Jurica savjetuje

Frapirajmo se uz frape

27.03.2013 u 13:06

Bionic
Reading

Frapei se na prvu čine kao zdrave doze hranjivih tvari koje su usput i vrlo praktične i ukusne. No neki od njih su poput trojanskoga konja, prepuni tijelu nepotrebnih kalorija poput raznih šećera te nezdravih masnoća i bojila. No nade i spasa ima, a Jurica savjetuje koji sastojci čine idealan frape

Obožavam frape. Divni gusti hladni napici koji svakome prijaju, nevezano o dobu godine, štujem ih poput kakvog božanstva. Ustvari, oni i mogu biti štovani kao takvi, jer malo koje jelo, odnosno napitak može tako brzo biti napravljen, a da pritom u jednoj čaši donese cijelu paletu hranjivih tvari poput vitamina, minerala, antioksidanata te vlakana uz fantastičan okus.

Ono gdje ja ovoga tjedna uskačem je dimenzija kalorijskog unosa, odnosno na što trebamo pripaziti kod izrade te koje sve kombinacije okusa možemo složiti, jer, složit ćete se, jedno te isti frape od banane će s vremenom dosaditi ili se barem učiniti jednodimenzionalnim.

Svakako pripazite s frapeima koji se prodaju u restoranima brze hrane ili trgovinama s prehrambenim proizvodima. U tom se slučaju često radi o kalorijskim bombama koje mogu donijeti ogromne količine šećera, masti, umjetnih okusa i bojila kroz nevinu slamčicu.

Kod odabira gotovih frapea pripazite da se radi o proizvodima bez dodanog šećera od pravoga voća (recite ne ekstraktima) s jogurtom smanjenog udjela mliječne masnoće ili voćnim sokom bez dodanog šećera. Iako, osobno bih radije popio frape (eng. smoothie) s jogurtom jer će takav napitak malčice podići udio bjelančevina te tijelu pružiti nešto kalcija što sok ili voda ne bi. Od skrivenih kalorija pripazite i na sastojke poput sirupa agave ili kukuruznog sirupa koji ćete često naći u gotovim frapeima iz uvoza. Zašto iz uvoza? Zato što domaćih proizvođača frapea ni nema.

Koja je razlika između frapea i shakea?

Frape je gušći i bazu mu čini voće, ponekad u kombinaciji s povrćem. Shake može sadržavati voće, ali tek kao dodatak - njemu je baza mlijeko te se može dodati i kugla sladoleda. On se uvijek pije slamkom, a frape može imati komade voća pa se pije bez nje.

U frape možete dodati mlijeko umjesto jogurta, soka ili vode, a dobra su zamjena i rižino, zobeno ili bademovo mlijeko, tj. napici, samo imajte na umu da će oni povisiti ukupni zbroj kalorija kroz ugljikohidrate i masnoću.

Probajte frape napraviti od kefira u koji možete dodati koju kap ekstrakta vanilije ili kupiti onaj s unaprijed dodanim okusima (opet pripazite na količinu šećera). Kefir donosi manje mliječne masnoće od jogurta ili mlijeka, a pun je kalcija i probiotika koji će poboljšati funkciju imunološkog sustava sada tijekom izmjene godišnjih doba kada je to itekako potrebno.

Nedavno sam umjesto vode u izradi frapea upotrijebio ohlađeni zeleni čaj vrste sencha i pola decilitra mlijeka. Frape je izvrsno ispao, a osim čaja sam stavio malo zamrznutog špinata (dva zaleđena komada), šaku također zamrznutog šumskog voća, jednu bananu, nezaslađeni kakao prah, mrvicu cimeta, čilija u prahu i jednu žličicu domaćeg cvjetnog meda. Sljedeći put planiram napraviti sličnu verziju, ali s čajem Earl Grey koji će dati laganu notu bergamota ovoj kombinaciji.

Što se frapea s povrćem tiče, budite umjereni, posebice na početku dok vam se okusni pupoljci ne naviknu i pažljivo birajte namirnice. Primjerice, špinat koji sam spomenuo uvijek lagano blanširajte (kupovni zaleđeni već je blanširan) i uz njega koristite barem malo mlijeka ili jogurta.

Kuhanjem i dodavanjem mliječnih proizvoda smanjujete oksalnu kiselinu koja šteti organizmu. Isto vrijedi i za sve drugo zeleno lisnato povrće, npr. blitva, kelj. Ako želite staviti mrkvu, birajte onu koja je okrugla, debeljuškasta i sjajna jer će biti krasno slatka. Malo avokada će vas opskrbiti potrebnim zdravim masnoćama, ali i pružiti frapeu kremastiju teksturu.

Kada je količina u pitanju, tu stvarno imate vlastitu slobodu izbora, no ja bih vam savjetovao da radite manje količine, tj. do 2,5-3 dcl jer vam je to itekako dovoljno recimo kao izvrstan međuobrok ili do pola litre ako ćete frape raditi kao doručak.

Od ostalih kombinacija sastojaka, izvrstan je svileni tofu (nježna, mekanija vrsta tofua) također zbog kalcija, ali i bjelančevina, koji svojim blagim prilično neutralnim okusom lijepo paše uz sve varijacije začina. Zatim proteinski prašak po vlastitom izboru ili posni kravlji sir, jer čak i ako se redovito ne bavite sportskim aktivnostima, bjelančevine spadaju u osnovne elemente izgradnje stanica, ali i čine nas dulje sitima te pomažu kod održavanja mišićnog tkiva i gubitka viška kilograma.

Ubacite u frape i žlicu do dvije mljevenih sjemenki lana, zlatnoga lana ili sjemenki chia, a može i usitnjenih sjemenki konoplje koja je nutritivni hit prepun aminokiselina. Sjemenke se prije svega stavljaju zbog količine masnih kiselina omega 3 i ALA-kiseline (alfa-linolenska kiselina) koje će povećati protok krvi tijelom, smanjiti rizik visokog krvnog tlaka te smanjiti upalne procese; ali i zbog vlakana kojih su prepune u opnama.

Uvijek možete u frape prije miksanja dodati i žlicu usitnjenih zobenih pahuljica ili pšeničnih posija.

Frapirajte nepce svako jutro, a kada ste u žurbi, napravljeni frape izlijte u bocu i ponesite sa sobom. Gotovi napitak može u hladnjaku trajati do dva dana ako ste ga odmah stavili na hladno, inače ga popijte u roku od par sati.