JURICA SAVJETUJE

Trči, šumo, trči!

18.10.2012 u 06:57

Bionic
Reading

Trčao je Filipid, trčala je Lola, a bome i Forest; ponekad Sheryl pa čak i Arnie u onom vrlo osrednjem filmu iz kraja 80-ih – 'The Running Man'. Zašto ne biste i vi počeli trčati? Dosta je bilo izgovora i razloga koji padaju na dno poput Titanika. Jurica savjetuje kako trčati u zimskim uvjetima

Trčanje prirodom donosi puno čistoga zraka, krasnih lomova svjetla i divne krajolike; mir i tišinu dok osluškujete vlastiti dah i stopala koja gaze lišće i zemlju. Možda naletite na čudesna šumska bića – bambija, Štrumfove, Crvenkapicu, Ivicu i Maricu, ali i psihopata ubojicu koji motornom pilom luta šumom u potrazi za sljedećim plijenom. No gledajte to s pozitivne strane, ako vas on ne natjera na sprint, ne znam što drugo hoće.

Jednostavno je, staze za trčanje će biti često prazne ili s vrlo malo ljudi na njima. Zimi ćete izbjeći ljetne žege i manje se uznojiti. Već je zbog toga lakše trčati za hladnijih mjeseci pa čak i usred prosinca. Vlaga i visoke temperature usporavaju naša tijela i često su glavni razlozi za prekid trčanja i prije dovršetka željene rute.

Tijelo će trošiti više pojedenih/popijenih kalorija da bi održalo vlastitu toplinu. Čak i u nekim sportskim centrima zrak zna biti vrlo težak i vlažan čime se kvaliteta tjelovježbe drastično smanjuje.

Bitno je odjenuti slojevitu i laganu sportsku odjeću koja je upravo te namjene, za zimsko vanjsko trčanje. Pričam o laganoj jakni koja zaustavlja vjetar na vrhu, ispod nje majicu od flisa; majica dugih rukava bi, kao i tajice i/ili hlače, trebale biti od funkcionalnih materijala koji će znoj ukloniti od tijela i brzo se osušiti.

Još vam trebaju kapa ili traka za čelo/uši, rukavice – za one hladnije dane. S vremenom investirajte u opremu, tj. dva-tri para tajica/hlača, majica i flisa ili ih zaželite za Božić. Sinergijom kontinuiranih tjelesnih pokreta i funkcionalne sportske opreme (koja ne mora biti skupa i nova!) ćete se osjećati ugodno i toplo.

Ta možda vam čak bude i vruće pa se poželite skinuti, što vam ne bih savjetovao. Nikako se nemojte zabundati kao da idete u lov na mamuta – zimi je vrlo lako predebelo se odjenuti. Trebalo bi vam biti prohladno kada izađete iz kuće i nikako ugodno toplo. Sada je više manje, a ionako ćete se brzo zagrijati.

Ako planirate trčati po mraku, obavezno imajte reflektivnu odjeću ili barem neko svjetlo (može i ono od bicikla) na sebi i kakvi god vremenski uvjeti bili, uvijek nosite neki dokument sa sobom.

Nemojte me krivo shvatiti, traka za trčanje je super. Novije generacije traka pružaju mekanu podlogu koja neće štetiti zglobovima kao da trčite po umjetnoj, ljudsko stvorenoj podlozi poput betona/asfalta; one pružaju tjelovježbu u kontroliranim uvjetima i omogućuju lakše izvođenje nekih oblika treninga, poput HIIT treninga, ali i ne uključuju isti stimulans mišića kao trčanje po prirodi.

Ustvari, i kod trake pa tako i kod trčanja vani je bitno da imate dobre tenisice da biste spriječili proklizavanje i zaštitili koljena. Po traci trčite onih dana kada vani smrzava baš do kosti ili ima puno poledice koje se kao i mokrih traka treba čuvati.

Zadajte si cilj koji neće biti teško doseći. Ako ste početnik ne biste ni smjeli odmah trčati na duge pruge od pet i više kilometara ili maraton – o njima maštajte i planirajte kao jedan od budućih projekata. Zasad se držite vlastitih limita i sjetite se da je već činjenica da se krećete vani veliki uspjeh, jer već sad niste dio trome većine. Za svaki dosegnuti cilj se nagradite nečim, npr. odlaskom u kino ili jednom kockicom čokolade.

Na webu pronađite program trčanja koji najbolje odgovara vašoj trenutačnoj kondiciji; ne varajte sami sebe i iskreno sagledajte koliko doista možete ići. Ni sada nije više bolje; stvorite solidan temelj da bi kasnije pobrali lovorike.

Izmjenjujte brzo hodanje <-> trčanje <-> sprint <-> džogiranje, pronađite disciplinu koja vam najbolje odgovara. Zimi treba dulje da zagrijete tijelo za trčanje pa računajte da dio zagrijavanja traje oko 10-15 minuta. Zagrijte odjeću na radijatoru prije oblačenja da to vrijeme malčice skratite.

Dok trčite, nastojte održavati noge što bliže tlu i skratiti korak da smanjite rizik od ozljede ili pada. Osim ako nemate obuću za trčanje po svjetski poznatom Antarktičkom maratonu, birajte staze koje nisu sasvim utabane i time opasnije.

Tijekom zimskih mjeseci bi bilo super trčati za dnevnoga svjetla, jer ćete tako dobiti i tijelu prijeko potrebnu dozu sunca kojeg zimi ionako ima premalo. Time se rješavate sezonske depre i, garantiram, osjećat ćete se super.  Na početku treninga trčite u vjetar – stvarat će veći otpor, a manje će vam biti hladno kada se znojni budete vraćali kući.

Ne trčite uvijek istom rutom. Rutina = smrt motivaciji i dobrom raspoloženju.

Uvijek, pa tako i sada obratite pozornost na hidrataciju i popijte solidan gutljaj tekućine isto kao što biste pili i ljeti. Pijte prije, tijekom i nakon treninga. Stavite toplu tekućinu u bocu koju držite ispod jakne da se prebrzo ne ohladi ili smrzne.

Hodajte, trčite ili džogirajte triput tjedno na početku i već ćete time spremni dočekati sezonu kupaćih; dakako, uz blagu kontrolu unosa kalorija. Progresivno povećavajte kilometražu koju nakon svakog treninga zapišite – super je na kraju svakog mjeseca vidjeti koliko smo pretrčali.

Vi to možete!