Događanja

5. Međunarodni festival fotografije Organ Vida otvorio natječaj na temu 'Prostori'!

18.03.2013 u 16:50

Bionic
Reading

Natječaj će biti otvoren do 1. svibnja, a rezultati natječaja objavljeni na web-stranici Organa Vida početkom lipnja

Ovogodišnji festival zadržava dokumentarni karakter, ali će biti usmjeren na užu temu.  Prostor je, kako kaže Hrvatski jezični portal, neograničena protežitost, ukupnost odnosa u svim dimenzijama i pravcima. Zajedno s vremenom, osnovni oblik ili kategorija postojanja materijalnoga svijeta.

Prostor može biti krajolik gnjeva, straha ili radosti, a njegovo mjesto može biti upisano u jednu osobu, čitav narod ili određeni povijesni trenutak. Prostori mogu biti fizička mjesta u kojima se pojedinci svakodnevno susreću i prolaze jedni kraj drugih bez riječi, ali mogu biti i ona duhovna u kojima se njihove mentalne slike zapliću jedna o drugu u žuđenoj komunikaciji ili fikcionalnim svjetovima.

Prostori mogu biti privatni i intimni, mjesta naracije u koja spremamo svoja sjećanja, ali i nemjesta u kojima sjećanja ostavljamo na ulazu i prepuštamo se trenutku u kojem smo ovdje i sada – napomenuo je žiri 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida.

Na natječaj se mogu prijaviti svi punoljetni državljani Republike Hrvatske i inozemni autori sa serijama fotografija, odnosno dokumentarnim projektima, unutar zadane teme od minimalno tri do maksimalno dvadeset fotografija putem prijave za festival. Dokumentarni serijal treba pratiti i pripadajuća izjava autora o projektu.

Odabrani radovi bit će izloženi u Galeriji Karas za vrijeme trajanja festivala i objavljeni u katalogu festivala. O izboru finalista i pobjednika, kojima će biti uručeno posebno priznanje festivala, odlučit će međunarodni žiri od pet članova: Munem Wasif, eminentni dokumentarni fotograf iz Bangladeša, Ivana Tomanović (Srbija), Petra Belc (Hrvatska), Boris Cvjetanović (Hrvatska) i Matjaž Brulc (Slovenija).

Pročitajte više o propozicijama i pravilima natječaja te više o temi natječaja.

5. Međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se u kinu Europa i Galeriji Karas od 16. do 21. rujna 2013. u Zagrebu.