Popfenomenologija

Glazbeni šalabahter za 2012. godinu (II. dio)

19.10.2012 u 20:16

Bionic
Reading

'Tradicionalni' polugodišnji pregled novih – ili barem razmjerno novih – glazbenih imena o kojima se najviše priča... (Osim Psya, je l'!)

Jessie Ware

Ako volite britanski elektronički soul, voljet ćete i Jessie Ware (štoviše, sigurno je volite i pratite još od početka godine!).
Ako vam je pak 'britanski elektronički soul' sinonim za 'OK, ali pomalo dosadnjikavo', njen debitantski album 'Devotion' vam neće biti bogzna što više od ugodne pozadinske muzike, i možda ćete više cijeniti 'Wildest Moments' u remiksu Zed Biasa te 'Running' u remiksu...

Disclosure

Pojavili su se na kužerskim radarima sredinom prošle godine, dva brata iz južnog Londona – 18 i 21 godina im je tek – i u samo nekoliko mjeseci se iz post-dubstep tezgaroša 'koji obećavaju' transformirali u neumoljivu mašinu za ubijanje plesnih podija.

Inspirirani su starim UK garageom, zvukom su se smjestili na raskrižje svega najuzbudljivijeg u engleskoj elektronici današnjice (...okej, svega osim jackina!); na Soundcloudu imaju skoro 50 tisuća sljedbenika, s aktualnim singlom 'Latch' su upravo upali na 22. mjesto britanskog topa 40, a album se očekuje na proljeće.

Zedd

Ovaj dvadesettrogodišnji njemački dubstep/electro-house producent ljubimac je Jimmyja Iovinea, američkog diskografskog mogula uvelike zaslužnog za lansiranje karijera, između ostalih, Eminema i Lady Gage i shodno tome je dugosvirajući prvijenac 'Clarity' prije dva tjedna izdao za Iovineov Interscope Records.

Ujedno je koproducirao i novi singl Justina Biebera feat. Nicki Minaj, 'Beauty and the Beat'! A inače, kad smo već kod Jimmyja Iovinea...

Macklemore

Nova bijela rap-nada na svom debiju 'The Heist' ima pjesmu naslovljenu 'Jimmyja Iovine', o fiktivnom pokušaju da potpiše za major label (zaključni stihovi: 'I replied I appreciate the offer, thought that this is what I wanted / Rather be a starving artist than succeed at getting fucked')!

No ipak prije svega treba istaknuti 'Same Love', za hip hop nesvakidašnju pjesmu u znak podrške istospolnim brakovima, a malo mu je falilo i da dogura do prvog mjesta američke liste najprodavanijih albuma, al' šta će jadan kad se tamo naprdili Mumford & Sons.




Alt-J

Iz prijašnjih komentara na ove 'glazbene šalabahtere' sam dobio dojam da dio čitatelja misli da ja u tu pokušavam isfuravati svoje nove omiljene izvođače – pa bih stoga istaknuo da to NIJE slučaj! Ili barem težim da ne bude: pratim novosti i diskurs vezan za svakojaku muziku, uključujući i onu koja me nimalo ne privlači, trudim se skupiti na jedno mjesto nova imena na koja bih najčešće naletio u prethodnih šest mjeseci, na raznoraznim mjestima, od magazina preko foruma pa do Fejsa, bez obzira što ja osobno mislio o tim imenima.

Ali svejedno, karte na stol:

a) ipak puno više pratim muziku koja me zanima nego muziku koje me ne zanima (nevjerojatno, ha?!)
b) gitare me baš nešto i ne zanimaju, meni su to su sve neki čupavci, narkomani koji šamaraju komad drveta sa šest žica, bože me sačuvaj
c) ergo, nipošto nisam čovjek od kojeg biste mogli saznati tko su novi Gaslight Anthemi
d) kad sam skužio da mi za ovaj šalabahter fali bar nekih gitara, ošo sam na Pičfork, kliknuo 'best new music', i nakon par odskrolanih stanica odabrao Purity Ring kao najzvučnije mi ime
e) e onda sam ošo na Youtube da vidim koju stvar da embedam, kliknuo na najgledaniju, kad ono, jebate led – pa tu uopće nema gitara, haha, otkud mi to da su Purity Ring 'neke gitare'?!?
f) pa reko' ajde, stavit ću onda Alt-J, to je neki art-rock, sjećam se da sam ih vidio par puta na svom wallu na Fejsu, a i kao hvaljeni su okolo, iako su na Pičforku dobili samo 4.8. Eto! GITARE 4 U!!!

Carly Rae Jepsen

Svaka joj čast, ne samo da ima pop-singl godine – nego i pop album godine, na kojem se mimo svih očekivanja smjestio pregršt teen-pop dragulja u rangu 'Call Me Maybe' ('Drive'! 'Sweetie'! 'Guitar String/Wedding Ring'! 'Hurt So Good'! 'This Kiss'! 'I Know You Have a Girlfriend'! 'Tiny Little Bows'!)...

E i ako niste vidjeli ovaj gore supercut, pogledajte obavezno, barem od 1:00 pa nadalje, nećete zažaliti!

Madeon

Devetnaestogodišnji Francuz koji je prošle godine postao osvojio internet s 'Pop Culture', troipolminutnim mashupom četrdesetak klasika recentnog popa i otad pretendira ispuniti prazninu nastalu zastranjenjem Daft Punka.

Njegov stil skidaju čak i nadobudni hrvatski producenti, a novi singl 'The City' je zakon: zvuči kao Phoenix koji su nakon prvog albuma odlučili da ne žele više biti indie pičkice i uputili se u teretanu.

Farrah Abraham

Zvijezda MTV-jevog reality-serijala 'Teen Mom' nedavno je, paralelno s autobiografijom 'My Teenage Dream Ended', izdala i album istog imena koji je od jednog dijela kritike dočekan na nož... Dok je od drugog hvaljen kao fascinantan primjer 'outsider arta'.

Malo toga je poznato o genezi albuma: ne zna se ni tko ga je producirao, kamoli je li Farrah svjesna da nema nikakvog osjećaja za ritam te to namjerno potencira kako bi muziku učinila oštrijom i agresivnijom, ili je skroz slučajno umjesto standardnog autotune dance-popa stvorila nešto što bi se prije moglo dojmiti fanova Crystal Castlesa ili Digital Hardcore Recordingsa, ali.. Da je fascinantno, to svakako.