JELENIN KULTURNI GREBEN

Ljetujte radeći!

01.09.2012 u 09:13

Bionic
Reading

Izabrani umjetnici deset su dana bili smješteni u jednom od najluksuznijih hotela na Jadranu, a rezultati njihova (ne)rada bit će vidljivi na izložbi 'Umjetnik na odmoru', što se otvara u nedjelju u MSU-u

Kako umjetnici u recesijskim danima provode godišnji odmor? Smjeste se u jednom od najluksuznijih domaćih hotela na Jadranu, gdje im je deset dana na raspolaganju senzacionalan apartman i razne blagodati bogata spa i wellnes programa. Ako ih savjest počne izjedati zbog nerada ili im, eventualno, dosadi dokoni život između saune i ležaja za četveroručnu masažu, ljubazni domaćini daju im prostor za atelijer i galeriju, u kojemu ostali gosti hotela mogu nazočiti rađanju umjetničkih djela ili barem frcanju kreativnih ideja.

Tko god misli da su nam ljetne vrućine udarile u glavu i da medijski prostor zagađujemo neukusnim pretjerivanjima, može se uvjeriti u suprotno na izložbi ‘Umjetnik na odmoru’, što se otvara u nedjelju, 2. rujna, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Ondje će biti izložena umjetnička djela nastala za vrijeme nezaboravnoga odmora u Novom Vinodolskom koji su desetorici neoavangardnih umjetnika omogućili zagrebački Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac i Novi Spa Hotels&Resorts, uz podršku Nedjeljnog Jutarnjeg lista.

Nesvakidašnji kulturno-turistički projekt osmislio je kolekcionar Marinko Sudac, želeći pružiti odmor iz snova umjetnicima koji su se šezdesetih i sedamdesetih godina bavili radikalnom umjetničkom praksom. Ne možemo se oteti dojmu da je poruka ‘Ljetujte radeći’ (s raspolovljenom figurom, koja je s jedne strane uniformirana poput konobara, a s druge ugodno preplanula u kupaćim gaćicama) Borisa Bućana, prikazana na aktualnoj izložbi ‘Ideje za plakat’ u MSU-u, zadobila novi smisao.

U biranome društvu našli su se Attila Csernik i Era Milivojević iz Srbije, Romelo Pervolovici iz Rumunjske, Bálint Szombathy, Sándor Pinczehelyi i Janos Sugar iz Mađarske, Radomir Damnjanović Damnjan i Ilija Šoškić iz Italije te Vlado Martek, Željko Kipke i Ivan Kožarić iz Hrvatske. Njihova umjetnička djela otprije su predmet kolekcionarskog interesa Marinka Suca, vlasnika iznimno važne kolekcije avangardne umjetnosti ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji.

Ideja organizatora bila je pružiti mogućnost umjetnicima da stvore neki rad ili prirede izložbu u posve drukčijem kontekstu, u živom i dinamičnom dijalogu s hotelskim gostima, čime bi se ujedno poradilo na demistifikaciji umjetničkog čina i upoznavanju publike s neoavangardnom umjetničkom praksom.

Umjetnici su mogli birati hoće li raditi ili se odmarati, ali zanimljivo je da nisu imali puno dvojbi. Riječ je o ljudima koji umjetnost ne doživljavaju kao profesiju od koje se trebaju distancirati, već kao 24-satni način života. Stoga se nisu libili primiti posla, a nije im bio mrsko ni druženje s posjetiteljima koji inače nemaju priliku dobiti tako izravan uvid u njihov rad.

Svi partneri u ovoj kulturno-turističkoj priči su profitirali. Umjetnici su imali luksuzan odmor kakav si sami ne bi mogli priuštiti jer je komercijalni odjek njihova rada, jednako kao i status u društvu, manje-više marginalan. Osim toga, predstavili su se bogatoj klijenteli koja se o njihovu radu i umjetničkoj važnosti mogla informirati u priručnoj biblioteci i videoteci. Uvid u opuse gostujućih umjetnika posjetiteljima su omogućili Kolekcija Marinko Sudac i Institut za istraživanje avangarde.

Novi Spa Hotels&Resorts - partner projekta koji je omogućio umjetnicima da tijekom boravka koriste sve sadržaje iz njihove luksuzne ponude dobio je, s druge strane, jedinstven sadržaj za svoje klijente koji zbog umjetničkih djela nisu morali ići u muzeje i galerije, niti u umjetničke atelijere. Imali su dragocjenu mogućnost da vide djelo u nastajanju, prije njegova javnog izlaganja te da razgovaraju s nekim od najboljih suvremenih umjetnika istočne Europe.

Što rade umjetnici kad ništa ne rade, možete vidjeti u MSU-u sve do 30. rujna, do kada će biti izloženi svi radovi nastali u Novom Vinodolskom, uključujući i otprije poznate velike skulpture Ivana Kožarića. Svi koji stignu na otvorenje u nedjelju u 12 sati imat će priliku vidjeti i performanse Ere Milivojevića, Bálinta Szombathyja i Radomira Damnjanovića Damnjana.