KAKO? ZAŠTO?

Oštećuje li glazba u klubovima sluh?

02.06.2010 u 12:35

Bionic
Reading

Super je osjećaj kad nam glazba iz ogromnih zvučnika potresa tijelo ili kada mp3 player navijemo do te mjere da ne čujemo nijedan zvuk grada oko sebe. No koliko je to zapravo štetno za naše uši?

Kad sam nedavno nabavio profesionalne čepove za uši, počeo sam drukčije misliti o glasnoći glazbe u klubovima. Naime, čepovi spuštaju glasnoću za 15 dB, što je red veličine 'četiri puta tiše', a -6 dB je dva puta tiše. I mislio sam da je to i više nego dovoljno', dok u nekim situacijama nisam i s čepovima u ušima osjetio preveliku buku i pitao se: 'Pa kako je tek ljudima oko mene koji ovo slušaju četiri puta glasnije?'
 
Značajna prednost profesionalnih čepova za uši koje uglavnom kupuju DJ-i i glazbenici je stišavanje svih frekvencija podjednako. Sigurno ste pokušali u uho nagurati papir ili obične čepove od spužve i primijetili da ostaju basovi, a visoki tonovi nestaju. Osjećaj nije uopće ugodan, zar ne? A ni zaštita nije značajna jer zvučni valovi u bas frekvencijama imaju najveću snagu. Problem je što ćete za dobar zvuk u ušima i dugotrajni sluh morati odvojiti 200 eura u Austriji ili 120 eura u Hrvatskoj, što možda i nije puno s

Profesionalni čepovi koji spuštaju sve frekvencije jednako i rade se po odljevu uha

obzirom na komfor koji dobivate, a postoje verzije za oko 20 eura koje su kompromis. Za prvu pomoć potražite u apoteci za 20 kuna spužvaste čepove i nosite ih u novčaniku u slučaju da osjetite bol ili nelagodu u ušima zbog buke.

Regulacija buke
Istina je da se buka regulira rijetko i da se vlasnici klubova ne pridržavaju normi glasnoće i kvalitete zvuka u prostorima koji znaju biti i kazališta, izložbe, performansi. Mada su zakonom propisane i veličine i kazne za nepridržavanje istih, dok se ne dogodi da neki roditelj pokrene sudski postupak za dijete koje ima oštećen sluh, neće se ništa značajno dogoditi. Nedavno mi je jedna djevojka ispričala da je voljela stajati blizu zvučnika na velikim koncertima jer joj je to bilo uzbudljivo i osjetiš zvuk na tijelu… Danas ne čuje na jedno uho, a na drugo slabo. Sljedeća misao mi je bila: nisu li za to odgovorni organizatori koncerta koji bi trebali ograničiti pristup zvučnicima jako velike snage?

Kada vam se u buci netko obraća, bolje ćete ga čuti ako ušnom resicom začepiteuho.

Zujanje u ušima
Smisao glasnoće je da se publika koncentrira na muziku jer, kao što sam čuo od kolege DJ-a, ako je muzika tiša, svi pričaju, nitko ne pleše! Osim toga, lijepo je osjetiti basove kako vam tresu majicu i zvuk koji vas doslovno uvlači u sebe. Koliko smo u tim trenucima svjesni napora svojih ušiju? Postajemo svjesni tek kad izađemo iz kluba i dođemo u tiši prostor. Zujanje u ušima je jedna od posljedica, odnosno načina na koje se uho reparira i vraća u prethodno stanje. Dakle, uho nije tako lako uništivo, ali dulje izlaganje manjim naporima može izazvati trajna oštećenja sa simptomima slabijeg sluha ili neprestanog zujanja u uhu - takozvani tinitus. Ali nemojte paničariti zbog zvonjenja u ušima koje je normalno i često je odgovor na pitanje: U kojem mi uhu zvoni?

Tabela glasnoća izvora zvukova iz naše okoline

140 dB = trajno oštećenje sluha
Iz grafa je vidljivo da je i slušanje iPoda duže od nekoliko sati opasno za sluh jer glasnoća doseže onu na rock koncertu ili u klubu. Sve glasnoće iz grafa dobivene su mjerenjem izbliza, dakle udaljavanjem od izvora si možete također zaštiti sluh.
Svaki zvuk iznad 85 dB može uzrokovati gubitak sluha, i to ovisno o glasnoći i trajanju izlaganja. Ako morati podići glas da bi vas netko drugi čuo, onda ste u okruženju 85 dB. Devet sati na 90 dB može ozbiljno ugroziti vaše uši, a izlaganje 140 dB samo na trenutak može trajno uništiti vaš sluh, uz osjetnu bol.

Prema tome, ako često posjećujete klubove, kao gost ili kao glazbenik, uložite u profesionalne čepove i nećete požaliti. Za ostale bih preporučio: čepove iz apoteke u novčanik i udaljite se od izvora zvuka. I još jedan koristan savjet: kad vam se u buci netko obraća, bolje ćete ga čuti ako ušnom resicom začepite uho