Jurica savjetuje

Kako preživjeti početak studija

13.09.2012 u 09:35

Bionic
Reading

Početak studija je velika promjena u životu svakog maturanta. To je uzbudljiv početak sljedećeg koraka ka odrastanju koji prije svega donosi brojne zabavne avanture, nova poznanstva, ali i pregršt stresnih trenutaka. Jurica savjetuje kako se snaći odlaskom na studij

Prije svega znajte da niste jedini koji ste krenuli na studij te da je razina stresa više manje slična kod većine. Neki od vas koji imaju priliku studirati u vlastitom gradu bi trebali cijeniti taj dar jer koliko god ponekad željeli i maštali o odlasku na studij daleko od kuće jer eto želite se što prije osamostaliti i osjećati da ste punopravni član kluba punoljetnih ili skupiti što više avantura, sjetite se ili bar znajte da imate sreće jer imate podršku u neposrednoj blizini. S druge strane, velik dio vas koji odlazite od doma na studij, znajte da je svima teško odvojiti se od obitelji i prijatelja. Sada ćete imati priliku upoznati hrpu novih i zanimljivih ljudi s kojima ćete dijeliti slične interese, ali i prostor na faksu, sobi u iznajmljenom stanu ili studentskom domu.

Nemojte se bojati reći i priznati sebi i drugima da vam je teško. Plemenito je i hrabro prepoznati vlastiti strah i djelovati na rješavanju, odnosno prevladavanju toga. Jedan od najbitnijih koraka koji biste trebali napraviti da bi što lakše prevazišli tu prepreku je da se od početka počnete upoznavati sa svima kroz neobavezne razgovore, čime ćete dakako upoznavati sve ljude oko sebe i vidjeti koliko njih je u istoj situaciji, a istovremeno ne morate postati naj frendovi. Ono što bih još dodao je da nikoga procjenjujete na temelju njihovog izgleda ili prvog dojma, mogli bi ostati ugodno iznenađeni, a puno je bolje stvoriti poznanstvo ili prijateljstvo nego automatski zbog nametnutih okvira normi nekoga otpisati i time si stvoriti neprijatelja. Ne govorim da biste trebali biti društveni zečevi skačući s osobe na osobu, ali svakako budite otvoreni za upoznavanje i nemojte izgledati uplašeno kao Pale sam na svijetu.

Uvijek idite na sva predavanja kurikuluma – em ćete upoznati sve profesore i asistente i njihove načine predavanja te ispitivanja, em ćete saznati kojim predmetima morate dati primat, a koje možete malo ležernije shvatiti. Razgovarajte i s profesorima i asistentima, oni su tu da vas nauče i nisu (svi) tirani.

Nemojte si stvarati nepotrebne obveze uskačući u apsolutne sve aktivnosti i studentske udruge koje vam sada zvuče zanimljivo i jer bi mogle izgledati super u životopisu. Sada vam izgleda kao imate svo vrijeme svijeta na raspolaganju, ali kroz par mjeseci kada krenu ozbiljna učenja, seminarski i projekti te ako se honorarno zaposlite, cijenit ćete činjenicu da ste na samome početku pametno izabrali aktivnosti jer falit će vam sna – kako zbog učenja i posla pa tako i zbog tulumarenja. Kvaliteta iznad kvantitete.

Upišite se na tečaj govorništva ili bilo koji tečaj za poboljšanje komunikacije, vjerujte mi koristit će vam. Posjetite sajam/otvorene dane tvrtki koje će se predstavljati u prostorijama fakulteta.

Nemojte sve i svašta lajkati; ne postajte otkačene statuse za koje u tom trenutku mislite da su mega cool (zato jer ste u tom trenu pijani); ne postavljajte fotke apsolutno svakog trenutka vašeg novog života i nemojte svima slati/prihvaćati zahtjeve za prijateljstvo. Podesite postavke privatnosti profila te grupirajte ljude tako da ograničavate što tko može vidjeti. Budući poslodavci pregledavaju profile potencijalnih aplikanata za posao prije nego što ih zaposle. Ne želite da vam poneki status ili otkačena fotka uništi uspješnu izgradnju karijere.

Instalirajte besplatne cloud servise i radite kopije svih fajlova. Neka vam auto save opcija postane najboljom prijateljicom – gubitak napisanog teksta je nepotrebni gubitak slobodnog vremena i frustrira. Instalirajte anti-virus programe i dnevno ih ažurirajte. Koji god operativni sustav koristili ne želite dobivati te širiti viruse, crve i trojance dalje te tako doći na listu zablokiranih kod profesora ili kolega s faksa. To bi se trebalo podrazumijevati u današnje vrijeme, a mnogi to zaboravljaju.

Nikada si nemojte dozvoliti da ostanete bez čistih gaća, čarapa i potkošulja/majica koje nosite ispod košulja. Odjeću odmah nakon pranja vadite iz perilice rublja i što prije sasušite da bi izbjegli pljesnivi smrad opranog veša. Nosite natikače ako se tuširate u studentskom domu ili na bazenu i dobro osušite sve dijelove tijela, gljivice vole vlagu.

Sprijateljite se s odjelom zaleđenog mesa/ribe i povrća u dućanu
, ali i kuhalom na paru i kuhalom za vodu te mikrovalkom i prebrišite je vlažnom te potom suhom krpom nakon svakog korištenja da bi ostala čista. Nastojte se hraniti što zdravije – grickajte jabuku umjesto peciva.

Za slobodnoga vremena šetajte i budite fizički aktivni

Učite u fakultetskoj ili lokalnoj knjižnici. Sada ćete učiti bar tri puta više nego u srednjoj.

Nabavite dobre slušalice tako da slušanjem muzike preko zvučnika ne biste ometali cimere ili susjede.

Fokusirajte se na bitne stvari i ništa ne odgađajte.

Pripazite s posuđivanjem - često nećete dobiti stvari natrag ili u upitnom stanju.

Ne zaboravite se provoditi što bolje možete, bez opasnih količina alkohola, a droge radije izbjegavajte jer su doista bezveze.

Ne pretvarajte se da ste nešto što niste i dakle budite svoji.