BUZZ

Spali nakon čitanja

10.04.2013 u 13:42

Bionic
Reading

Ako zamislimo da postoji lista paranoja suvremenog svijeta, onda bi strah od razotkrivanja svakako trebao biti pri njenom vrhu

Možda ste vi veći sretnici od mene, ali ja ne poznajem nikoga kome srce nije jače zakucalo samo na pomisao da bi jednom netko mogao stisnuti neko krivo dugme i javnosti podastrijeti sve tajne informacije, budalaštine, gluparije i perverzije koje se kriju u svakojakim elektronskim pretincima.

Bilo bi to svjetsko ogoljenje. Pokrij-se-dekom-preko-glave-i-plači-ogoljenje. Virtualni svijet jedna je gigantska crna kutija u kojoj će svako slovo ostati zabilježeno dokle god ga netko ne išteka, pa su te sitne paranoje, dosadne k'o čimavica, postale jedan od motiva zbog kojih korisnici imaju potrebu napraviti predah od mreža poput Facebooka, stati na loptu i posvetiti se detaljnijem poliranju svog digitalnog identiteta.

Privatnost je, kaže američki Consumer Report, jedna od glavnih briga korisnika društvenih mreža, pogotovo Facebooka, a svaka promjena koju Zuckerberg uvede potpiruje njihove strahove. No izgleda da ne trebate brinuti. Da, Facebook i slične mreže mogu biti sigurno okruženje za vaš digitalni alter ego sa sjajnom glazurom ako prljavštine i informacije za komunikaciju 'jedan na jedan' obavljate preko nekih drugih servisa, odnosno aplikacija. Prvi kvartal ove godine pokazao je da je riječ o zaista zlata vrijednoj niši koja stječe sve veći broj poklonika. Krenimo redom…

Snapchat

Izum standforskih studenata Evana Spiegela i Bobby Murphyija lansiran je u rujnu 2011, a danas se preko te aplikacije razmijeni preko 50 milijuna fotografija i poruka koje s uništavaju točno deset sekundi nakon čitanja. Iako je ideja mlađahnih inovatora bila da aplikacija na neki način zamijeni dopisivanje 'pod satom', većina korisnika njome se služi u svrhu 'sextinga', razmjene lascivnih poruka, svojevrsnih virtualnih afrodizijaka.

Budući da ta besplatna aplikacija trenutno ima više aktivnih korisnika nego veliki Instagram, neki analitičari smatraju da bi ona u budućnosti mogla postati mnogo više od razmjene efemernih poruka, aludirajući pritom na činjenicu da je na zloglasnom, društveno nebitnom forumu 4chain, rođena i aktivistička grupa Anonymous. No, o tom, potom.

Facebook Poke

Legenda kaže da je Zuckerbergova verzija Snapchata nastala nakon što su Spiegel i Murphy odbili njegovu ponudu o preuzimanju. Lako je zamisliti glavnog čovjeka Facebooka kako se okreće na peti i s onom 'ne bu mene ni'ko je***' na usnama, angažira vlastiti tim inženjera koji su u 12 dana kreirali inačicu Snapchata.

'Welcome Facebook. Seriously', riječi su kojima je jedan od osnivača Snapchata pozdravio kopiju svoje aplikacije koja će vrlo vjerojatno ugroziti njihovu poziciju na tržištu. Naime, Zuckerbergu je jako stalo do toga da poveća broj korisnika Pokea, i to ne radi navodno jako zabavnih samouništavajućih fotki, već zbog činjenice da ih korisnici razmjenjuju samo s bliskim krugom ljudi. To je prilika da Zuckerbergova ekipa otkrije još koji detalj o svojim korisnicima, što će im pomoći u kreiranju novih usluga koje privlače oglašivačke pare.

Burn Note

'Ovo nije aplikacija za 'sexting'!', kazao je novinarima Fast Companyija Jacob Robbins, kreator aplikacije Burn Note. Iako funkcionira na vrlo sličan načina kao Snapchat i njemu slični Vidburn ili Wickr, Robbins je otišao korak dalje i otklonio jednu njihovu veliku manu – 'screenshot'.

Naime, primatelj, ma koliko spretan bio, ne može 'zamrznuti' ekran i zauvijek zadržati tajnu poruku, jer se ona čita kao kroz špijunku

Iako Burn Note još uvijek ne okuplja milijunski broj korisnika, Robbins smatra da se njome pridružio novom trendu kreiranja proizvoda i usluga koji internet, interaktivni i društveni medij, pretvaraju u posve suprotno – prostor za privatni 'čit-čat' s najbližima.