Događanja

Predstavljen IETM Zagreb 2012

20.10.2012 u 13:01

Bionic
Reading

IETM Zagreb 2012 jedan od kulturnih događaja godine i zasigurno najveći i najvažniji međunarodni skup profesionalaca u izvedbenim umjetnostima kojem će Hrvatska ove godine biti domaćin, predstavljen je danas u Zagrebu

Članovi više od 500 organizacija iz 45 zemalja, u Zagrebu će od 25. do 28. listopada održati plenarni sastanak te globalne mreže te uz brojna predavanja i sastanke pratiti i bogati umjetnički program dvadesetak plesnih i kazališnih predstava i performansa hrvatskih umjetnika.

Predstavljanje domaće izvedbene scene nekima od najvažnijih međunarodnih promotora, koproducenta, ravnatelja festivala i producenta, rezultat je udruženih napora domaće, isključivo neovisne scene, odnosno organizacijskog odbora koji čine Domino / Perforacije, POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, SC Kultura promjene, Hrvatski institut za pokret i ples / Zagrebački Plesni centar, Eurokaz, Drugo more (Rijeka).

Zahvaljujući njima, nakon Berlina, Glasgowa, Krakova i Copenhagena, i Zagreb će biti domaćin godišnjeg plenarnog sastanka organizacije koji se od osnutka 1981. na Polverigi Festivalu do danas transformirala iz 'neformalnog europskog kazališnog susreta' (Informal European Theatre Meeting) u međunarodnu mrežu za suvremene izvedbene umjetnosti, čiji su trajni ciljevi međunarodne koprodukcije, suradnički projekti i procesi, mobilnost umjetnika, razmjena profesionalnih znanja.

'Drago mi je da Zagreb opet nakon 20 godina ugošćuje plenarnu sjednicu i da time pokazuje kontinuitet međunarodnih kontakata koje smo imali u ovom prostoru. Konačno, Branko Brezovec i ja smo jedni od osnivača te mreže, još davne 1981. bili smo na tom legendarnom prvom IETM sastanku u Polverigiju', rekla je Gordana Vnuk.

Važnost kontinuiteta naglasila je i voditeljica zagrebačkog Centra za nezavisnu kulturu i mlade Emina Višnjić ustvrdivši: 'Činjenica da nam je povjerena organizacija ove plenarne sjednice veliko je priznanje nezavisnoj sceni za sav dosadašnji rad.'

'Dugoročna i uspješna podrška razvoju i opstanku domaće nezavisne umjetničke scene ne može se odvijati samo kroz poticanje novih koprodukcija i regionalnih gostovanja, što je jedna od osnovnih metoda rada Festivala Perforacije, već mora imati i snažan impuls k međunarodnoj vidljivosti onoga što se događa u Hrvatskoj i regiji. Stoga, partnerstvo s ostalim organizacijama iz Zagreba i Rijeke na suorganizaciji plenarne sjednice IETM-a, na kojoj sudjeluje petstotinjak inozemnih producenata i selektora, izvrsna je prilika da se vrlo širok broj ljudi koji kreiraju međunarodnu sliku izvedbenih umjetnosti što bolje upozna s umjetničkim pejzažom u Hrvatskoj i regiji', naglasio je na predstavljanju zagrebačkog plenuma IETM Zvonimir Dobrović iz organizacije Domino (festivali Perforacije i Queer Zagreb) koja vodi izvršnu produkciju skupa.

Uz brojna predavanja, među kojima ona ministrice kulture prof. dr. Andreje Zlatar Violić, Michaela Kaisera iz Kennedy Centra, umjetnika Dragana Živadinova, zatim Gordane Vnuk, Arnda Wesemanna i brojnih drugih teoretičara i praktičara izvedbenih umjetnosti, pokušat će dati odgovor na pitanja koje su to umjetničke paradigme razvijene tijekom protekla dva desetljeća, kako su (umjetnički) ideali generirani, podržavani i poticani te koje ideje i umjetničke prakse streme napretku i isti pogone.

'Posebnost ovog IETM-a je i ambiciozan konferencijski program koji se neće baviti isključivo produkcijom, financijskim strukturama i strategijama suradnje, već i estetikom kazališne produkcije u konkretnom socijalnom kontekstu. Community theatre, 'stvarnost' izravno predstavljena u kazalištu, globalizacija i europeizacija kazališnog i plesnog, napušteni estetski pojmovi kazališta, različite vremenske razine u kazalištu I njihova kombinacija – prošlost u budućnosti, budućnost prije prošlosti, pitanje autorskih prava u kazalištu, ikonoklazam', pojasnila je nezavisna stručnjakinja Una Bauer zadužena za konferencijski dio zagrebačkog plenarnog sastanka.

U umjetničkom programu IETM-a sudjeluju Nataša Rajković i Bobo Jelčić, Ivica Buljan, Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, Trafik, Zagrebački plesni ansambl, Branko Brezovec, Oliver Frljić, Petra Zanki i Britta Wirthmüller, Zrinka Šimičić Mihanović, Sanja Tropp Frühwald, Marjana Krajač, Saša Božić i Petra Hrašćanec, BADCo., Bacači Sjenki, Room 100, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, Matija Ferlin, Bojan Đorđev i Stipe Kostanić.

Na plenarnom sastanku IETM, uz kotizacije, prisustvovati mogu i svi drugi zainteresirani domaći umjetnici i kulturni radnici, a informacije o tome dobit će na registracijskom desku koji će u foajeu kina SC biti postavljen od četvrtka, 25.listopada u 12 sati.