Unfollow by Jasno i Glasno

Vrtići u e-dobu

02.11.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Pula je prvi hrvatski grad u kojem roditelji ne trče po OIB-e!

Pulska je gradska uprava izvela hvale vrijedan projekt: njihov projekt e-Vrtići dobitnik je Nagrade za inovativnost i kreativnost, a Pula je jedini grad u zemlji koji je olakšao upise najmlađih povezivanjem svoga informatičkoga sustava s MUP-ovim.

Ovim će se putem automatski (i besplatno!) provjeravati sve ono što roditeljima oduzima mnogo vremena i živaca: provjera OIB-a te adresa prebivališta djece i roditelja, a sam će projekt uštedjeti oko milijun kuna - i to primjenom u samo jednome jedinome gradu u Hrvatskoj!

Pula se ovim projektom, premda veličinom ne spada u red 'velikih gradova', svrstala u vrh tehnoloških lidera među lokalnim samoupravama. Inače je grad Pula već drugi put dobitnik nagrade za kreativne i inovativne projekte gradske uprave - prošle je godine nagradu dobio za projekt e-Poslovanja, a njime je Pula postala prvi grad u Hrvatskoj koji je u potpunosti prešao na elektronsko poslovanje primjenom elektroničkog potpisa u cijeloj gradskoj upravi.

Putem sustava u svakom će trenutku biti dostupni podaci o broju upisane djece, broju slobodnih mjesta, osobnim podacima mališana (dob, kontakti i pedijatri, primjerice), a Puležani mu mogu pristupiti putem jednoga od šest upisnih punktova u svome gradu. Grad Pula u dvije predškolske ustanove i 25 objekata odgaja gotovo 2.200 predškolaca.

Sam je projekt koštao 589 tisuća kuna, a na realizaciji je radilo sedmero djelatnika grada Pule i predškolskih ustanova.  IT podršku odradili su KING ICT d.o.o. i labinski Novatec d.o.o.

Inače, nagrade za kreativnost i inovativnost dodjeljuju se već petu godinu zaredom u organizaciji Mreže za razvoj i kreativnost - MRAK.