LEKTIRA

Proljetno čišćenje

26.04.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Kako biste u potpunosti iskoristili sva ljekovita svojstva proljeća, pripremili smo za vas pet knjiga koje će vam pomoći da počistite um, ne biste li što kvalitetnije upili i apsorbirali Sunčeve zrake

Kad stigne proljeće, obično se bacamo na čišćenje svega i svačega: ribamo podove i prozore, uređujemo kuću, krećemo na dijetu ili u teretanu i čistimo tijelo od štetnih taloga koje smo prikupili u zimskim mjesecima. A što je s čišćenjem uma? U tmurnim su se zimskim mjesecima nataložile mnoge crne misli, na hladnoći su se smrznule ideje. Prije nego proljeće doista stupi na pozornicu i krenete s fizikalijama, obratite pozornost na nečistoću u glavi i pomognite si s par zanimljivih i zabavnih priručnika s kojima ćete očistiti barem 'gornji kat'.

Moderne fobije: Litanija suvremenih strahova
Tim Lihoreau
Sigurno nikad niste čuli za visulibofobiju (strah od gledanja filma snimljenog prema knjizi), kviskviliafobiju (strah od neželjene pošte) ili perdetofobiju (strah da na računalu niste pohranili ono što ste radili), ali vjerojatno ste se osobno susreli s njima – strahovima modernog doba. Lažni liječnik Tim Lihoreau priznaje da ove fobije vjerojatno nisu istinite, no duboko je uvjeren da ne postoji nijedna osoba na koju se barem jedna od ovih modernih fobija ne može primijeniti. Prihvatite fobičara u sebi i saznajte što vas sve još može strašiti, a niste znali da ima ime.

Nakladnik: Algoritam
Cijena: 39 kuna
Besplatno poglavlje: http://skrati.net/strahovi/


Sartreov sudoper: Sam svoj majstor - priručnik za ljubitelje književnosti
Mark Crick
Od autora 'Kafkine juhe' stiže još jedan praktični književni priručnik s patinom parodije, ovoga puta sa savjetima iz domene sam svoj majstor. Uz pomoć pisaca kao što su Ernest Hemingway, Anaïs Nin, Marguerite Duras, Milan Kundera ili Edgar Allan Poe, saznajte kako oličiti sobu, promijeniti pločice u kupaonici, zamijeniti prozorsko staklo ili, pak, kako naslov daje zaključiti, odčepiti sudoper. Svaka je natuknica ilustrirana djelom u stilu poznatih umjetnika (Picasso, Van Gogh, Da Vinci), a na početku svakog projekta su popisani svi potrebni alati i materijali. Zasučite rukave i bacite se na čitanje!

Nakladnik: Algoritam
Cijena: 49 kuna
Besplatno poglavlje: http://skrati.net/ssudoper/


Ne gledajte u lijepe žene (ako morate donositi važne odluke): 107 znanstvenih savjeta koji će vam promijeniti svijet
Rik Kuiper, Tonie Mudde
Rik Kuiper i Tonie Mudde, novinari i urednici najtiražnijeg nizozemskog časopisa za muškarce Quest, sigurno su se dobro zabavljali slažući ovaj zabavan vodič za kvalitetniji život. Dali su se u potragu za neobičnim znanstvenim istraživanjima koja imaju posljedice u svakodnevnom životu te svoje pronalaske izložili u obliku savjeta koji su podijeljeni po kategorijama za lakše snalaženje: savjeti za posao, na putovanju, u pubu, ljubavni i zdravstveni savjeti, savjeti za kuću i dom, za iće i piće, velike i male nabavke i td. Nikad nije kasno saznati da Coca-Colu treba piti samo na slamku...

Nakladnik: Znanje
Cijena: 89 kuna

Osjećaj za nadnaravno: Zašto vjerujemo u nevjerojatno
Bruce M. Hood
Zabavna i inovativna knjiga za koju se neki kunu da će vam promijeniti način na koji promatrate svijet. Bilo da je riječ o pukom praznovjerju (crna mačka na cesti), vjerovanju u paranormalne sile (duhovi i goblini) ili religijskim vjerovanjima, svjetski priznati kognitivni neurolog Bruce M. Hood raščlanjuje i objašnjava kako i zašto više od 90 posto svjetske populacije vjeruje u neki oblik nadnaravnog. Taj osjećaj, koji on naziva osjećajem za nadnaravno, nešto je s čime se rađamo, što raste s nama i što određuje kako ćemo razumijevati svijet te naposljetku našim životima daje smisao.

Nakladnik: Naklada Ljevak
Cijena: 129 kuna

Snovi
Marie-Louise von Franz
Ako sanjate da čitate časopis, znači da ste otvoreni novim i svježim idejama, ako sanjate vrt pun voća i povrća, znači da će vam se trud i napor isplatiti - sigurno ste imali baku ili tetu koja se svakog jutra laćala sanjarice i objašnjavala si život uz pomoć pustolovina u prošlonoćnim snovima. No to nisu puka bapska naklapanja, kaže Marie-Louise von Franz, neprikosnoveni autoritet na području psihološke interpretacije i analize bajki. Snovi i njihovo tumačenje mogu pomoći obogaćivanju samospoznaje, a suočavanje sa snovima može na brojne načine biti plodonosno, možda čak i sudbonosno.

Nakladnik: Scarabeus naklada
Cijena: 280 kuna