TOP 10

Najbolje aplikacije za iPhone

04.05.2010 u 11:25

Bionic
Reading

Kako Apple voli reklamirati, postoji app za sve. S tom tvrdnjom se možda ne bismo doslovno složili, ali da postoji aplikacija za iPhone za gotovo sve, nije teško povjerovati - u App Storeu ih je trenutno preko 130.000. S obzirom da se u ovom preobilju već doista teško snaći, odlučili smo vam svaka dva tjedna predstaviti 10 najzanimljivijih.

Neke od ovih aplikacija su nove, neke nisu - no poanta ove liste ni nije opisivati najnovije top aplikacije u AppStoreu (na koncu konca, možete ih i sami naći), već svaka dva tjedna probrati one koje po nečemu smatramo vrijednim spomena, bila to gola funkcionalnost, sučelje, povoljna cijena ili štogod drugo.
Ovaj put vam donosimo dosta šarenu selekciju, koja uključuje neke nepošteno zanemarene, a doista odlične aplikacije (poput GoodReadera i SpeakEasyja).

1. GoodReader
$0,99
Tražite li THE preglednik dokumenata, a pogotovo PDF-ova, dalje od GoodReadera ne trebate tražiti. Košta malo, a radi sve. Brzo otvara PDF-ove od 50, 100 pa i više MB, pretražuje ih, zna napraviti 'reflow', odnosno tekst prilagoditi ekranu, downloadati datoteke iz Safarija ili vlastitog browsera te još štošta.

2. Classics
$0,99
Nalazite li se često u situacijama kad vam je potrebno ozbiljno kraćenje vremena, a volite čitati, bacite oko na Classics. Kao što ime i sugerira, riječ je o čitaču e-knjiga specijaliziranom za klasike poput 'Ilijade', 'Frankensteina', 'Huckleberry Finna', 'Alise u zemlji čudesa', 'Knjige o džungli' i drugih, s fenomenalnim sučeljem koje je Apple besramno pokrao za sličnu aplikaciju na iPadu.

3. 2Do
$6,99
Sedam dolara za To-Do / rokovničku aplikaciju? Djeluje malo skupo, zar ne? Ne u slučaju 2Do-a, jer je riječ o jednoj od najnaprednijih i najbolje uređenih aplikacija ovog tipa, s najljepšim i najpraktičnijim korisničkim sučeljem koje smo dosad vidjeli. Treba li vam bolji način organizacije zadataka od ugrađenog iPhoneovog kalendara, svakako isprobajte 2Do!

4. Slooshaj!
Free
Kao što je i iz imena prilično lako zaključiti, domaća aplikacija. Omogućava slušanje (tko bi rekao) radio streamova svih poznatih i nepoznatih radiostanica u Hrvatskoj - na listi ih je stotinjak. Aplikacija radi i kao budilica, a donedavno je omogućavala i snimanje, no potonja je funkcija ukinuta na Appleov zahtjev.

5. Typewar
$1,99
Sumnjamo da postoji više geeky Massive Multiplayer Online igra od Typewara, na iPhoneu ili općenito. Igra se sastoji od prepoznavanja fontova kojima pojedina slova pripadaju, a cilj je sakupiti što više bodova te se uzdići što je više moguće na top ljestvici tipografskih naj geekova. Jednostavno, ali zarazno.

6. Sonar Ruler
$0,99
Nijedna lista aplikacija za iPhone ne bi bila potpuna bez bar jedne polubeskorisne, 'gimmick' aplikacije. Za razliku od raznoraznih simulatora prdeža, ova je, međutim, bar pametna i donekle korisna - mjeri udaljenost od iPhonea do čvrstih objekata koristeći zvučne impulse. Rezultati nisu baš vrhunac pouzdanosti, ali je zabavno.

7. SpeakEasy
$1,99
Prije nego je Apple u iPhone OS odlučio ugraditi aplikaciju za snimanje zvuka, SpeakEasy bio je jedno od najboljih rješenja tog tipa. Iako za osnovne potrebe snimanja više nije nužna, i dalje nudi neke funkcije zbog kojih je vrijedi imati - dijeljenje snimaka preko WiFi-ja, kategoriziranje snimaka, pridruživanje fotografija i geografskih koordinata te još mnogo toga.

8. Dinosaurs: The American Museum of Natural History Collections
Free
Prva aplikacija za iPhone Američkog prirodoslovnog muzeja jedno je od ugodnijih iznenađenja među suhoparnim edukativnim naslovima. Umjesto dosadne hijerarhije članaka, sadrži preko 800 fotografija i slika organiziranih u mozaičnu sliku tiranosaurusa. Svakako pogledati! : )

9. Layar
Free
Ako nikad niste čuli za pojam 'augmented reality', jedan od 'buzzwordova' ovih mjeseci, igranjem Layara ćete brzo naučiti o čemu se radi. Ako jeste, svejedno ga instalirajte jer je besplatan, a omogućuje pristup prilično pristojnoj bazi domaćih POI-ja.

10. Formula1.com 2010 Application
Free
Nakon ultraskupe prošlogodišnje službene live timing aplikacije te niza neslužbenih, obično loših ili opet skupih aplikacija iste ili slične namjene, fanovi Formule 1 konačno su došli na svoje - pojavila se i besplatna, službena F1 aplikacija. Nudi sve što i live timing java applet na službenom siteu, plus rezultate, komentare, kalendar utrka te još štošta.