Događanja

Sajam elektronske taštine

06.09.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Najveći sajam potrošačke elektronike u Europi pokazao je nove trendove u nastupajućoj sezoni, a oni se odnose na daljnju ekspanziju interneta među razne uređaje, hibride tableta i ultrabookova te 4K i 8K HD televizore. 3D je potpuno out, spominje ga još samo LG

Berlinski sajam potrošačke elektronike IFA održao je od 31. kolovoza do 5. rujna. Ove godine izložbeni prostor na sajmu povećan je za 1,4 posto na 142.200 četvornih metara, a sudjeluje rekordan broj izlagača, njih 1.439. Predstavljeno je više od 10.000 novih proizvoda, a najzanimljivijima su se pokazali 4K i 8K televizori, hibridi tableta i ultrabooka, dok je snažan naglasak stavljen na bijelu tehniku. Tako su predstavljeni hladnjaci sa 25 posto više prostora u istim gabaritima s kojih se može tvitati, pećnice koje peku dva jela na različitim temperaturama ili perilice koje iznimno štede vodu. Ipak, pažnju posjetitelja su više zaokupljali televizori, ultrabookovi i smartfoni.

Na Samsungovom događanju Mobile Unpacked održanom 29. kolovoza u raskošnom prostoru koncertne hale Tempodrom, proizvođač je predstavio ovogodišnje adute u kategorijama Galaxy i ATIV. ATIV je nova kategorija Samsungovih uređaja koju karakterizira operativni sustav Windows 8

Event je uveličao proslavljeni redatelj Wim Wenders, poznat po filmu 'Nebo nad Berlinom', koji je istaknuo prednosti nove tehnologije na sve propulzivnijem filmskom tržištu. No za petstotinjak novinara koji su nazočili tome eventu, ipak su zvijezde večeri bili novi uređaji koje su predstavili Samsungovi operativci. Predstavljen je tako Samsung Galaxy Note II, godinu dana nakon što je ovaj uređaj imao premijeru na ovom sajmu i na kojem je, zapravo, Samsung reinventirao dlanovnik.

Samsung Galaxy Note II

Samsung Galaxy Note II ima HD Super AMOLED zaslon veličine 5,5 inča i omjer ekrana 16:9. Tehnologija Air View omogućuje korisnicima da drže olovku S Pen iznad e-maila, S Plannera, galerije prikaza ili video zapisa kako bi pregledali sadržaj bez otvaranja. Ova značajka omogućuje korisnicima da brzo pretraže i pogledaju više informacija u jednom pogledu bez prelaženja iz prozora u prozor. Novost je nova olovku S Pen, duža, deblja i ergonomski dizajnirana.

Značajka Easy Clip omogućuje korisnicima da jednostavno označe i izrežu sadržaj na zaslonu u bilo koji oblik te ga pohrane, podijele ili zalijepe. Kad su gotovi s rezanjem, korisnici mogu jednostavno uređivati izrezani sadržaj bojenjem, sjenčanjem ili rukopisom. Brzo i jednostavno. Uređaj ima 1,6 GHz četvrojezgreni procesor te HSPA Plus ili 4G LTE, a pokreće ga Android 4.1, Jelly Bean. Memorijske opcije su 16 GB, 32 GB te 64 GB s ulazom za micro SD memoriju koja može dodatno proširiti kapacitete. Galaxy Note II ima 8 mpx fotoaparat na stražnjoj strani i 1.9 mpx na prednjoj strani s mogućnošću snimanja HD zapisa.

Predstavljen je i Galaxy fotoaparat koji kombinira visoke performanse fotografije s najnovijom platformom Android 4.1 Jelly Bean, i povezivost bežične mreže. Ima 21 x zoom objektiv i 16 M BSI CMOS senzor. Uređaj također ima tehnologiju Smart PRO te LCD zaslon Super Clear veličine 4,8 inča.

Galaxy fotoaparat također ima Smart Content Manager, alat na fotoaparatu koji stvara mape, označava lica, pa čak i predlaže koje fotografije izbrisati kada one nisu onakve kakve želimo. Zahvaljujući kombinaciji bežičnog povezivanja i operativnog sustava Android 4.1 Jelly Bean, internetske mogućnosti Galaxy fotoaparata su jednake onima na smartphoneima. Nadovezujući se na unaprijed postavljene Samsungove aplikacije, korisnici mogu pretraživati internet i koristiti aplikacije. Galaxy fotoaparat dolazi u dvije varijante povezivanja: 3G i Wi-Fi ili 4G i Wi-Fi.

ATIV TV

Uvođenjem operativnih sustava Microsoft Windows 8 i Windows Phone 8, Samsung je predstavio ATIV, potpuno novi brend svojih uređaja temeljenih na Windowsovoj platformi. Samsung je predstavio ATIV SMART PC, ATIV Smart PC Pro, ATIV Tab te ATIV S, potpunu gamu ATIV uređaja.

Kombinirajući dizajn, snagu prijenosnog računala i pogodnosti tablet računala, Samsung ATIV Smart PC i ATIV Smart PC Pro veličine 11,6 inča su Samsungova sljedeća serija pametnih uređaja. Omogućuju računalnu snagu putem Windows 8 funkcionalnosti i potpunu kompatibilnost s Windowsima 7. Svaki uređaj ima tipkovnicu koja se može odvojiti te tako omogućiti korisnicima da se jednostavno prebacuju s prijenosnika postavljenog u obliku školjke i tableta. Napredna multi-touch kontrola sa 10 prstiju definitivno nadmašuje tradicionalnu multi-touch kontrolu s dva prsta. Povećava osjetljivost i omogućuje korisnicima da zumiraju sadržaj ili rotiraju prikaze Pinch-pokretom (skupljanje prstiju po zaslonu) te pregledavaju stranice kako bi uživali u potpunim mogućnostima najnovijih aplikacija za zabavu.

Novi Samsung ATIV Tab težak 570 g, sa zaslonom 10,1 inča i samo 8,9 mm debeo, opremljen je Office Home i Student 2013 RT, nudeći nove verzije programa Word, Excel, PowerPoint i OneNote. Samsung ATIV S je novi Windows Phone 8 smartfon. Ima 1.5 GHz dvojezgreni procesor i HSPA+42 povezivost te HD Super AMOLED zaslonu veličine 4,8 inča.

Samsung je pokazao i ES9500 OLED Smart TV-veličine 55 inča, hladnjake Space Max i ecobubble perilice rublja. Samsungov ES9500 OLED TV veličine 55 inča ima svjetliji zaslon s neograničenim omjerom kontrasta, bogatijim bojama i bržim vremenom odaziva, čak tisuću puta brže od LCD televizora. Uređaj ima značajku Multi View koja omogućuje dvjema osobama gledanje dva različita programa simultano na jednom ekranu s mogućnošću da se programi slušaju odvojeno koristeći Samsung Multi View 3D naočale s integriranim slušalicama. Samsung je također predstavio svoj LED ES900 Smart TV veličine 75 inča s tankim 7,9-milimetarskim okvirom.

Ultrabook računala

Intel je objavio kako danas na tržištu ima 110 tableta i PC-ja koji se mogu okarakterizirati kao ultrabookovi. Od toga će 60 njih biti predstavljeno na njihovom štandu, a među proizvođačima su HP, Asus, Lenovo, Sony, Dell, Samsung i drugi. Neki od njih su i ultrabookovi s trećom generacijom Intelovih procesora radno nazvanih Ivy Bridge.


Pritom su najavljeni smartohonei s Intelovim procesorima, koje će u portfelju imati Lenovo, ruski Megafon, Lava i Orange, no premijerno je pokazan ZTE Grand X IN, napravljen u suradnji kineskog proizvođača i Intela. Posrijedi je prvi Android uređaj (ima inačicu Ice Cream Sandwich) s Intelom, a na europskom tržištu bit će u rujnu. Pokreće ga Intelov Atom procesor Z2460 s tehnologijom Hyper-Threading i ima podršku za HSPA+. Uređaj ima 4,3-inčni zaslon, 8 MP kameru te Li-Ion bateriju od 1650 mAh.

Na svome štandu pozornost posjetitelja izazvao je Acer emitiravši efektnu reklamu za novu verziju svojih ultrabookova Aspire S5. U reklami se pojavljuje Kiefer Sutherland koji repetira svoju ulogu Jacka Bauera iz serije '24' te uništava automobile samo kako bi mogao dobiti dobru fotografiju eksplozije koja će biti iskorištena za logotip njegove slastičarnice Dynamite Cupcakes.

Nova linija ultrabookova Aspire S5 na najdebljem dijelu ima svega 11 mm, a uređaj je težak 1,2 kg. Pokreću ga Intelovi procesori Core i5 i i7, a uređaj osim Thunderbolta ima i HDMI te USB3 priključke skrivene iza poklopca sa stražnje strane računala. Zahvaljujući tehnologiji Instant On, vrijeme buđenja iz sleepa traje svega sekundu i pol, dok tehnologija Always Connect omogućava buđenje prijenosnika preko smartphonea te udaljen pristup podacima dok je računalo u sleep modu.

To je bila inačica uređaja predstavljenog još u siječnju, a Acer je na IFA-i predstavio novu seriju – S7 koja koristi Windowse 8. Dostupan je u dvije veličine, 13,3 i 11,6 inča, a veći model koristi Gorilla Glass. Oba modela podržavaju Full HD, a uključuju novu tehnologiju Acer Ring, koja omogućuje efikasan rad na zaslonu osjetljivom na dodir. Veći model ima bateriju koja traje 12, a manji bateriju od devet sati.

Novi tableti

Acer je predstavio i tri nova tableta: A210, W700 i W510. Model W510 funkcionira na Windowsima 8 i ima zaslon od 10,1 inča u visokoj rezoluciji, a ima i dodanu tipkovnicu, pa se ovaj uređaj jednostavno pretvara u ultrabook. Uređaj ima bateriju koja traje 18 sati, a tipkovnica se može rotirati za 295 stupnjeva, pa se uređaj može koristiti u prezentacijskom modu.

Na sajmu IFA moglo se vidjeti i mnoštvo novih smartphonea, no osim Samsung ATIV S-a i ZTE-ovog Grand X IN-a nije bilo značajnijih novosti, ne računajući četiri nova Huaweijeva uređaja za azijsko tržište koji su ekstenzije starih serija.

Ono što je zanimljivo na tom terenu u kontekstu IFA-e jest snažna nazočnost tvrtki koje proizvode dodatnu opremu za smartphone. Tako se finska Golla predstavila maskama za iPhone 5 iako uređaj službeno nije još predstavljen. Očito je kako imaju provjerene informacije o izgledu uređaja, a ono što smo zaključili na temelju maski jest da će iPhone 5 biti veći od prethodnika. Golla je predstavila i novčanik za mobilni uređaj, s prostorom za smartphone, kartice i sitniš.

Tvrtka Gear4 u svome portfelju ima zabavne maske s motivima Angry Birds, no zanimljivije su slušalice i zvučnici namijenjeni korištenju uz iPhone i iPad. Upravo Appleovi proizvodi imaju i najveći broj pratitelja, pa je takva i tvrtka Speck koja ima svoje iznimno kvalitetne maske koje efikasno štite uređaje od padova, a imaju zaštitne navlake i za Appleove prijenosnike i tablete, dok su nedavno počeli proizvoditi i za ostale smartphoneove, poglavito Samsung Galaxy SIII.

Tvrtka LifeProof proizvodi navlake za iPhone koje omogućuju rad ispod vode, što je izvrsno za ljetne mjesece, ali i za zimu, ispadne li slučajno mobilni uređaj u snijeg. Ipak, pravi hit je bila Mophijeva navlaka za iPhone 4 i 4s Juice Pack Air koja je istodobno i dodatna baterija, što omogućuje dodatno punjenje uređaja. Baterija ima 1500 mAh. Uređaj je prvi put predstavljen na CES-u u Las Vegasu, a u Berlinu je bila njegova europska premijera.