Jurica savjetuje

Lijepa kosa

07.02.2013 u 12:49

Bionic
Reading

Jeste li ikada ugledali Indijce s malo kose? Pogledajte hitove Bollywooda, ta svi veselo plešu dok im kose prekrasno sjaje pod suncem i cvijećem. Možemo li kao stanovnici Europe dostići takve bogate uvojke? Apsolutno! Jurica savjetuje koja je tajna lijepe i guste istočnjačke kose

Indijke su žene s najviše kose na svijetu. Svojedobno sam preko satelita hvatao jedan indijski TV kanal koji je svakodnevno, poput naših mozaik programa, imao posebnu emisiju o njezi, ali primarno o češljanju i brojnim načinima vezanja i ukrašavanja kose.

Hipnotizirano sam više od sat vremena upijao svaki pokret dežurne stilistice koja je pokazivala, kako mogu pretpostaviti jer ipak ne pričam Hindu, pod kojim kutom i kojom brzinom treba češljati kosu, ali i kako je potom svezati. Pritom su sve gošće, uključujući i voditeljicu emisije, bile odjevene u sarije, svaka dakako s dugom i sjajnom kosom.

Nedugo potom sam krenuo istraživati koja je tajna ljepote njihovih tamnih i sjajnih griva. Više je faktora, a jedan od najtragičnijih, skoro pa paradoks vremena u kojem živimo je količina zagađenja koje nas direktno i svakodnevno okružuje. Većina Indijki se dolaskom na Zapad, kojem u ovom kontekstu itekako paše konotacija 'truli', žali da im kosa pada i da se dakle itekako stanjila s vremenom.

Stres, promjena klime, nezdrava hrana prepuna otrova, kozmetika sa štetnim i/ili lošim sastojcima su za sve krivi, ali veliku ulogu igra i klor u vodi koji je kod nas normalan dio svakog vodovoda. Klor isušuje tjeme i vlasi; taloži se čineći kosu krhkom i bez sjaja. Neke žene tvrde da su instalacijom filtra za uklanjanje klora na dovod vode u dom riješile sve probleme s kosom, a i ujedno spriječile loš utjecaj klora na odjeću – boje dulje ostaju jake.

S druge strane, protiv nekih nama već pomalo trivijalnih bolesti se u Indiji još uvijek u nekim regijama itekako bori. Pitanje glasi biste bili spremni riskirati živeći u uvjetima koje njihov svijet pruža.

Kako bilo, lijeka za vaše/naše euro kose ima

Zdrava hrana je tamo šaren pojam, ali dodirna točka je puno svježeg povrća i voća na svakodnevnom meniju. Kad već pričamo o lasima, bilo bi super da vam se na svakodnevnom meniju nađe lassi napitak od jogurta, vode, voća i začina... Mango lassi je super, a možete koristiti i drugo voće. Snažna kosa, osim ako imate genetske sklonosti alopeciji, pri čemu ste ionako u banani, počinje iznutra.

Otrčite u supermarket i kupite kokosovo brašno, tj. ribani kokos – može i pahuljice. Zdrave masnoće i nutrijenti kokosa čine čuda za kosu i iznutra. Ubacujte u jela koja kuhate ili gotova jedete malo crnog papra, kurkume te kumina – ti začini su jeftini, a antioksidativnim djelovanjem stvaraju temelj zdrave grive.

Kana, odnosno Mehandi se u svom najčišćem obliku koristi za bojanje i za sjaj, ali nije ključna za njenu ljepotu te u nekim kombinacijama može uzrokovati alergijske reakcije ili nijansu koju možda i niste željeli, a proces uklanjanja kane iz kose je itekako mukotrpan.

Prije svega bi trebali izbaciti blajh i jake boje za kosu. Kosa će biti daleko zdravija ukoliko se boja do maksimalno dvije nijanse svjetlije od prirodne boje. Trebalo bi ukloniti i jake šampone te proizvode za stiliziranje. Koliko je to izvedivo je druga stvar jer pronaći sasvim prirodne proizvode za njegu kose je ravno potrazi za Svetim gralom. A još gore patite li od peruti ili drugih problema kose i vlasišta.

Vjerujte onom frizeru koji vam kaže da će se kosa oporaviti od bojanja tek kada se obojeni, tj. često uništeni dijelovi izrežu. Većina proizvoda koji se tako divno marketinški nude kao novi biljni spasioci su u stvari prepuna silikona koji uzrokuju štetu, a pravi problem, suhoća, ostaje vješto prikrivena ispod sloja silikonskih sintetskih ulja. Čitajte sastav čak i kod onih proizvoda na kojima piše da su prirodni i oni mogu sadržavati jake sintetske kemikalije. Proizvodi za bebe ne moraju ništa manje biti štetni.

Prirodna ulja su tajna krasne kose i ono najvažnije što nama treba te što se može koristiti neovisno o boji kose. Svejedno jeste li žena, muškarac ili negdje između, bilo bi idealno da dva do tri puta tjedno toplim uljem nježno, bez puno tiskanja masirate tjeme i nahranite kosu toplim uljem. Ulja daju trenutni sjaj, a neka suha ulja poput makadamijinog se u nekoliko kapi mogu koristiti i na kosi nakon pranja za ljepši sjaj, a pritom nećete izgledati kao pokisli miš.

Kokosovo ulje se za hladnijih mjeseci još i stisne na kosi pa će ona djelovati kao da ste stavili vosak za stiliziranje. Bademovo ulje pospješuje, unutar granica prirodnih sastojaka, rast kose. Maslinovo će masnim kiselinama lijepo nahraniti kosu i tjeme, a njega kao i sva druga ulja stavite na suhu kosu i pričekajte bar sat-dva do ispiranja ili još bolje tijekom noći. Ulja ne stavljajte dva-tri dana pred bojanje.

Kosu dok je mokra, nastojite ne češljati jer je tada najkrhkija, ali ako morate, koristite češalj širokih zubaca. Sušite je uvijek na zraku i bježite od fena koliko vas noge nose. Svakodnevno pranje kose postaje problem jedino ako koristite jake šampone, fen ili imate osjetljivu boju - inače nema problema. Kosu redovito četkajte, ali vrlo polaganim i nježnim pokretima bez čupanja; uložite u četku od prirodnih materijala koja će ravnomjerno rasporediti sebum i neće naelektrizirati vlasi.