BIG IN JAPAN

Festival čeličnog penisa

23.03.2013 u 10:22

Bionic
Reading

Između sraslih gradova Tokija i Yokohame smjestio se još jedan gradić - Kawasaki. Ovaj grad nije dobio ime po po poznatom proizvođaču motocikala, ono po čemu je ovaj Kawasaki najpoznatiji jest i za japanske pojmove prilično bizarni festival Kanamara ili japanski izravnije - festival čeličnog penisa

Festival Kanamara održava se u shinto hramu Kanayama svake prve nedjelje u travnju i nije slučajno povezan s prirodnim ciklusima početka proljeća. U ovom običaju starom skoro 300 godina, oiran, japanske prostitutke dolazile su ovdje potražiti božju zaštitu protiv spolno prenosivih bolesti, no sam običaj izveden je iz dvije legende.

Prva, starija, festival povezuje s proslavom plodnosti koja je obuhvaćala čitave male rituale, od izrade falusoidnih predmeta, zatim njihovog posvećivanja u hramu i na kraju zajedničke proslave doticanja, grljenja, ljubljenja, pa čak i jahanja na većim drvenim modelima penisa.

Svi ti običaji su obraćanje bogovima za sigurno začeće i nošenje trudnoće do samog poroda, ali i ulaganje u skladne bračne odnose bazirane na zdravoj seksualnosti.

Po drugoj, nešto novijoj legendi, seoski muževi su izgubili svoju muževnost zahvaljujući zubatom demonu nastanjenom u vaginama njihovih žena. Žene su se, praktične kakve već jesu, dosjetile da im seoski kovač izradi metalne penise kojima će razbiti zube demonu. Otada su svi kipovi penisa koji sudjeluju u povorci bili izrađivani od tvrdih materijala poput drveta, gipsa i metala.

Festival počinje točno u podne. Na putu do hrama Kanayama veselu povorku predvode nešto ipak ozbiljniji shinto svećenik i maskirani tengu demon. Tu su i tri središnje mikoshi nosiljke s kipovima penisa - svatko tko želi sudjelovati u njihovom nošenju može ponuditi svoja ramena i time zaraditi milost bogova i seksualnu sreću u bračnom životu.

Nakon posvećenja slijedi ples maiko djevojaka, budućih gejša, a posvećene nosiljke nastavljaju dalje ulicama Kawasakija.

Iza hrama nalazi se mali muzej na otvorenom s brojnim skulpturicama penisa i vagina, ali i dosta crteža slične tematike na papiru i drvetu. Iako je uobičajeno da pažnju kipovima penisa na ovom festivalu više posvećuju djevojke i žene, primijetit ćete i dosta parova, a nije rijedak slučaj da majke povedu i djecu te se tako na vrijeme pobrinu za blagoslov plodnosti potomstvu.

U posljednje vrijeme na festivalu možete naletjeti na transvestite i pripadnike drugih spolnih skupina, što i nije čudno jer se novac prikupljen od prodaje ulaznica i suvenira uplaćuje u svrhu liječenja oboljelih od AIDS-a.

Festival Kanamara osim Japanaca privlači i dosta zapadnjaka koji očito ne mogu ovakav vid zabave pronaći u svojim zemljama pa se često pridružuju Japancima u jedinstvenoj opuštenoj atmosferi obožavanja falusa na brojne načine.

Ukoliko ste ipak prepristojni da biste pozirali ispred kamera jašući na nekom od divovskih drvenih penisa, pruža vam se prilika kupiti slatkiše ili povrće oblikovano u faluse za ženske ili vagine za muške sudionike festivala ili ponijeti kakav privjesak kao uspomenu na ovaj i za Japance neobični festival.