Opasno navučen

Povratak 'princa šarmera'

03.02.2013 u 18:42

Bionic
Reading

Adam Ant, zvijezda pop glazbe osamdesetih ima novi album. Najjasnije ga pamtimo po burundi beatu i gusarskim dandy kostimima no na početku karijere Adam Ant je bio punk rocker u dizajnerskoj odjeći Vivianne Westwood. Novi glazbeni uradak je povratak njegovim pravim korjenima

Prošlo je gotovo 40 godina otkad je Stuart Goddard opsjedajući SEX boutique Vivienne Westwood i Malcolm McLarena u londonskom King's Roadu dobio ideju kamo usmjeriti svoju silnu energiju.

Ipak, Prvi album njegovog benda Adam ant the Ants, Dirk Wears White Sox nije ispunio očekivanja o slavi i vrhuncima top ljestvica. McLaren koji je u to vrijeme već postao njegov mentor, mudro je zaključio kako se takav umjetnički album poput spomenutog radi sedmi ili osmi u karijeri. Adam Ant se trebao vratiti nekoliko stepenica unazad i postati pop zvijezda. Iskakanje iz punkerske odjeće u novoromantičarsku dendjevsku gusarsku pokazao se kao dobar potez a uz sve to uklopio se izvrsno burundi beat kojeg je McLaren gurao paralelno još u bendu Bow Wow Wow.

Zahvaljujući pronicljivosti McLarena Adam Ant nije nekoliko godina silazio s trona pop glazbe. Jak ritam izdavanja albuma i koncertnih nastupa ostali članovi benda nisu mogli jednako pratiti pa je Adam Ant uskoro krenuo u solo karijeru potpomognut jedinim članom iz The Ants razdoblja, gitaristom Marcom Pironnijem.

 

U isto vrijeme Adam je gurao i filmsku karijeru što mu je ometalo uvidjeti koliko se pop scena promijenila od početka osamdesetih. Na Live Aidu 1985. promovirao je svoj poslijednji dojmljivi album Vive le Rock. Devedesete su donjele daljnju stagnaciju iako se pokušao nametnuti povratničkim albumom Wonderful.

Prije tri godine Adam Ant je počeo planirati još jedan povratak. Ideja o punkerskom albumu kakav je bio prvijenac iz 1979. stalno je tinjala u njemu. No glazbena industrija teško se pripremala još jednom ga progutati. Sama ideja za naslov albuma Adam Ant is a Blublack Hussar in Marrying the Gunner Daughter dolazi iz ikonografije najpopularnijih Adamovih albuma Kings of the Wild Frontiere i Prince Charming.

Pojam 'ženidbe s kćerkom topnika' ustvari je pomorski naziv za kažnjavanje neposlušnih mornara - Adamova metafora za odnos glazbene industrije prema glazbenicima umjetnicima koji pokušavaju napraviti nešto 'van struje'.

58-godišnji Adam Ant i dan danas nosi karakterističnu husarsku uniformu iz King of the Wild Frontiere razdoblja na svojim nastupima no sada u njoj izgleda poput komičara Benny Hilla. Sada ju koristi samo za ismijavanje samog sebe jer husarski korzet teško može sakriti njegovu debljinu. Prva singlica s albuma, Cool Zombie je time posveta samom sebi, onome što je preostalo od seks simbola osamdesetih. Ipak, ono što se nije promijenilo jesu njegovi tekstovi. Pjesme poput Punkyoungirl i Sausage šarmantno koketiraju seksom, vrativši se u formu punka i rocka kasnih sedamdesetih one zvuče prilično potentno.

Punky young girl needs a middle aged man
Whose midlife crisis you began
Punky young girl, such a work of art
Licensing each body part

Hardmentoughbloke, Bullshit i Shrink beskompromisne su pjesme sa gitarama u prvom planu a bubnjevima u drugom što daje osjećaj koji smo s vremenom izgubili tamo još od Lust for Life Iggy Popa. Većina pjesama sa albuma zvuči sirovo poput demo snimaka i dok se Adam preko njih grubo ruga svojem machoizmu još uvijek ima snage spustiti koju i ostalima, od Vince Taylora do nekih današnjih macho zvijezda.

McQueen, Tim RothVinnie Jones,
you can all fuck off
Winstone, Statham
Don't get in my way, pal

Uz sve to u čitavom albumu tinja i određeni žar iz ritmičke pop faze u kojoj nisu samo prenaglašeni bubnjevi davali život pjesmi već i gitarski rifovi u rockabilly stilu kojeg se Adam rado prisjeća u naslovnoj Marrying the Gunner's Daughter i How Can I Say I Miss You?

Vremešni Adam Ant odlučio se za nastupe mahom po Britaniji uz mali izlet u Australiju pa tako ostaju slabe šanse da ćemo ga moći gledati negdje u ostatku Europe ili čak Hrvatskoj. No kad vidimo da 66 godišnji Iggy Pop može potegnuti do ovih krajeva možda to i Adamu Antu da snage da nastupi negdje bliže nama.