Promo

Hardcourt bike polo

06.04.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Godine 1891. Irac Richard J. Mecredy osmislio je bike polo kao dio oproštajne zabave povodom završetka svoje trkačke karijere. Vrlo brzo počeli su se javljati klubovi u SAD-u, Irskoj i Velikoj Britaniji, a već na Olimpijskim igrama u Londonu 1908. godine, bike polo je uključen kao demo sport

Od tih početaka do 1999. godine bike polo se isključivo igrao na travi, uključujući i neke od najvećih nogometnih stadiona toga vremena.Hardcourt bike polo ili polo na tvrdoj podlozi, prvi se put pojavio 1999. godine u SAD-u, točnije na sjeveru u Seattle Washingtonu, gradu poznatom po subkulturnoj sceni. Počeo se igrati iz zabave od strane biciklističkih kurira, 'bike messengers'.

S obzirom na atraktivnost samog sporta te veliku međusobno povezanu bike messenger zajednicu, bike polo se vrlo brzo širi na ostatak zemlje. Postepeno se razvija, nastaju timovi i organiziraju se prvi hardcourt bike polo tournaments, turniri koji su najčešći na sjeveru i zapadnoj obali SAD-a. Od 2007. polo na tvrdoj podlozi igra se i u Europi.

Kako se igra? Pravila?

Paralelno sa širenjem, hardcourt bike polo se razvija i prerasta u sport sa zadanim pravilima, jakim međunarodnim timovima, turnirima, sponzorima i sve većim krugom obožavatelja.

Osnovna pravila sastoje se od 10 minutne igre u kojoj sudjeluju dva tima od po tri igrača na biciklima. Šest igrača je na terenu koji je ograđen ogradom kao u hokeju, a veličine je teniskog terena . Cilj igre je palicom 'mallet', koju tijekom cijele igre igrač drži u ruci, zabiti gol protivničkom timu. Golovi na utakmicama se, uz standardne hokej golove, označavaju još i prometnim čunjevima ili što se već nađe pri ruci. Razmak među stativama određen je dužinom jednog bicikla, cca. 180 centimetara.

Na početku igre loptica je postavljena na sredini terena. Nakon povika '321 Polo!!!' po jedan član iz svakog tima kreće prema lopti u svrhu preuzimanja lopte i prednosti za svoj tim.

Postizanje golova nije jednostavno. U polu se priznaju pogodci postignuti samo užom stranom glave palice koja na donjem dijelu ima pričvršćenu plastičnu ovalnu cijev dužine 10ak centimetara promjera dimenzije loptice.

Udarac postignut širom stranom naziva se 'shuffle' i ne priznaje se kao pogodak. Pobjednik je onaj tim koji prvi postigne 5 golova ili ima veći broj postignutih golova po isteku 10 minuta koliko službeno traje utakmica. Ako je po isteku vremena rezultat neriješen, mijenjaju se strane i igra se do prvog postignutog gola 'sudden death'.

Tijekom cijele igre nije dopušteno stati nogom na pod! Ako se to pak dogodi, igrač je isključen iz igre na način da bez ikakvog kontakta s ostalim igračima i lopticom odvozi do predviđenog mjesta na središnjoj strani ruba terena na kojem se nalazi zvonce te palicom 'odrađuje kaznu', udara zvono i vraća se u igru.

Hardcourt bike polo po svojoj prirodi najbliži je hokeju. Uz razlike u broju igrača, duljini trajanja te bicikle umjesto klizaljki, izuzetno je dinamičan, atraktivan i pomalo grub sport koji zahtijeva određeno znanje upravljanja biciklom s obzirom na to da se upravlja isključivo jednom rukom.

Čime igrati? Bicikl? Palica?

Hardcourt bike polo voli/trpi sve vrste bicikala. U počecima se najčešće igrao na 'fixed gear' biciklima, ali u današnje vrijeme uglavnom se igra na jedno-brzinskim 'freewheel' laganim, čvrstim biciklima. Najčešće se koriste okviri napravljeni za bike polo, ali i pistovni, cestovni te stariji mtb okviri.

Osnovne karakteristike bicikala za polo su okviri s kratkim stražnjim vodoravnim cijevima 'chainstays', vioka osovina pogona 'bottom bracket hight', strmi kutevi cijevi , čvrsti kotači, šire gume, snažne kočnice te vrlo niski omjer brzine zbog bržeg kretanja/ubrzanja na relativno maloj udaljenosti.

Osim bicikla osnovna oprema je palica za svakog igrača te jedna loptica (street hockey ball). Držak palice izrađen je od tankih aluminijskih cijevi ili rabljenog skijaškog štapa. Glava palice izrađena je od plastične PEHD, PE, PVA cijevi.

Polo igrači koriste još i kacige (biciklističke, hokej, skate), zaštitne street hokej ili druge rukavice te štitnike za koljena i/ili laktove, radi učestalih kontakata među igračima i biciklima.

Zašto da, a zašto ne?

Bike polo je izuzetno atraktivan i zabavan, ponekad opasan sport. Jedna od onih aktivnosti na koju se odmah navučete nakon što ju probate. Sve što vam je potrebno nekoliko je prijatelja na biciklima, puno tekućine i ravna tvrda površina. Dok čekate na svoj red za igru, gledate tekmu, pijuckate, čavrljate ili pokraj terena poboljšavate svoju vještinu. Bike polo idealan je i za pripadnice lijepšeg spola. U Europi i svijetu postoji mnogo ženskih timova, a organiziraju se i 'all-ladies' turniri.