JURICA SAVJETUJE

Zdravi(ji) blagdani

06.12.2012 u 07:51

Bionic
Reading

Zasigurno ste, poput nas, već xy puta u životu mučili muku s kojom kilicom više po svršetku blagdanske sezone. Svi volimo jesti, zabavljati se i družiti s obitelji i prijateljima, a hrana i piće su dvije dimenzije bez kojih bi život bio očajno monoton. Jurica savjetuje kako da ovih blagdana ostanete zdraviji i ljepši

Ono što vam ovoga tjedna želim izdvojiti su laganije verzije blagdanskih delicija i time pojednostaviti, ako ne i sasvim ukloniti mučenje i znojenje u skidanju toga viška. Uostalom, zar ne bi bilo lijepo preživjeti smak svijeta i zakoračiti u Novu lagano, poletno i dakle sretno.

Samo se prisjetite svih tableta ili praškova za žgaravicu koje ste popili, mučnina koje su vas usporavale; možda su vam čak želudac morali ispumpavati... To je božićna noćna mora!

Oduvijek mi je bilo bitno da je hrana ukusna i oku lijepa, a istovremeno što zdravija. Dakako, određeni stupanj kompromisa postoji, a šljivit' ga, c’est la vie i ništa ne može, a možda ni ne treba biti savršeno*.

Kad već trošimo ogromne količine novca i živaca u nabavci željenih poklona, hrane i pića, onda bismo barem mogli prekrižiti i odlaske u ljekarnu, kod liječnika ili na hitnu i to vrijeme provesti na ljepši način.

Namirnice koje ću navesti možete vrlo lako i jeftino zamijeniti zanimljivim i pomalo neočekivanim opcijama. Tek ih je nekoliko, a vrlo su svestrane. Malo drukčiji okusi neće biti nimalo lošiji, a uvest će svježu notu na blagdanski jelovnik.

Prije nego što počnem s listom varijacija namirnica, dotaknuo bih se blagdanskih domjenaka, posebice onih poslovnih koji mogu upropastiti želudac, figuru i time narušiti ono pravo s obitelji i prijateljima kojem se veselimo svu zimu. Budimo realni, domjenci često imaju vrhunsku hranu koja je k tome besplatna... Ta tko se ne bi najeo.

•Ne deblja jedenje (kasno) navečer. Deblja nas višak ukupnih kalorija koji smo taj dan/tjedan pojeli. Ako ste na dan domjenka ili velike svečanosti pošteno jeli za doručak, ručak i međuobroke te onda navečer se još poput čopora kusih pasa bacili na švedski stol, sigurno ćete premašiti kalorijske potrebe i udebljati se.
Dakle, na taj dan jedite lagano ne mijenjajući frekvenciju obroka, već volumen i držite se uobičajenih sportskih aktivnosti. Isto vrijedi i ako ste morali ići na svečani ručak, ostali obroci ostaju tamo gdje jesu, ali su znatno manji, tj. usklađeni su s pojedenom količinom najvećeg obroka. Bitno je ne preskakati obroke. Čak će i božićna večera ovako proći bez ikakvog problema.

•Ako se pitate što bi trebalo jesti tijekom dana... To je još jednostavnije. Jedite lagane obroke prepune povrća i bjelančevina i pokojim komadićem voća s tim da škrobne ugljikohidrate držite podalje, ionako ćete se napucati domaćeg toplog kruha, mlinaca i kolačića uvečer. Stalno si u glavi mantrajte kakva vas gozba očekuje uvečer i da se ovaj polupost sada isplati.

•Za večeru se raspištoljite. Volim taj izraz. Doista, najedite se i ne libite uzeti što god vam srce poželi. Ionako je vjerojatnost da ćete nakrcani hranom i pićem utonuti duboko u san i nećete imati još nekoliko posjeta kutiji s kolačima ili si skrivečki raditi sendvič usred noći.

•Jedite samo svježu napravljenu i/ili domaću hranu. Tvornički hren, majoneza i sav nonsens novog stoljeća donosi previše otrova koji na kraju krajeva čine tijelo debljim, a da to ni ne primijetimo.

•Odvojite si samo noć ili dvije, zavisno do početnog (ne)zadovoljavajućeg stanja u kojima ćete uživati kao prase u blatu. Osim ako niste specijalan slučaj, tijelo će se takvim neočekivanim gozbama šokirati i neće stići nakupiti višak kilograma. Ne brkajte retenciju vode s prekomjernom težinom.

Napokon dolazimo na varijacije, odnosno zamjenu namirnica u receptima. U stvari, princip je iznimno lagan, samo ga se treba prisjetiti. Većina predstavlja smanjivanje masnoća, a pokoja kalorije iz šećera.

• Jedno cijelo jaje zamijenite dvama bjelanjcima. Ako vam treba boje, dodajte u smjesu mrvicu praha kurkume ili koju kap jestive boje.
•Masno kiselo vrhnje zamijenite jogurtom koji će zbog bakterija biti zdraviji.
•Slatko vrhnje, osim ako vam treba kao šlag, zamijenite s dvije žlice brašna umućene u dvije šalice mlijeka. Slično možete dobiti i ako upotrijebite čisti škrob kojeg ide manje od brašna.
Domaći sladoled napravite s punomasnim jogurtom umjesto jaja i vrhnja, jer će i tako mastan biti puno zdraviji. Kiselost neće prevladati ako dobro zasladite, trebalo bi imati osvježavajući efekt.
•Majonezu zamijenite laganim kiselim vrhnjem ili tvrdim jogurtom. Dobra je opcija, začudo i sojina majoneza koju neki 'bio' proizvođači izvrsno rade. Ne smijem ih reklamirati pa je na vama da pronađete najbolju.
•Umjesto šećera koristite, pogađate, steviju. Med, smeđi šećer šećerne trske ili javorov sirup koristite umjesto šećera ili ga barem količinski prepolovite. Tako ćete unijeti nešto minerala i vitamina nego s običnim bijelim šećerom.
Ukusna jela = fino začinjena jela, a ne nedovoljno soljena. Odmah smanjite količinu soli te eksperimentirajte začinima i naučite ih voljeti i koristiti. Sol nije jedina i najvažnija dimenzija okusa.

Ustvari, najveću uslugu koju si možete učiniti sada i u sljedećoj godini je da smanjite unos soli i šećera.

*Perfekcionisti se ograđuju od stavova iznesenih u spomenutom paragrafu.