Jurica savjetuje

Malo drugačije Valentinovo

14.02.2013 u 11:11

Bionic
Reading

Valentinovo vidite kao idealnu priliku da biste svoju bolju polovicu odveli na romantičnu večeru? Napokon na taj dan iskazali svoju ljubav čišćenjem stana? Nemate vremena tijekom ostatka godine jedno za drugo zbog silnih obaveza? Jurica savjetuje kako prekinuti lošu vezu i ne ispasti čudovište

Dan zaljubljenih mi djeluje poput kakve groteskne karikature koja nam se ismijava u lice nevezano o trenutnom ljubavnom statusu. Samci bi se a priori trebali osjećati loše jer su sami. S druge strane je još žalosnije ako smo u vezi koja bi zabljesnula u svom sjaju tek danas ili eventualno na godišnjicu.

Kada se dogodi da je jedan od partnera nezadovoljan, što je dakako zajedničko svim vezama kojima se nazire kraj, ta će se osoba povući u sebe, najčešće udaljavanjem od partnera kako manjkom interesa za zajedničke aktivnosti, tako i neljubaznim te možda i svadljivim stavom. Emotivno isključivanje obično nastupa onda kada pojedinac shvati da je nastojanje da vezu prilagodi svojim željama/potrebama propalo, no to može biti puno prije samog čina prekida. Zato osoba koja prekida vezu često izgleda ravnodušna, tj. 'bez srca'.

Ako se već neko vrijeme pitate trebate li prekinuti, obratite pozornost na nekoliko važnih stavki na koje morate imati jasne odgovore. Ispunjava li veza u kojoj se nalazite vaše potrebe? Prihvaća li vas partner/ica onakvima kakvi doista jeste? Osjećate li se dobro u ovoj vezi? Kakva je kvaliteta međusobne komunikacije? Rješavate li međusobne konflikte zajedno na konstruktivan način? Dijelite li iste ili slične ciljeve te radite li na njima zajedno? To su sve pitanja na koja biste trebali imati rezolutno 'ne' da biste mogli krenuti korak dalje u smjeru prekida.

Bilo bi dobro da se nekoliko dana ili, još bolje, tjedana držite na sigurnoj udaljenosti od partnera. Sigurnoj u smislu potrage bistrine uma, pronalaženja vlastitog zen modusa. Em ćete se vi kao 'prekidatelj' veze emotivno očistiti i pripremiti, em bi vaša ubrzo bivša mogla shvatiti da se nešto događa i time također pripremiti na nadolazeću oluju.

Jednostavno okrivite posao ili nađite neki drugi razlog, ne morate previše objašnjavati i ulaziti u detalje. Nemojte to vrijeme provoditi s osobom u koju ste se možda već zaljubili. Ovo je vrijeme za vas.

Još jednom preispitajte sami sebe je li to ono što doista želite i trebate. Možda su vam se prioriteti i želje razdvojili; možda niste jedno za drugo; jesu li svađe česte i neukusne; a onda, možda doista više ne volite to biće. Upravo zato sada morate biti sami. Previše analiziranja s prijateljima ili obitelji isključite. Na kraju dana vi ćete morati živjeti s reperkusijama vlastitih odluka.

Ukoliko ste probali s partnerom riješiti probleme te se ipak ne osjećate zadovoljno, ispunjeno i sretno, tada je sve jasno. Stavite sve razloge vašeg ne/zadovoljstva na papir, pravi ili virtualni, tako ćete lakše vizualizirati minuse i plusove.

Ne prekidajte preko mobitela ili preko Facebooka, nađite se i učinite to oči u oči koliko god bilo teško. Ne idite linijom manjeg otpora, stisnite zube te iskažite poštovanje. Pripremite se za susret, listu razloga koristite da biste jasno odgovarali na pitanja 'zašto' i 'kako'. Izbjegnite svađu, ostanite mirni i civilizirani s puno dostojanstva, imajte na umu koliko god je vama teško da je drugoj strani još teže.

Nemojte biti hladni, ipak ste ljudsko biće pa i tijekom razgovora recite da vam je žao što je do ovoga došlo. Najviše što smijete izvesti od bliskog kontakta je jedan kratki prijateljski zagrljaj, sve više od toga je kontraproduktivno.

Jasno i decidirano kažite da je kraj, nema smisla davati nadu da ipak postoji šansa za obnovu veze. Odluku ste donijeli, odrasla ste i racionalna osoba pa se svojih odluka držite koliko god vas tužno druga strana gleda. Dugoročno gledano, ovako je bolje za oboje. Uljepšavanje stvari u ovom trenutku stvara jedino probleme. Rečenice poput 'nikoga nisam više volio', 'budimo prijatelji', 'moramo neko vrijeme biti odvojeni' i sl. su čista melodrama iz loših filmova, njima biste između ostalog sami sebi uništili mrvicu samopoštovanja.

Kada vas netko ostavi to je praktički ravno smrti voljene osobe. Ostavljena osoba će kroz bunilo i šok danima, ako ne i tjednima biti loše; analizirat će i nebrojeno puta ponavljati sve što ste joj rekli tijekom prekida. Nemojte se iznenaditi ako vas nazove i želi još s vama razgovarati. To svakako učinite nekoliko dana nakon glavnog čina. Nađite se i objasnite joj još jednom vaše razloge.

Ne obraćajte se toj osobi svisoka, ionako se već osjeća jadno - suosjećajte, ali ne patronizirajte. Ovaj drugi susret služi samo da biste iskazali poštovanje i nadalje potaknuli zatvaranje toga poglavlja. Budite jaki. Ovo će opet boljeti, ali to je zdrava i iskrena bol bez koje ne bismo znali cijeniti vrijeme kada nam je dobro.

Nakon toga se nemojte nalaziti duže vrijeme, ako uopće. Izbjegavajte mjesta na kojima biste se mogli vidjet i ne zovite ih. Vi ste prekinuli, ali i vama treba oporavak, zato ih ne cimajte. Ako vas nazove ili pošalje poruku, budite kratki u odgovoru kao da se obraćate kolegi ili poznaniku, bez emocija.

Prekidi su prokleto teški. Oni su poput malih smrti koje nam pokazuju kako je bolno ostati bez nekoga. Baš zato ulažite u vezu u kojoj se osjećate super i, da, slavite Valentinovo svaki dan.