POP UP

Sweetie darling i mnogo više

22.04.2010 u 13:00

Bionic
Reading

Joanna Lumley, rođena 1946. u Kašmiru, dugonoga plavuša, model, glumica, Bond Girl, vegetarijanka već 40 godina, aktivistica… Ali u pop kulturi ipak zabilježena kao manje poznati dio apsolutno fantastičnog dua iz istoimene serije. Da, radi se o Patsy!

Mlada i nevina 16-godišnja Joanna našla se usred ludog Londona 60-ih, njezina porculanska put brzo je zainteresirala fotografe i postala je vrlo tražena. Bez formalnog glumačkog obrazovanja, jednu od prvih mini uloga ostvaruje u filmu U službi njezinog visočanstva (jedinom Bondu sa Georgeom Lazenbyjem) u kojem zucne svega dvije rečenice. Nešto je malo prtljala po kazalištu, u prvim TV ulogama često igrala 'zgodnu curu br. 3', a serije su se redale jedna za drugom – Corronation Street, Are You Being Served?, Sapphire and Steel, dok joj se nije ukazala velika prilika u obliku serije New Avengers (1976-1977), jednom od kultnih klasika koji joj je obilježio karijeru (Nelson Mandela je veliki obožavatelj!). Osamdesetih se pojavila u dva nastavka filmova Pink Panther, koji su producirani nakon smrti Petera Sellersa (i ne služe nikome na čast). AB FAB ju je učinio zvijezdom, a Patsy Stone ikonom 90-ih. Posljednje glumačke gaže uključuju zadnji projekt Jennifer Sounders Jam and Jesusalem, o ženskoj udruzi u engleskoj pastorali, te Sensitive Skin, melankolični sitcom o urbanoj ženi na pragu 60-ih. Ranu mladost i karijeru je zabilježila u knjizi No room for secrets, koja je nedavno dobila i drugi tom.

Fight the power!

Međutim, Joanna nije samo pretty face, već i žestoki borac protiv nepravde, glasna aktivistica koja ima moć angažirati javnost i podići razinu javne rasprave. Već dugi niz godina surađuje s organizacijama Prospect Burma i Survival International. Prospect Burma omogućava prognanim studentima iz Burme studiranje na fakultetima po svijetu i nastavak (normalnog) života. Survival se bavi zaštitom domorodaca i očuvanjem njihova života i kulture kroz ostvarivanje prava na vlastitu zemlju (ne žele se preseliti), a pokušavali su pomoći plemenima u Africi, Južnoj Americi i Pacifiku i nekoliko su puta stvarno zapalili javnost. Recentna debata oko problematike Gurkha, vojnika koji su u Nepalu služili u britanskoj vojsci i njihovih prava da se dosele/postanu državljani Velike Britanije, još uvijek puni medije. Jedan od spomenutih vojnika je bio i njezin otac, pa se gospođica Lumley strastveno angažirala u kampanji te se našla u centru političke oluje koja je nastala oko ovog osjetljivog pitanja: išla je na razgovore kod premijera Gordona Browna, organizirala marševe i skupove te predstavljala javno lice udruge Gurkha Justice Campaign. Bitka je konačno dobivena u svibnju 2009. i Gurkhama je dopušteno useljavanje, a krenule su i glasine da bi se Joanna trebala kandidirati za saborsku zastupnicu, ali je ona to brzo odbacila i rekla da ju politika na zanima. U posjeti Nepalu kasnije te godine dočekana je kao narodni heroj i prozvana 'kćeri Nepala'. 

Mudrost za kraj

Joanna Lumley dobila je mnoge počasne doktorate i nagrade, u životu je imala priliku brusiti zanat uz veličine kao što je Ava Gardner, a (mladim) glumcima je poručila: Ako se ne morate baviti glumom, nemojte. Ako morate, ne odustajte. Dame Joanna Lumley dobro zvuči, zar ne?