JELENIN KULTURNI GREBEN

Zagreb kakvog želimo voljeti

18.11.2012 u 09:15

Bionic
Reading

Do kraja studenog traju Četvrti dani fotografije Arhiva Tošo Dabac koji uključuju izložbu fotografija 'Tošo Dabac: (U)lice Zagreba' te niz radionica, predavanja i predstavljanja umjetnika

Početkom devedestih, u doba kad su generali Gotovina i Markač herojski vodili suborce u bitkama protiv agresora, u razorenoj Hrvatskoj jedan od rijetkih vizualnih kontakata s naprednim glazbenim zbivanjima bila je TV emisija 'Izvan struje' Damira Tiljka. Premda emisija nije naišla na odobravanje malobrojne TV kritike ('Emisija nije naročita, ali zato voditelj ima odlične motive na majicama'), prije dvadesetak godina bio je to dragocjen kontakt s mirnodopskim svjetskim glazbenim zbivanjima.

Isti taj Tiljak osvrnut će se od 22. do 25. studenog na razdoblje od prije 20 godina u Zagrebu, no u posve drukčijem smislu. Damir Tiljak danas je urednik prvoga hrvatskoga fotografskog portala fot-o-grafiti.hr, a u navedenom terminu održat će radionicu 'Iščezli Zagreb' u sklopu 4. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac. Na radionici će se ići i dalje u prošlost, u potrazi za dokumentima grada koji se neprestano mijenja.

Nije to jedina radionica na ovoj respektabilnoj manifestaciji koja se odvija od početka studenog u Arhivu Tošo Dabac i Muzeju suvremene umjetnosti. Nakon prošlotjednog workshopa 'Ich in Zagreb, turistička fotografija' Luke Kedže, slijedi radionica Borisa Cvjetanovića 'Što mi je Zagreb?'. Kako se kaže u najavi, Zagreb na fotografiji nije samo HNK, katedrala, Gornji grad ili Mirogoj, nego i mjesta poput zapišanog ugla zgrade koji uvijek na isti način brižljivo zaobilazimo ili tragovi plakata još od prvih demokratskih izbora. Sudionici radionice fotografirat će takva mjesta.

Od 26. do 28. studenog Jelena Blagović drži radionicu 'Arhiv kao fotografski motiv', a sljedeća dva dana Darije Petković upoznat će sudionike s fotografijama Toše Dapca na radionici 'Gradski motivi nekad i danas'.

Zainteresirani za radionice trebali bi se prijaviti putem e-maila arhiv.toso.dabac@msu.hr, a kotizacija je 30 kn.

Manifestacija uključuje i cijeli niz predavanja, pa tako 20. studenog slijedi osvrt Tončija Denisa Radića, Jelene Blagović i Petre Mrše na fotografski festival Rovinj Photodays, a 29. studenog će Sonja Leboš održati predavanje 'Mjerilo velegrada: gradski detalj'.

Osim predavanja i radionica, na manifestaciji se predstavljaju i ugledni umjetnici. Tako će 20. studenog poznati multimedijski umjetnik Ivan Ladislav Galeta predstaviti svoj fotografski opus 'Točka gledišta'. Ingeborg Fülepp i Leila Topić će 27. studenog prezentirati projekt 'Tragovima Toše Dapca' gdje će se pokazati niz fotografija i videa organizacije Media in Motion inspirirane Tošom Dapcem.

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac prvi put su održani 2007. godine, obilježavajući tako stotu obljetnicu rođenja slavnoga fotografa. Drugi put održani su 2010. u MSU uz izložbu 'Tošo Dabac – Riječki dnevnici', a na trećoj manifestaciji u fokusu je bila njegova portretna fotografija. Tema ovogodišnjih Dana su ulice Zagreba.

Manifestacija Arhiva Tošo Dabac dosad je ugostila više vrsnih predavača i umjetnika koji su se temama fokusirali ne samo na opus Toše Dabca, nego i na vizualne umjetnosti općenito (fotografija, film, video), a s takvim pristupom, kako kažu autori projekta, nastavljaju i ove godine.

Dapčeve urbane fotografije iz šireg vremenskog raspona od tridesetih do kraja pedesetih godina prošlog stoljeća potvđuju ga kao autora lirske kronike vlastitog grada, riječima Mladena Tudora 'on je fotograf trotoara, zanat mu je cesta, a zvanje intuicija. Njegova je kamera nepodmitljiva, ona je podčinjena vremenu'.

Kustosice izložbe '(U)lice Zagreba' i Četvrtih dana fotografije Arhiva 'Tošo Dabac' su Marina Benažić i Daniela Bilopavlović Bedenik.