Jurica savjetuje

Tijelo Isusovo - bogovski kruh

04.10.2012 u 14:07

Bionic
Reading

Neki se, vođeni pomodnim dijetama, boje kruha kao zmija vlastitih nogu; drugi jedu nekvalitetne proizvode od tijesta gutajući ih poput pregladnjelih hijena... Ima li spasa ovoj osnovnoj namirnici ili smo zajedno s njome osuđeni na vječne muke? Jurica savjetuje kako pronaći spas u žitu

Kruh je nepravedno postavljen na zlokobni tron kao glavni krivac debljine, što u raznim planovima dijeta možemo jasno vidjeti u rečenici: 'Izbacite kruh s menija.' E pa ne može! To nije sasvim točno jer najveći problem nije kruh per se, već vrsta, količina te ono s čime ga jedemo. K tome, dijete su za ljubitelje jo-jo igračaka

U redu, možda ćete sad tužno uzdahnuti jer sam u samome startu krenuo s nepcu bitnim varijablama, no kompromisi su sastavni dio života. Pivski kruh je super s kriškom sira; mliječni je zimi uz komadić maslaca i domaćeg džema vrhunski gušt, a kruh s maslinama i ružmarinom, tj. focaccia s pokojim komadićem pancete je uz vino prefina marenda. No, opet kažem, kompromis je riječ dana oliti ne može se stisnut' i pisnut' baš uvijek.

Za mene vrijede sljedeća pravila kada je kruh u pitanju – 90 posto vremena jedem integralni, poželjno od organskog brašna; jedem ga samo tijekom dana, odnosno u jednom dnevnom obroku, ne više od 70 grama; uz njega jedem isključivo nemasna mesa, sireve i povrće. To je sva mudrost kojom bismo se trebali baviti.

Kada je kvaliteta kruha u pitanju, više manje je jasno, kupujte samo u provjerenim pekarnicama jer je previše lažnjaka oko nas. Bojila, tvari za rahljenje, emulgatori, konzervansi... Njima nije mjesto ni u jednom kruhu.

Ustvari, najviše volim sam raditi kruh. Volim vlastitim rukama proizvesti nešto opipljivo, a ako to mogu i pojesti, e pa onda nema sretnijeg. Uostalom, izrada hrane od tijesta ima u sebi nešto vrlo senzualno, čak pomalo erotično, a opet iskreno i čisto. Poigravanje sastojcima, miješanje te dizanje tijesta, stavljanje u pećnicu - sve to donosi pregršt impulsa za sva osjetila. U toj simfoniji možete uživati sami, tim više pustite li omiljenu playlistu da svira. Tko zna, možda otkrijete da neće samo klasične note poput Mozartovih (prema studiji iz Japana) pospješiti dizanje tijesta i time rezultirati još boljim tijestom.

Ipak, ne smijemo zaboraviti one od vas koji ste u vezama. Nadolazeće hladnije sezone tekuće godine neće same od sebe ugrijati mlačnu, pomalo mlitavu vezu. Zašto ne biste zajedno sudjelovali u krušnim guštima i time (in)direktno podgrijali, tj. oživjeli one leptiriće s početka veze. Molim lijepo, obratite pozornost na retoriku.

Dakle, recept koji ću vam danas donijeti isprobajte zajedno. To je bez premca najbolji i najjednostavniji recept za kruh! Toliko je dobar da biste uz njega morali dobiti i set japanskih noževa od nehrđajućeg čelika. Toliko dobar da ćete jedući ga izgovarati ime Gospodinovo.
S ovim receptom ne možete pogriješiti ni zabrljati pripremu. Korica mu je hrskava, unutrašnjost idealno mekana i prepuna mjehurića... Ma, ljubav par excellence.

Potrebno vam je 420 grama višenamjenskog brašna, 360 ml vode, pola žličice suhog kvasca, cca 13 grama soli (žličica i tri četvrt soli). Osobno više volim suhi kvasac jer se direktno može umiješati sa suhim sastojcima, ne mora stajati u hladnjaku i jače djeluje – inače razlike između suhog i svježeg u smislu kvalitete nema, tj. minorna je. Pomiješajte suhe sastojke u velikoj zdjeli, dodajte vode i miješajte dok se sve dobro ne pomiješa i stvori pomalo neravnomjerna 'čupava' smjesa. Pokrijte posudu folijom ili poklopcem da se ne sasuši i ostavite na sobnoj temperaturi 12-18 sati, a može i preko noći ili čak 24 sata. Zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva (ja na plinskoj stavim na šesticu). U nju ubacite posudu od lijevanog željeza (gus). Posuda bi trebala imati također željezni poklopac. Možete ih kupiti u poznatom lancu namještaja i kućnih potrepština iz Švedske, prilično su pristupačne, a vrhunske. Kada se kroz nekih pola sata pećnica dobro zagrije, pažljivo izvadite posudu, otklopite je (naravno! :lol:) i odmah u nju dok je vruća izlijte/prebacite tijesto. Poklopite i direkt u pećnicu. Pecite trideset minuta na istoj temperaturi. Nakon pola sata otklopite i pecite tako još 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se sasvim ohladi na rešetkama da bi i donja korica ostala divno hrskava.

Ne morate ga mijesiti, naprotiv, to nije poželjno. Ručno, pjenjačom, umutite sve sastojke. Zašto ručno? Ta, nek' se tijelo kružnim pokretima miče, da tako predigra za kruh i ljubav započne. Tijesto nek' se preko noći diže... Sljedeće predvečerje ga treba peć' i toploga gricnut', neka čula i želja prorade još jače...

Loša erotska pseudo poezija na stranu, budite liberalni sa sastojcima kao i sa isprobavanjem novih stvari u postelji – na dan miješanja sastojaka možete dodati mrvicu kadulje ili ružmarina te mrvicu čilija u kruh; može i dvije šake malih kockica sira; za slađu varijantu ubacite šaku grožđica, dašak cimeta, nešto narančine korice i narezane orašaste plodove. S integralnim, raženim ili pirovim brašnom će kruh biti nešto gušći, ali će biti ukusniji radite li ga bez dodataka.

I zaboga, jedite kruh. Pogledajte samo što se dogodilo Adamu i Evi... Onog trenutka kada je posegnula za low carb prehranom, dogodila se pi*darija i, puf, eto ih oboje izbačenih iz raja, goli i tanani na hladnom asfaltu urbane džungle.