LEKTIRA

Tajne egzotičnog juga

12.05.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Dok jedni već rade velike planove kako će ovoga ljeta osvajati daleke i egzotične zemlje, drugi će biti sretni ako se uspiju smjestiti na običnoj, hrvatskoj šljunčanoj plaži s dobrom knjigom u rukama

Ako ste, poput nas, nogama sigurno prizemljeni na domaćem tlu, ali vam misli putuju na duge kontinente, u mitske gradove, nepokorene džungle ili tajne iz prošlosti, onda vam preporučujemo sljedeće naslove, uz koje ćete imati dojam da ste doista bili u nekom drugom svijetu...


Krojačnica Los Milagros

María Cecilia BarbettaMaría
Cecilia Barbetta je argentinska spisateljica koja živi u Njemačkoj i koja je svoj prvi roman, 'Krojačnicu Los Milagros', napisala upravo na njemačkom jeziku, unijevši u njega dašak magije latinskoameričke književnosti. Priča je to o dvije žene u Buenos Airesu, mladoj krojačici Mariani i lijepoj Analíji, kojoj Mariana prekrojava vjenčanicu, te o ljubavi i njenim posljedicama. Osim što je riječ o zanimljivoj prozi, ova je knjiga vrlo interesantna i vizualno. S brojnim ilustracijama i umetnutim tekstovima, ova je knjiga zapravo scrapbook u koji je umetnut roman.

Nakladnik: Novela media
Cijena: 159 kuna

 

Progonitelj i druge priče
Julio Cortázar

Cortázar je uz Borgesa i Sabata jedan od najznačajnijih argentinskih književnika. Svjetsku je slavu stekao eksperimentalnim romanom 'Školice', a pokazao se i majstorom kratke forme, unijevši svojom prozom mnoge inovacije u latinskoameričku književnost. U ovoj je zbirci okupljeno petnaest njegovih ponajboljih priča iz triju knjiga ('Bestijarij', 'Kraj igre' i 'Tajno oružje'), čiju nit poveznicu čine susreti između svakodnevnog i onostranog. U naslovnoj priči – jednoj od najslavnijih Cortázarovih priča koja se ubraja među klasike književnosti 20. stoljeća – opisuju se posljednji dani virtuoznog saksofonista Johnnyja Cartera, što je posveta legendarnom jazz-saksofonistu Charlieju Parkeru.

Nakladnik: SysPrint
Cijena
: 120 kuna

Pjevač tanga
Tomás Eloy Martínez

Još ćemo se malo zadržati u Argentini. Nedavno preminuli Tomás Eloy Martínez ostat će zapamćen kao neustrašiv i provokativan novinar te kao pisac čija djela hvale pisci poput Gabriela Garcíje Márqueza, Carlosa Fuentesa, Marija Vargasa Llose ili Isabel Allende. 'Pjevač tanga 'opisuje se kao halucinantni, fantazmagorični roman u kojem se miješaju povijest i sadašnjost, stvarno i imaginarno. Glavni je junak Amerikanac Bruno Cadogan koji stiže u Buenos Aires da bi istražio povijest tanga. Ako niste navikli na borgesovski ili kortazarovski pristup književnosti, namučit ćete se s 'Pjevačem tanga', no to ni u kom slučaju nije preporuka da ne probate.

Nakladnik: Algoritam
Cijena
: 129 kuna

Ekvator
Miguel Sousa Tavares

Iz Argentine se selimo na São Tomé i Príncipe, otočić smješten ispred obala ekvatorijalne zapadne Afrike. Prvijenac portugalskog novinara i pisca Miguela Souse Tavaresa povijesni je roman čiji protagonist, pripadnik lisabonske društvene kreme Luís Bernardo Valença, postaje guverner najmanje portugalske kolonije, otoka São Tomé i Príncipe, čija ekonomija gotovo potpuno ovisi o plantažama kakaovca. Potpuno nenaviknut na život izvan grada, iz prve će ruke saznati kako izgleda život u kolonijama.

Nakladnik: Naklada Ljevak
Cijena: 159 kuna

Pandora u Kongu
Albert Sánchez Piñol

Katalonski antropolog i pisac Albert Sánchez Piñol stekao je svjetsku slavu svojim romanom prvijencem 'Hladna koža', prevedenim na 27 jezika, između ostalog i na hrvatski. 'Pandora u Kongu' je istovremeno posveta i kritika pustolovnog romana, priča unutar priče prepuna neočekivanih obrata i istančanoga humora. Čas na tragu H. Ridera Haggarda ili Edgara Ricea Burroughsa, a čas Julesa Vernea ili H. G. Wellsa, priča o kobnoj ekspediciji u Kongu, koju otkriva mladi pisac Tommy Thomson, ostavit će i njega i vas bez daha.

Nakladnik: Fraktura
Cijena: 149 kuna