GREŠNA ZADOVOLJSTVA

Eurosong

27.05.2010 u 11:53

Bionic
Reading

Paneuropsko zajedništvo potaknuto je prije svega Eurosongom, moćnom manifestacijom koja je televotingom izgubila Pjesmu, a dobila Moiru Orfei na meskalinskom horor-tripu

Smrtno ozbiljni historiografi reći će da su potpisivanjem Rimskih ugovora 1957. godine i osnivanjem Europske ekonomske zajednice i Agencije za atomsku energiju utvrđeni temelji europskih integracija, što je, naravno, ordinarna glupost. Sve je, naime, počelo godinu dana ranije - prvim izborom za Pjesmu Eurovizije. Mogli su političari potpisivati što god žele i dokle god to žele, no ideja paneuropskog zajedništva i pripadnosti nečemu uzvišenijem od lokalnih nacionalizama mogla se još stoljećima pacati u marinadi dobrih namjera, političkog oportunizma i financijskih interesa prije no što bi doprla do baze. Bez Eurosonga, naprosto, ne bi bilo ni Europe kakvom je danas znamo. Zašto? Jer ja tako kažem, eto zašto.

Eurosong je imao tu moć da u jednoj subotnjoj majskoj večeri poveže cijeli kontinent kroz neodoljivu kombinaciju pjesme, kiča, geopolitičkih intriga, neukusa, homoerotike, glamura, nezaboravnih, veličanstvenih, trijumfalnih, srcolomnih trenutaka poput ovog...

 

...(pauza za brisanje suza) i, i... Samo malo, da si još jednom pustim Danijelu... Koja ljepota, jebote koja ljepota!!! I, da nastavim onu rečenicu odozgo, neoprostivih nepravdi poput one kad je – smiri se, srce moje – Danijela ostala bez pobjede samo zato što je imala muda, dočim je izraelska pobjednica imala i penis.

Integracijska moć Pjesme Eurovizije najbolje se očitovala u devedesetima. Izgubivši preko noći svoj identitet, istočnoeuropske nove demokracije baš su na Eurosongu dobile potvrdu pripadnosti europskom krugu, a zauzvrat su festivalu dale novu draž i dinamiku, počesto na užas i konsternaciju zemalja osnivačica. Nažalost, uvođenjem televotinga i ukidanjem orkestra, pjesma je došla u drugi plan. Izbor za Pjesmu Eurovizije pretvorio se u izbor najomiljenijeg susjeda, dok većina nastupa izgleda kao da ih je osmislila Moira Orfei na gadnom meskalinskom horor-tripu. Ipak, nema te sile koja bi me mogla spriječiti da ove majske subote zauzmem najudobniju pozu pred televizorom i još jednom počnem budan sanjati svoj europski san. Priznajte da ćete mi se pridružiti.

U to ime, singt mit mir ein kleines Lied