PUSTI OTOK

iPad i što s njim?

06.06.2010 u 12:25

Bionic
Reading

Pusti otok nova je rubrika u kojoj ćemo svakodnevne predmete i njihovu upotrebu promatrati na jedan posve drugačiji način te propitkivati njihovu praktičnu primjenu izvan konteksta stvarnosti koja nas okružuje

Neki će vam savjeti doista koristiti, neki će vas samo (nadamo se) nasmijati, a u konačnici želimo preispitati temelje naših stvarnih potreba za predmetima koje posjedujemo te prije svega potaknuti na kreativno razmišljanje.

Pa krenimo...

Zamislite na trenutak da se nalazite na pustom otoku. Nakon što ste si prestali predbacivati loše odabran konop zbog kojeg vam se splav raspala, sjeli ste na kamen čvrsto stežući u ruci jedini predmet koji ste uspjeli spasiti – vaš novi iPad. Sve ostalo nestalo je u bespućima morske nepreglednosti.

Može li utrapopularni gadget koji vam je u civilizaciji služio na mnogo korisnih načina pronaći svoju svrhu i na pustom otoku? Da ne biste morali očajnički zdvajati te prebirati po idejama i mislima koje će vam se u tom trenutku vjerojatno kretati na putanji 'depresija-bezizlazna situacija-predbacivanje-depresija', sastavili smo za vas listu prijedloga što i kako s iPadom na pustom otoku – da se lakše snađete i brže vratite u civilizaciju.

Ne zaboravite isprintati ovu listu i ponijeti je sljedeći put kada krenete put mora ;)

1. Ukoliko ste se nasukali s friško napunjenim iPadom, njegov digitalni kompas može vam biti od pomoći da se orijentirate. Možda ima nešto tamo s druge strane otoka...

2. Potraje li mu baterija, možete napisati kratak, jezgrovit i emocijama nabijen ljubavni roman...

3. ...iako bi možda bilo pametnije da sačuvate bateriju i upotrijebite iPad kao izvor svjetlosti – surogat za ručnu bateriju koji vam u mraku može osvijetliti put.

4. Zrcalo ekrana možete upotrijebiti kao refleksnu plohu i signalizirati u daljinu. Morseov kod za poziv upomoć je tri puta kratko, tri puta dugo, tri puta kratko (· · · — — — · · · ).

5. Zaštitni pokrov matične ploče izrađen je od vrlo tankog aluminija koji možete upotrijebiti kao skalpel za npr. filetiranje ribe kad ogladnite ;)

6. Nakon što ste pripremili ribu, ekran vašeg iPada također može poslužiti kao solarna tava - s obzirom da se crne plohe jako ugriju na suncu, čini se više nego idealnim kandidatom za to.

7. Stražnji aluminijski dio može poslužiti kao mala tava za kuhanje, ukoliko prethodno uspijete pripaliti vatru.

8. Ukoliko ga naoštrite ili izbrusite nekim tvrdim kamenom, taj isti aluminijski dio može poslužiti kao nož ili malena sjekira.

9. Naiđete li na divlje životinje, a siti ste ribe, aluminijski okvir oko ekrana može vam poslužiti kao šuriken za lov…

10. ...a možete od njega napraviti bumerang te zadržati prehrambene navike i uvesti tjelovježbu.

11. Cijeli iPad idealan je za veslanje – samo nađite neki čvrsti štap za koji ćete ga pričvrstiti.

12. U istom obliku može biti i idealna lopata za kopanje.

13. I zadnje, ali ne i najmanje vrijedno – žica iz ekrana dovoljno je tanka da vam posluži kao zubni konac. Znate kako se kaže, čistoća je pola zdravlja ;)

Što se točno u iPadu nalazi i koliko još postoji elemenata kojima se može naći neka korisna i praktična primjena, pogledajte u sljedećem videu.

Ukoliko imate neke konkretne prijedloge koje želite podijeliti s nama, šaljite ih na planb@t-com.hr , a mi ćemo objaviti vaše korisne savjete u idućem nastavku Pustog Otoka.