POP UP

Prerano ukinute serije

17.05.2010 u 10:26

Bionic
Reading

Prisjetili smo se deset serija koje su svoja emitiranja završile neopravdano prebrzo i za kojima još i danas žalimo

Arrested Development (Prikraćeni)
FOX (2003-2006)
Ova nikad prežaljena humoristična serija slovi kao jedna od najboljih serija u povijesti televizije. Avanture obitelji Bluth zabavljale su nas tri kratkesezone na FOX-u, a u čitavom nizu memorabilnih glavnih i sporednih likova, najstariji sin obitelji Bluth, mađioničar Gob, te odlični David Cross kao Tobias Fünke, bili su među najboljima. Mitch Hurwitz već nekoliko godina pokušava okupiti ekipu da snime film. Čekamo i dalje.

Firefly
FOX (2002-2003)
Joss Whedon (Buffy, Angel, Dollhouse) imao je suludu ideju o westernu u svemiru, gdje bi glavni likovi nosili duge kapute i remenje za pištolje baš kao na Divljem zapadu. Ideja pretočena na mali ekran funkcionirala je nevjerojatno dobro, sve dok je FOX nije ukinuo nakon samo desetak epizoda, zbog loše gledanosti. Četrnaest epizoda pojavilo se kasnije na DVD-u, a Whedon je nakon pisma i akcija fanova za vraćanje serije uspio snimiti i film pod nazivom "Serenity".

Freaks and Geeks
NBC (1999-2000)

Paul Feig i Judd Apatow su krajem prošlog stoljeća za NBC snimili osamnaest epizoda ove prekrasne sentimentalne serije o školskim likovima iz osamdesetih. Kako to u TV industriji obično ide, lošagledanost je značila ukidanje serije, no Apatow je nakon toga postao kralj holivudske komedije, a brojni klinci (Seth Rogen, Linda Cardellini, James Franco, Jason Segel...) kasnije su postali planetarno poznate zvijezde.
Carnivàle (2003-2005)
Deadwood (2004-2006)
Rome (2005-2007)
HBO

Tri sjajne periodne drame na HBO-u emitirale su se u prošlom desetljeću. Drama o putujućem cirkusu u vremenu poslije Velike depresije u Americi i vječnoj borbi dobra i zla, Carnivàle, trajala je na HBO-u samo dvije od predviđenih šest sezona. Velika, konfuzna priča odbijala je gledatelje, baš kao i razdoblje koje je prikazivala. Deadwood, gradić smješten u Južnoj Dakoti, bio je mjesto, a kasno 19. stoljeće vrijeme radnje ove westernserije o korupciji, moći i kriminalu, s odličnim Ianom McShaneom koji je zaradio Zlatni globus portretirajući opsceno prostog Ala Swearengena. Deadwood je trajao tri sezone na HBO-u, kada je kreator David Milch rekao da mu se više ne da i ostavio gledatelje zakinute za pošteni kraj. Hellerov 'Rome', o posljednjim danima Rimske republike, trajao je dvije sezone dok nije ukinut, prvenstveno zbog ogromnih produkcijskih troškova. Filmski nastavak je u planu.

Veronica Mars
UPN (2004-2006)
The CW (2006-2007)

Ova sjajna srednjoškolska, noir-detektivska serija, prvenstveno je bila orijentirana tinejdžerskim uzrastima. No, zbog kvalitete gledali su je i stariji i nisu se nimalo sramili. Kristen Bell utjelovila je brbljavu, simpatičnu heroinu iz naslova serije, a tri sezone druženja uz Veronicu Mars nije nam bilo dovoljno.

Dead Like Me (Tko živ, tko mrtav)
Showtime (2003-2004)

Bryan Fuller (Pushing Daisies, Wonderfalls) jedan je od onih s najmaštovitijim idejama u TV biznisu. Ova briljantna serija o životu poslije smrti u svojoj jezgri samo je topla ljudska priča, kao i sve Fullerove serije, no beskompromisni ljudi u odijelimakoji donose odluke razlog su zašto se Fullerove serije nikada dugo ne zadrže na malim ekranima. Dvije sezone trajao je Dead Like Me, a film snimljen prošle godine želimo što brže zaboraviti.

Kings
NBC (2009)
Epska NBC-jeva drama s Ianom McShaneom u glavnoj ulozi, moderna je verzija biblijske priče o Davidu i Golijatu. Skupa produkcija, mala gledanost, ali i nevjerojatna ambicioznost, obilježila je samo trinaest snimljenih epizoda ove serije.

My So-Called Life (I to mi je neki život)
ABC (1994-1995)
Clare Danes kao crvenokosa Angela Chase obilježila je sredinu devedesetih pokušavajući pridobiti pozornost Jordana Catalanoa (Jared Leto). ABC je snimio samo devetnaest epizoda, a Claire Danes je kasnije rekla da je i ona sama djelomično kriva za ukidanje jer joj se smješila filmska karijera, pa joj se više nije dalo zamarati sa serijom.