Buzz

U ovoj zemlji se gasi sve šta vridi

05.09.2012 u 11:38

Bionic
Reading

Emisija o svemiru, Andromeda, sinoć se posljednji put emitirala u eteru Drugog programa Hrvatskog radija. Gašenje je izazvalo revolt slušatelja, od kojih se njih 2432 okupilo na Facebooku grupi podrške

Nova metla valjda bolje i mete, rezignirano je ustvrdila Tanja Devčić, autorica i urednica kultne Andromede, emisije o svemiru koja se sinoć posljednji put emitirala u eteru Drugog programa Hrvatskog radija. Ta nova metla koja se odaziva na ime Ana Lacković Varga odlučila je iskoristiti ovlasti koje ima kao vršiteljica dužnosti urednice i ukinuti jednu od rijetkih emisija koja punih 15 godina zaista ispunjava svoju javnu zadaću opamećivanja naroda. Premda se, kako to i obično biva u zemlji Hrvata, njena baza slušatelja ne mjeri 'ozbiljnim' brojkama, barem su 'ozbiljni' njeni slušatelji ili, ako hoćete, fanovi zbog čega je Andromeda postala jedna od rijetkih brendova na radijskom nebo. E sad, slučaj ukidanja koji je među slušateljima odjeknuo poput velikog praksa potvrđuje dvije teze.

Prva je da novi urednici javni prostor tretiraju kao privatnu prčiju u kojoj si uzimaju za pravo da satru svaki trag starog poretka i postave svoja pravila igre ma koliko god ona bila besmislena. To čine, jer im se može. Ništa drugo. Taj zaključak izvodim iz labilnih argumenata nove 've-de-ovke' koja je Devčićku prozvala jer se koristi HRT-ovskim resursima iako je u mirovini (Devčićka je to, naravno, demantirala).

Kamo sreće da je to jedini slučaj neracionalnog upravljanja javnim budžetom. Al nije. Dalje, Lacković Varga u svom priopćenju navodi i kako nije sigurna da će biti u mogućnosti isplaćivati honorare svemirskim meštrima Anti Radoniću i Koradu Korleviću, al će zato u novoj emisiji priliku dati nekim drugim stručnjacima.
Znači li to da će oni volontirati ili biti manji znalci, znalci amateri koji će pristati na niže honorare? U svakom slučaju, potonje je vrhunski bezobrazluk uzme li se u obzir da se prisavski budžet ipak u najvećoj mjeri puni iz džepova potrošača. Čak i da ipak nije riječ o osobnoj vendeti i da je preko dvije tisuće korisnika okupljenih u Facebook grupi koja apelira na ostanak Andromede u krivu ako vjeruje u teorije zavjere takvog tipa, ovaj slučaj govori i o tome da se javna institucija kakav je HRT ponaša poput stare frajle koja se uteže u minjake ne bi li što više nalikovala na mlađe, suvremenije konkurentice. Da je to tako potvrđuje potreba za osuvremenjivanjem emisije koja se takva kakva je dopada svojim slušateljima.

I dok Lacković Varga priča o nekoj protočnosti (nešto kao Red Carpet?), dinamici (nešto kao 'Želje i pozdravi') i modernosti (nešto kao 'Krv nije voda'?), slušatelji se pitaju kog' je vraga falilo starom formatu? Pa ja bih zato pitala novu 've-de-ovku', na osnovu čega je ona zaključila da slušateljima treba nova emisija? Jesu li HRT-ovci za tu priliku okupili fokus grupu i zainteresirano poslušali što uzorak misli o tome kako bi trebala izgledati popularno-znanstvena emisija o svemiru?

Da li bi oni htjeli da im o zvijezdama pripovijeda Ante Radonić, najrelevantnija persona iz područja astronomije u Lijepoj našoj ili netko drugi tko će s voditeljem 'voditi kraće razgovore'? Da li su se HRT-ovci možda zapitali zašto BBC-ijev 'Sky at Night' nije punih pedeset godina promijenio strukturu? Misle da su bolji, kreativniji, domišljatiji od ekipe s BBC-ija? Možda je zaista svako pružanje otpora besmisleno k'o pucanje na mjesec, jer kako je kazao jedan splitski slušatelj iz sinoćnje emisije: 'Dobro ste i durali. U ovoj zemlji se ionako gasi sve šta vridi.'