Promo

Premijera miniserije 'Gorući grm' na HBO-u

19.02.2013 u 17:30

Bionic
Reading

Premium filmski kanal HBO najavljuje 'Gorući grm', trodijelnu dramsku miniseriju koju je za HBO Europe režirala poljska redateljica Agnieszka Holland, a serije je do sada najambiciozniji i najskuplji projekt HBO-a Europe

'Gorući grm' vraća se u ključno razdoblje moderne povijesti Češke koje je češka kinematografija do sada ignorirala. Serija započinje rekonstrukcijom šokantnog čina studenta Filozofskog fakulteta Karlova sveučilišta, koji se 16. veljače 1969. godine zapalio na praškom Trgu sv. Vaclava u znak prosvjeda protiv sovjetske okupacije i preminuo četiri dana poslije.

Kroz priču hrabre odvjetnice Dagmar Burešove, koja je u uzaludnoj parnici branila Palachovo naslijeđe, miniserija istražuje preobrazbe čehoslovačkoga društva nakon invazije vojske Varšavskog pakta u kolovozu 1968. 'Gorući grm' prikazuje začetke otpora Češke i Slovačke prema okupaciji, koji je vrhunac dosegnuo masovnim prosvjedima tijekom Palachova pogreba. Miniserija također prikazuje postupnu rezignaciju naroda pod pritiskom straha i strožeg progona.

Agnieszka Holland nominirana je za nagradu Oscar za filmove 'Angry Harvest' i 'Europa, Europa', apsurdnu kroniku židovskoga dječaka što je prošao staljinistički preodgoj i elitnu školu Hitlerove mladeži, koji je ovjenčan nagradom Zlatni globus. Povremeno režira i nastavke poznatih serija ('JAG', 'Zaboravljeni slučaj', 'Žica', 'Treme'). Njezin zadnji dugometražni film 'In Darkness' (2011.) nominiran je za nagradu Oscar u kategoriji najboljega stranoga filma.

Ekskluzivno, od 3. do 31. ožujka, prvi nastavak miniserije 'Gorući grm' bit će dostupan svim gledateljima putem internetske usluge videa na zahtjev HBO GO, bez dodatne registracije.

Premijera prvog nastavka miniserije je u nedjelju, 3. ožujka 2013. u 22 sata na HBO-u, a drugi i treći nastavak bit će emitirani 10. i 17. ožujka.

Na HBO-u će 3. ožujka 2013. u 17.40  biti emitiran dokumentarac 'Kako se snimao Gorući grm', koji će od 25. veljače biti dostupan putem usluga HBO GO i HBO On Demand.