BUZZ

Marketinški trendovi u 2013.

29.12.2012 u 11:51

Bionic
Reading

Kreativna stagnacija domaćih marketinških agencija, kao posljedica brojčanog i prihodovnog decimiranja njihovih redova, obilježila je godinu na zalasku

Ipak, predviđa se da bi 2013. mogla postati godina kreativnog buđenja koje će, na žalost agencija, i dalje pratiti niža kompanijska ulaganja u marketing.

Upravo zbog toga, kompanije će umjesto isključivo u klasično trojstvo medija (TV, radio, print), radije ulagati u razvoj takozvanih mikrokampanji koje su prije svega rezervirane za digitalne medije ili će oni, s društvenim mrežama na čelu, postati ishodište za razvoj komunikacije u offline svijetu.

Preciznije, kompanije će radije ulagati u online videa, u nadi da će se pretvoriti u one viralnog predznaka, nego što će se bahatiti visokoproduciranim i uber kreativnim televizijskim spotovima. S druge strane, u offline svijetu pokušat će pronaći načine da na, za njih, nekonvencionalan način dođu do potrošača.

S tim u skladu, predviđa se da će kompanije postati generatori i kreatori zabavnog, angažirajućeg sadržaja i konačno potvrditi da se dobar sadržaj na tronu pridružio potrošačima. Drugim riječima, brendirana zabava u najširem kontekstu (od televizijskog sadržaja, product placementa ili offline evenata) mogla bi postati često izgovarana sintagma marketinških direktora.

Oni hrabriji bi, pak, mogli slijediti primjere uspješnih kampanja iz 2012. (ako se takvima mogu nazvati i one koje su izazvale meškoljenja u redovima ćudorednih potrošača poput Iskona ili BonBona) i konačno početi provocirati, izazivati, krenuti neutabanim komunikacijskim stazama i dokazati da domaćom marketinškom scenom ne vlada ziheraštvo i prosječnost, što je dosad bio slučaj.