnih 360 milijuna naslova. Korisnici su spremno prihvatili ideju da je prijateljska (makar prijatelji bili virtualni) preporuka bolja od bilo koje druge, pa revno čitaju recenzije, raspravljaju o pročitanim djelima, svrstavaju svoje knjige po policama, učlanjuju se u klubove i znanje testiraju uz pomoć knjiških kvizova.

Uspjeh Goodreadsa ne govori samo o tome da je Chandler uspio ubosti dobru poduzetničku nišu, nego da virtualni svijet zaista može poboljšati kulturu čitanja za koju se na trenutak učinilo da je potpuno passe. Osim spomenute mreže, na internetu se može pronaći na tisuće oaza različitih formata u kojima bi mogli uživati knjiški moljici, a mi vam predstavljamo samo neke od njih.

Domaćice
http://www.najboljeknjige.com/ Na najpotpunijem domaćem portalu posvećenom knjigama pronaći možete zanimljive članke i inspirativne recenzije književnih klasika i recentnih naslova. Izvrsna polazna točka za otkrivanje lijepog štiva u domaćem izdanju.

http://www.mvinfo.hr/ Za razliku od Najboljih knjiga, recenzije na portalu za knjigu i kulturu ne donose čitatelji, već in-house autori. Iako je u manjoj mjeri prilagođen društvenom umrežavanju, donosi sjajne preporuke i recenzije publicistike i beletristike.

Downloadi
http://manybooks.net/ Stranica broji 29 tisuća knjiga koje možete lako, jednostavno i, valja dodati, besplatno downloadirati na svoja računala, e-čitače i ostala tehnološka čuda.

http://www.booksshouldbefree.com/ Besplatna opcija downloada pretežito književnih klasika čeka vas i na ovoj adresi. Ono što posebno veseli je što ih, podijeljene po poglavljima, možete preuzeti i u audio obliku i slušati kad god vas volja.

Eseji, komentari, recenzije
http://www.theparisreview.org/ Virtualno izdanje književnog časopisa s tradicijom dugom gotovo šezdeset godina trebao bi 'bookmarkirati' svaki pravi fan pisane riječi. Eseji, komentari, recenzije, intervjui, crtice iz života poznatih autora i još mnogo divota od vas su udaljeni samo jednim klikom miša.

http://thenewinquiry.com/ Autori stranicu opisuju kao 'prostor za diskusiju koja bi trebala obogatiti kulturni i javni život'. Iako nije isključivo posvećena kulturi čitanja i književnom svijetu, tu možete pronaći zaista zanimljive recenzije i eseje kao što je, primjerice, nedavno objavljeni o prijateljstvu Brama Stokera i Oscara Wildea (http://thenewinquiry.com/essays/).

http://www.online-literature.com/ Književna mreža za entuzijaste, profesore i studente broji oko tri tisuće knjiga, sadrži biografije autora, eksterne linkove na njihova djela, kvizove i, ono što se korisnicima najviše sviđa – forum.

http://www.laphamsquarterly.org/ Lewis H. Lapham svoje je čedo namjenio 'onima kojima je žao što nisu bolje slušali u školi'. Iz njegove radionice izlaze kvartalne publikacije u kojima o zajedničkoj temi kroz eseje, priče i komentare pišu vodeća književna imena, i to od Twaina i Rushdieja pa do Montaignea i Aristotela. Na stranici se može pronaći nemali broj tekstova iz publikacija, tako da u njima možete uživati i besplatno.

Tumblrovi
Što bi čitala Lisa Simpson? Kako to izgleda kad spojite popularne TV likove sa citatima iz knjiga? Kako izgleda tumblr popularnog američkog literarnog 'sajta'? Može li polica za knjige ostaviti bez daha? Odgovori u nastavku...

I za kraj
Za one koji, poput mene, vjeruju da knjiga može doći sa soundtrackom uživat će u dnevnoj dozi 'uglazbljenih citata' na http://literaryjukebox.brainpickings.org/. Izbor urednice literarnog džuboksa u nastavku samo je jedan od primjera koji potvrđuju da glazba i pisana riječ pašu kao ruka i rukavica.

‘That we cannot rise equal to situations when we are in them — that is the tragedy of life.’
Henry Miller in A Literate Passion: Letters of Anaïs Nin & Henry Miller, 1932-1953