Ivan nekad piše

Bicikli koji nisu 'made by IKEA' već 'hacked on IKEA'?

15.04.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Švicarski dizajneri prenamjenjuju švedski dizajn

Ne, ovo nije ekskluzivna informacija o novoj sferi proizvodnje mega popularnog švedskog branda koja će baciti na koljena bicikliste i sve ljubitelje jeftinog, funkcionalnog, a dobro dizajniranog namještaja koji uskoro dolazi u Hrvatsku. Ovo je priča koja sigurno ima naljepnicu 'prošlotjedni hit na webu', a govori o jednoj zabavnoj, kreativnoj i inspirativnoj ideji.

Govori o tome da se od običnog IKEA-inog FROSTA stolca može napraviti bicikl! Da je to moguće dokazali su švicarski produkt dizajneri Andreas Bhend i Samuel N. Barnier, koji su se udružili u kolaboraciji kojom su si zacrtali, a evidentno i uspjeli, pokazati kako se dugovječan DYI ilitiga 'uredi sam' koncept može podići na jedan sasvim novi nivo. Na nivo reciklirajućih karakteristika, s naglaskom na prenamjeni namještaja 'made by IKEA'.

Dečki su uzeli spomenuti IKEA-in FROSTA stolac - jednostavni drveni stolac za sjedenje od tek nekoliko eura, koji možda i vaše kućanstvo ima negdje 'u rezervi', koji primjerice posluži za sjedenje iznenadnih gostiju na večeri.

Bhend i Bernier su ga 'hakirali' i od dijelova koje vam IKEA spremi za jednostavno slaganje bazičnog stolca izradili su bicikl za klince. Ime drvenog bicikla za djecu, idealnog za učenje vožnje bicikla i održavanje ravnoteže, uz stalnu kontrolu roditeljske ruke putem drvenog držaća, je Draisianne.

Dizajner Andreas Bhend se i ranije bavio projektima hakiranja 'uputa za upotrebu' moćnog švedskog branda, istražujući mogućnosti prenamjene, varijanti preslagivanja ili potpuno drugačije upotrebe dijelova objekta, kojeg ste inicijalno kupili kao stolac, policu ili nešto treće.

Kao što vam i IKEA detaljno (a impresivno jednostavno) u uputama za slaganje objasni kako ćete od elemenata, šarafa i ostalih detalja u paketu složiti kupljeni komad namještaja, tako vam i upute za upotrebu ovog novoosmišljenog proizvoda korak po korak pojašnjavaju sastavljanje.

Da bi stvar bila zanimljivija, Bhend i Bernier nisu od elemenata navedenog stolca osmislili samo scenarij izrade bicikla za vašeg klinca, već je u drugoj varijanti reciklaže odnosno drugačije upotrebe danih elemenata, moguće napraviti malene sanjke, a Bhend je i ranije osmišljavao elemente namještaja upravo od istog IKEA-inog proizvoda.

Naravno da vam, osim osnovnog materijala dobivenog u paketu koji se nadao da će postati stolac, za pretvaranja istog u bicikl treba i pokoja ekstra probušena rupa, izrezani dio, pokoji dodatni element i nešto ljepila. Kako izgleda proces pogledajte kroz pripadajući video i na fotografijama. Više o dizajneru pogledajte na njegovog stranici