Jurica savjetuje

Vitamin B17

18.04.2013 u 09:04

Bionic
Reading

Svi poznajemo nekoga tko je bolestan ili je obolio od nekog oblika raka. Ta pošast novog doba nije izbirljiva u svom izboru, a na nama je da joj uništimo stakanu mrežu birajući ono najbolje iz prirode da bismo očuvali zdravlje. Jurica savjetuje o važnosti preventive te ranog otkrivanja, ali i važnosti vitamina B17 u svakodnevnoj prehrani

Kancerogena oboljenja su pri samome vrhu glavnih uzroka smrti društva u kojem živimo. Oblici bolesti su brojni, a ponekad i nažalost neizlječivi. Ključno je otkriti tumor na vrijeme jer čak i oni po zdravlje najagresivniji oblici raka se mogu smanjiti te sasvim izliječiti ukoliko ih se otkrije na vrijeme. Liječenje je u kombinaciji kirurgije, zračenja i kemoterapije je postalo bolje i učinkovitije, no ipak se stopa smrtnosti nije bitno spustila.

Gdje je problem?

Upravo u kasnom otkrivanju bolesti koja je u trenutku postavljanja dijagnoze već toliko uznapredovala da bi jačina potrebne terapije uzrokovala jake nuspojave koje bi pacijenta mogle vrlo brzo ubiti. Kažem mogle, a ustvari mislim da bi zasigurno ubile jer kod kancerogenih stanja koja su metastazirala na druge dijelove tijela je vrlo teško spriječiti daljnje širenje malignih stanica, a i neki dijelovi tijela teže podnose jaku terapiju.

Ne zaboravimo ni ljude koji već boluju od kroničnih bolesti poput primjerice dijabetesa ili nekih srčanih stanja koji bi i lakši oblik liječenja teže podnijeli od onih koji su u startu zdravi. Kod njih je već i rizik od nuspojava od same operacije bitno veći, a od zračenja i kemoterapije još i više.

Brojne kampanje koje razne udruge, instituti i organizacije provode u cilju podizanja svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju kancerogenih oboljenja su od iznimne važnosti za održavanje kvalitete života na koju smo navikli. Pratite vlastito tijelo, slušajte što vam govori, promatrajte ga te u slučaju da uočite nešto neuobičajeno otiđite liječniku kojeg se nemojte jer je tu da vam pomogne.

Ono što odmah i sada možete učiniti za vlastito tijelo u obliku prevencije je obnavljanje temelja vlastitog zdravlja usvajanjem navika onih koji generacijama prate i održavaju zdravlje na visokoj razini. Kretanje i bavljenje aktivnostima, održavanje osobne psiho-fizičke higijene te zdrava prehrana su osnova koju ponekad volimo pospremiti u ladicu jer nam se čini da je to odveć banalno da bi donijelo pozitivan pomak. Ipak, ponekad su najjednostavnija rješenja upravo najbolja a doslovce nam stoje pred očima.

Tu se vežem na jednostavno kroz blagodati marelica, odnosno jezgre njihovih koštica. Te male vrlo gorke jezgre sadrže supstancu Amygdalin (koja u svom pročišćenom obliku postaje supstanca zvana Laetril), poznatu i kao vitamin B17. Vitamini su hranjive tvari koje ljudski organizam treba dobiti iz hrane, tj. prirode jer ih sam ne može proizvesti. Trebaju nam tek male količine tih mikronutrijenata jer njih za razliku od makronutrijenata tijelo može koristiti direktno bez prethodne probave. Takozvani vitamin B17 nije prijeko potreban za normalno funkcioniranje stanica te zato se ne ubraja pod listu trinaest veličanstvenih vitamina.

Vitamin B17 je supstanca koja se nalazi u brojnim biljkama kao što su marelice, breskve i nektarine, trešnje i višnje, kruške, šljive, kupine i maline, dud, sjemenke lana i sezama te chia sjemenke; smeđa riža, slanutak, sirovi bademi, gorki bademi, orasi, lješnjaci, celer, mrkva, špinat, heljda i proso, batat, mladice bambusa, ječmena trava i pšenična trava te klinčić. Sjemenke svog voća, osim onih od obitelji citrusa sadrži Amygdalin.

Amygdalin u sebi sadrži šećer koji proizvodi radikale cijanovodik i benzaldehid koji su aktivni sastojak supstance Laetril. Te radikale u tijelu, u prisustvu zdravih stanica enzimi (tj. enzim rhodanese) pretvaraju u tiocijanat i benzojevu kiselinu koje pozitivno djeluju u normalnim tkivima i poboljšavaju iskorištavanje vitamina B12. Višak se izlučuje urinom. Grupe enzima nazvane beta glukozidaze ili beta glukuronidaza koji se nalaze u kancerogenim stanicama će ti radikali uništiti kroz kemijsku reakciju tijekom njihove sinergije – tako vitamin B17 ubija stanice raka.

Za preventivno djelovanje se preporučuje konzumirati pet sjemenki marelice dnevno. Neki će reći da je potrebno sedam, devet ili više, no već je i pet sasvim dovoljno za održavanje zdravlja. Vodite se logikom starih naroda i budite umjereni. Ta tko bi uzgojio i pojeo košaru marelica i potom vadio jezgre svakodnevno. Uostalom, male i redovite doze su potrebne da bi se postiglo željeno djelovanje. Ciljajte na jednu jezgru sjemenke na svakih 4.5 kg težine. Ostatak ćete dobiti iz ostalih namirnica i balansirane prehrane. Nikada ne pređite granicu od 35 jezgri!

Oboljeli će dakako uzimati daleko veće doze i to od tri do pet sjemenki svakih 60 minuta, a postoje i ostali oblici terapije intravenoznim putem, tabletama i kapima. Svakako se posavjetujte s liječnikom!

Neki znanstvenici vjeruju da vitamin B17 predstavlja prirodnu alternativu liječenju kancerogenih oboljenja dok drugi to osporavaju tvrdeći suprotno te da se radi o gluposti. Na vama je da izvažete pluseve i minuse, stvorite vlastito mišljenje bazirano na temeljitim dokazima svih strana i činite dobro tijelu.

Osobno ću dati sve što mogu, čak i zadnji atom snage da izliječim sebe i druge te isprobati svaku poznatu metodu, bilo klasičnog medicinskog ili alternativnog pristupa.