RETRO

Zašto je Tumblr jači od studija povijesti?

29.09.2012 u 07:40

Bionic
Reading

Počinje nova akademska godina, Kile100 je vidio red na studiju povijesti i ljut je! ;)

Pravo znanje nije lagano. Tako jednostavno mora biti i sva nastojanja da se navedeno relativizira, podlegne instant vremenu, improvizacijama i banalnostima, pripadaju dnevnopolitičkom podilaženju i civilizacijskim tragedijama s dugoročnim posljedicama. Sljedeće teze stoga nemaju namjeru, kako se iz naslova može pomisliti, krenuti za istim trendom jahanja uz narodne mase željne uništavanja. Upravo suprotno.

Istraživanje povijesti Jugoslavije zbog niza razloga pripada jednom od većih izazova labilnih i kriterijima siromašnim društveno-humanističkih znanosti. Niz je razloga - ideološka (ne)subjektivnost, (pre)više izvora, a uostalom kako bi rekao moj negdašnji profesor akademik Petar Strčić, događaje mlađe od 30 godina ne bi ni trebali tretirati kao povijest. Doviđenja osamdesete, značilo bi prema tom tumačenju. Hrvatska povijesna znanost, prepuna "znanstvenika" za koje zapravo nije više jasno koje je njihovo istraživačko "leno" unutar sebe sadržava ipak prave male bombe zanimljivosti kojima smo na našim stranicama uvijek pružali priliku.

Oko Igora Dude, jednog od najkonkretnijih primjera normalnijeg istraživačkog nastojanja nedavno se u Puli formirao Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Svakako je osvježavajuće vidjeti znanstvenu ekipu koja se grupira oko ideje da njihova " znanstvena djelatnost zahvaća socijalističke i postsocijalističke teme iz perspektive povijesti, etnologije, antropologije, kulturalnih studija, književnosti i muzikologije". Nije to samo isprazna i pompozna interdisciplinarnost već upravo povjesna znanost kakva treba biti - raznolika, prepuna pojedinaca šarenih interesa i ono što je najvažnije - slobode.

Činjenica da je Centar prije dva zaživo i kroz Facebook stranicu samo je maleni indikator, a mi se nadamo da ona neće ostati samo forma. Najveća prijetnja su mentalni lanci. Tren u kojem student dođe na studij povijesti kao stari-mali, onaj kojeg su već u srednjoj već zvali "deda" jer je uvijek zračio nekom prevažnom figurom, aurom kvaziozbiljnosti i onda odlučio da je njegov interes razvoj pravaških političkih stranaka između dva svjetska rata jedna je od većih znanstvenih opasnosti.

Povijest, ukoliko želi opstati kao relevantna, zanimljiva i opravdavana mora se ispuniti pojedincima potpuno drugačijih pogleda na znanstvene paradigme, istraživačke postupke, izdavačku industriju, produkciju sadržaja, prezentaciju rezultata te čak i na sam okvir funkcioniranja jer postaje pitanje da li je birokratiziran i spor okvir države ili sveučilišta produktivna solucija... Povjesničari poduzetnici, zašto ne?

Promjena koja se mora dogoditi je i potpuno drugačije tretiranje izvora, kanala njihovog primanja i distribucije znanja. Pravila igre se mijenjaju. Odličan primjer je "banalni" tumblr koji se u posljednje dvije godine pretvorio u zaseban kolegij korisniji od niza predavanja i "stručnjaka". Nekolicina ih je posebno zanimljiva za našu retro tematiku, a bili aktivniji ili ne omogućavaju beskrajno kliženje kroz obilje materijala.

Yugodrom osim dopadljivim dizajnom hormone u posljednje vrijeme budi erotikom obilježenim sadržajem, tako da je to mjesto s najviše Startovih sisa "u gradu". Žutilo? Ne, prvorazredan izvor! "Graphic Journey Through Pop Culture of Ex Yugoslavia" kaže opis bloga naslova "One Upon a Time in Yugoslavia" i doista nema boljeg mjesta za ulazak u kompletan pop kulturni ex-Yu imaginarij. Tu je i provjereni Leksikon Yu mitologije pretočen u vizualnu formu. U posljednje vrijeme pravo otkriće je Zvezdana Broken Industries blog specijaliziran za odjeću u bivšoj državi i njene proizvođače!

Zbog poslovne dinamike osobni Kile100 sam u posljednje vrijeme zapustio, ali i dalje je tu solidna količina građe spremna za upoznavanje. Nečim ovako serviranim i bogatim bio bi zadovoljan i Ferdo Šišić.

Mjesec je ovo u kojem je Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma došao na Facebook, sedamdesetčetverogodišnji profesor i povjesničar Miroslav Bertoša na doktorske studije pred mlade povjesničare izlazi s novim iPadom, a u AppStoreu je aplikacija o povijesti domaćih "geekova". Skrivanje u tamnim sobama iza fusnota jednom godišnje objavljenih časopisa završava. Tko preživi, pisat će.