RETRO

Džepna svjetiljka

11.05.2010 u 11:53

Bionic
Reading

Neizostavni rekvizit gotovo svih filmova strave i užasa izumljen je krajem 19. stoljeća, a prvi koji su se u njega zaljubili bili su njujorški policajci. Mala ali bitna, džepna svjetiljka svoj nastanak duguje kolaboraciji Rusa i Amerikanca

Od samih početaka povijesti ljudima je od iznimne važnosti bila svjetlost, pogotovo ona koju su mogli kontrolirati i ponijeti sa sobom. U tu svrhu dugo se vremena koristila vatra, odnosno baklje, zatim svijeće, fenjeri i slični predmeti. Međutim, vatra kao izvor svjetlosti uvijek je predstavljala potencijalno veliku opasnost pa je izum električne žarulje i baterije drastično promijenio stvari nabolje i rezultirao pojavom džepne svjetiljke. 

Fonarik - Фонарик
Džepna ili ručna svjetiljka izum je kasnog 19. stoljeća, a njezina povijest usko je povezana s kompanijom American Ever Ready Battery koju je osnovao Conrad Hubert. Pravo Hubertovo ime zapravo je Akiba Horowitz i riječ je o ruskom imigrantu koji je 1891. trbuhom za kruhom došao u SAD, gdje je nekoliko godina iskušavao sreću u raznim poslovima dok svoj interes nije preusmjerio na područje elektriciteta i inovacija. Prepoznavši velik potencijal prijenosnih izvora svjetlosti, Hubert se udružio s inovatorom Davidom Misellom, koji je bio poznat po patentu lampe za bicikl. Njihov zajednički rad rezultirao je s nekoliko patenata za ručne svjetiljke, koji su 1898. registrirani pod Hubertovom kompanijom.

Energizer
Prve prijenosne svjetiljke bile su cilindrična oblika, ručno izrađene od tvrdog kartona i limenih dijelova te opremljene primitivnom žaruljom i slabom

cink-ugljičnom baterijom pri čemu su mogle proizvesti samo kratkotrajnu svjetlost. Međutim, svidjele su se njujorškim policajcima koji su dobili prve primjerke na testiranje. Velik korak naprijed bio je uvođenje žarulje sa žarnom niti od volframa (oko 1910), koja je trajala dulje od svih prijašnjih tipova, čime su ručne svjetiljke postale učinkovitije i samim time traženije. Džepna svjetiljka tako se tijekom godina usavršavala te izrađivala od boljih materijala, a kompanija American Ever Ready (ili Eveready; kasnije Energizer) bila je ključna za njen razvoj kroz gotovo cijelo 20. stoljeće.

Svjetleće biljke

Zanimljivo je spomenuti da je pedesetak godina nakon izuma jedan drugi inovator tvrdio da je zaslužan za cijelu stvar. Naime, Joshua Lionel Cowen, suosnivač tvrtke za proizvodnju igračaka Lionel Corporation, u intervjuu za The New Yorker 1947. izjavio je kako je krajem 19. stoljeća planirao lansirati dotad neviđeni proizvod – osvijetljene biljke (!), pri čemu je u lonac za cvijeće stavljao baterije priključene na žarulju, misleći da će to biti veliki hit. Međutim cijeli je posao (naravno) propao, a Cowen je, kako je tvrdio, prava na izum prodao Hubertu, koji je zatim maknuo biljke iz cijelog koncepta i dobio džepnu svjetiljku. Ipak, ta priča, premda često citirana, nikad nije imala čvrsto uporište, osim samih Cowenovih tvrdnji.

Vodeći svjetski proizvođači
U drugoj polovici proteklog stoljeća, Eveready je na tržište lansirao mnoga inovativna rješenja poput svjetiljke s punjivim baterijama (1967) i fluorescentnim svjetlom (1968), kao i vodootpornih modela (1970). Također, otprilike u to vrijeme počela se koristiti termoplastika u proizvodnji

kućišta, što je rezultiralo svetiljkama u bezbroj oblika i veličina. I druge kompanije stvorile su ime u ovom tržišnom segmentu, a jedna od najpoznatijih je zasigurno Mag Instrument iz Ontarija, koju je osnovao hrvatski iseljenik s otoka Zlarina - Anthony Maglica. On je krajem 1970-ih na tržištu predstavio ručnu svjetiljku Maglite, koja je zbog kvalitetnog materijala (izrađena je od čvrstog aluminija), dugotrajnosti i jačine svjetlosnog snopa ubrzo postala vrlo popularna među američkom vojskom, policijom i vatrogascima. Među većim svjetskim proizvođačima danas se ističu i američke kompanije SureFire i Streamlight te hongkonški Sonca Products. Na našim pak prostorima dugogodišnju tradiciju u proizvodnji džepnih svjetiljki imala je tvrtka Croatia baterije, koja se time više ne bavi.

Retro je IN
Premda mu je namjena ostala uglavnom ista, ovaj svakodnevni proizvod doživio je mnogo promjena od samih početaka. Tako danas imamo džepne lampe s LED-žaruljama koje pružaju snažnu svjetlost i istovremeno su energetski iznimno štedljive, a postoje i modeli koji se pune sunčevom energijom ili svijetle kad ih se samo protrese. Stari primjerci svjetiljaka danas su pak vrlo tražena roba među kolekcionarima, koji u nekim zemljama održavaju čak i svoje konvencije.