BIG IN JAPAN

Festival golih - Japanaca, naravno!

19.02.2013 u 11:18

Bionic
Reading

Zamislite tipičnu hladnu veljaču, mrkli mrak oko ponoći. Zatim zamislite u tom hladnom mraku 10.000 golih japanskih muškaraca u naguravanju za par drvenih štapića. Radi se o Hadaka festivalu

Svake treće subote u Japanu se održava Hadaka matsuri - festival golih kako bi točno preveli. Priča u pozadini ovog festivala stara je 500 godina kada su se sudionici ovog bizarnog religijskog natjecanja borili za papirne 'Go talismane' koji su im obećavali uspješnu nastupajuću godinu. Svrha festivala je i čeličenje jer u Japanu je u veljači također zimsko razdoblje kao i kod nas.

Festival započinje okupljanjima i do 10.000 golih japanskih muškaraca (ne baš skroz golih jer ipak nose 'fundoshi' - tradicionalno japansko donje rublje) pred hramom uz uzvike 'Wasshoi Wasshoi' - 'došli smo, došli smo'. Važno je zauzeti dobru poziciju u prostoru oko hrama jer će shinto svećenici Shingi svete štapiće baciti točno u ponoć.

Kako im valja prostajati čitav dan i večer na niskim temperaturama Japanci su se dosjetili čime će se ugrijati. Naravno, u prvom redu je tu alkohol, ali odmah po važnosti tu je i obična hladna voda. Iako u religijskim ritualima služi za pročišćavanje dobro će doći i za zagrijavanje. Polijevanje hladnom vodom u prvi tren šokira tijelo, ali u sljedećim minutama ubrzava cirkulaciju krvi što stvara toplinu u promrzlim udovima.

Točno u ponoć okupljeni muškarci bacaju se jedni na druge ne bi li što prije dohvatili svete Shingi štapiće koje shinto svećenik baca kroz prozor hrama. Onaj koji prvi ugrabi Shingi mora 'preživjeti' i pokušaje ostalih natjecatelja u preotimanju štapića kao i put do velike drvene zdjele s rižom kamo ih mora odložiti.

Sretniku koji obavi ritual smiješi se uspješna godina u svim aspektima. Svećenici također bacaju i utješne nagrade kroz prozor hrama, 100 vrbinih grančica. Nije ni njih lako ugrabiti kad znate da prosječno na svaku grančicu nadu polaže 100 ostalih natjecatelja.