JURICA SAVJETUJE

Prehrambena bojila svuda oko nas

30.08.2012 u 09:17

Bionic
Reading

Možete li zamisliti život bez boja? Kako bi izgledali tanjuri i osvježavajuća pića bez svih divnih nijansi kojima nas mame i usrećuju? Jurica savjetuje koje bismo boje trebali izbaciti iz života da bi one prave imale priliku zablistati u punom sjaju te da bi tijelo ostalo zdravo

Bojila, odnosno aditivi boja nisu novost u prehrambenoj, kozmetičkoj, ali i farmaceutskoj industriji. Odmah na početku ću napomenuti da postoje dvije strane medalje – nisu sva umjetna bojila štetna, a isto tako nisu ni sva prirodna bezazlena.

U proizvodima spomenutih industrija, bojila se ponajprije koriste da bi se ispravio gubitak primarne, tj. prirodne boje, pojačao intenzitet i time oku dao solidan vizualni dojam. Mišljenja su itekako podijeljena – s jedne strane su postavljene regulative od strane državnih institucija kojima se decidirano određuju dozvoljene količine bojila gotovim proizvodima, dok s druge strane postoji bojazan da bojila mogu ugroziti zdravlje i da bi se trebala zabraniti.

Činjenica je da neka bojila mogu uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije, probavne netolerancije, migrene, hiperaktivnost, smetnje vida, umor, tjeskobu, probleme živčanog sustava, ali i predstavljaju povećanu opasnost oboljenja od raka zbog prisutnosti kancerogenih supstanci kojima su bile izložene tijekom proizvodnje.

Tartrazine, odnosno E102 ili Yellow 5 je najbolji primjer jer tijekom stvaranja tog bojila postoji rizik od zagađenja benzidinom – visoko kancerogena tvar. Alergijske reakcije mogu varirati od blaže urtikarije do napada astme, a osobe osjetljive na salicilnu kiselinu (glavni sastojak aspirina ili andola) bi trebale biti na oprezu jer je studija iz 1998. pokazala da ti ljudi imaju najteže reakcije na E102.

Hiperaktivnost se može javiti kod neke djece koja će pokazati simptome gubitka koncentracije i impulzivne aktivnosti koju se teško može kontrolirati. Dakle, pojavit će se simptomi ADHD-a i kod djece kod koje se ne bi inače sumnjalo na taj poremećaj. To se bojilo može naći u kozmetičkim proizvodima, dodacima prehrani (tablete i šumeće tablete vitamina/minerala, lijekovima, ali i bombonima, sokovima, čipsu i sličnim grickalicama, džemovima...). Austrija i Norveška su zabranile tartrazine na vlastitom tržištu.

Red 40, tj. E129 i Red 3, tj. E127 ili eritrozin su sljedeći neprijatelji zdravlja te su izravno povezani s jakim migrenama kod nekih ljudi. U ovom slučaju se ne radi o alergiji na hranu, već o netoleranciji. Koja je razlika? Za alergijsku reakciju imunosustava bit će dovoljan i najmanji djelić onoga na što smo alergični, dok će kod netolerancije biti potreban veći unos onoga što uzrokuje problem.

Uz pojavu migrena, mogu se pojaviti i povraćanje, žgaravica, grčevi, nadutost i proljev. Brojna istraživanja na miševima su pokazala da je E127 daleko štetniji jer je incidencija oboljenja od raka štitnjače bila daleko veća, no i dalje se koristi u nekim gotovim proizvodima.

E132 ili Blue 2, poznat i kao indigotin – također donosi poremećaje u ponašanju kod djece u obliku hiperaktivnosti, a nakon studije iz 2007. na tristotinjak djece tijekom koje im se dalo piće s tim bojilom, ali i konzervansima, veliki europski proizvođač bombona i slatkih napitaka je odlučio ovo sintetsko bojilo zamijeniti prirodnim na bazi alge spiruline koja je adekvatno obojila slatkiš.

Druga studija je pokazala poveći rast oboljenja od tumora na mozgu i nepravilan razvoj stanica kod miševa. Ipak, i dalje se koristi u brojnim proizvodima – od šampona i gelova za tuširanje, do obojenih žitarica, sladoleda, slatkiša te lijekova.

Spomenuta bojila, kao i još nekoliko bojila kojih ću se sada dotaći su sva redom derivati nafte i trebalo bi ih pod svaku cijenu izbjegavati. Nije bitno ima li ih u određenom proizvodu u maloj količini, bitno je imati na umu da se nalaze u brojnim proizvodima na koje smo navikli i s kojima smo odrasli te koliko ih unosimo u tijelo na svakodnevnoj osnovi. Ključna riječ je taloženje. K tome, ne zaboravite ni mogućnost prisutnosti nekoliko bojila u jednom proizvodu da bi se njihovim miješanjem dobila treća nijansa, poput recimo ljubičaste ili narančaste.

Izbjegavajte i Blue 1, tj. E133 – rak bubrega; Red 2, tj. E123 – rak mjehura; Yellow 6, tj. E110 – rak nadbubrežne žlijezde; Green 3, tj. E143 – rak mjehura i testisa. Sve su bolesti dokazane kroz višegodišnje studije na miševima.

Moj savjet je da čitate sastav na pakiranjima sladoleda, bombona, bojane želatine, gotovih kolača, slatkih pića, svih gotovih proizvoda; kozmetičkih proizvoda, ali i dodataka prehrani kao što su vitamini/minerali, zamjenski obroci. Što se lijekova tiče, ponekad nažalost ne možete izbjeći tablete ili sirupe koji sadrže štetna bojila, ali zato pripazite na drugim poljima u životu.

Kupujte certificirane organske proizvode, posebice one koje ćete često jesti/piti ili stavljati na kožu te sluznicu. Ako na pakiranju proizvoda i piše da ima dodatna bojila obratite pažnju da se radi o onima prirodnima.

Za kraj ću istaknuti bojilo E120 ili cochineal – to je prirodno bojilo koje bi vegetarijanci trebali izbjegavati jer se pravi od smrvljenih ženki insekata Dactylopius coccus. Koristile su ih još Inke i Maje za bojanje tkanina, da bi se tijekom kolonizacije proširio na ostale dijelove svijeta, a danas koristi u brojnim granama industrije.