POP UP

Najdugovječnije televizijske franšize

Objavljeno: 07.06.2010 12:44 / Kristina Bogović

Foto: Screenshot WP / P.B.

Serije koje traju i traju i množe se na sve strane


Kome god da danas spomenete seriju 'CSI' ili 'Zvjezdane staze', svi će znati o čemu se radi, barem okvirno. Riječ je o iznimno poznatim i popularnim televizijskim serijama koje su premašile svoje početne planove o emitiranju te su se, blago rečeno, namnožile na sve strane. Obično to znači proširenje i obogaćivanje izmišljenih svjetova iz originalne priče te osmišljavanje novih serijskih izdanaka koji označavaju formiranje složenih franšiza, a moguća su izdanja i u drugim oblicima, npr. u vidu filmova, računalnih igara ili knjiga. No koje su najdugovječnije televizijske franšize? Krenimo redom.

CSI
Deset godina neprestanog emitiranja učinilo je ovaj uradak predloškom za sve buduće forenzičke serije, a s nastavcima se ne planira stati. Dapače,
Horatio Caine i sunčane naočale
nakon originalnog 'CSI'-ja u Las Vegasu te nastavaka u vidu 'CSI Miamija' i 'CSI New Yorka', franšiza se širi i u drugim smjerovima. Tako je preko specijalnih epizoda utvrđeno da dijeli svemir zajedno sa serijama 'Zaboravljeni slučaj' i 'Bez traga'. No čak i da se 'CSI' jednom završi, svi će ga se sjećati po nevjerojatnim načinima pronalaska dokaza i, naravno, Horatijevim sunčanim naočalama.

Zvjezdana vrata

Ono što je započelo kao samo jedan od brojnih i bezličnih ZF filmova 1994. godine, preraslo je u drugu najpoznatiju znanstveno-fantastičnu franšizu.
Zvjezdana vrata: SG1 - bloopers
'Zvjezdana vrata' govore o misterioznom vanzemaljskom uređaju za trenutačno putovanje s kraja na kraj svemira, a otkriven je ni manje ni više na Zemlji, u drevnom Egiptu. Prva serija 'Zvjezdana vrata: SG-1' polučila je nastavak 'Zvjezdana vrata: Atlantis', a prošle godine započeo je i najnoviji, 'Universe', smješten u udaljenom dijelu svemira.

Zakon i red

Da, 892 je impresivna brojka ako znate da je riječ o broju emitiranih epizoda jedne serije. No 'Zakon i red' ne samo da je nagomilao slučajeva i slučajeva u svojem 20-godišnjem emitiranju, već su se oni
Zakon i red - bloopers
rješavali na čak četiri instance te franšize. Počevši s originalnim 'Zakonom i redom', ova se pravosudna serija nastavila na 'Zakon i red: Odjel za žrtve', 'Zakon i red: Zločinačke nakane', a da i Velika Britanija pati od kriminala, dokazuje i verzija 'Zakon i red: UK'. Nije vam dosta? Krajem godine bi mogla krenuti i nova, losanđeleska verzija.

Galactica
Galactica možda nije toliko napredovala svojom pričom, no poprilično je puta obrađivana ispočetka.
Battlestar Galactica
Prvotno je to bila serija od jedne sezone 1978. godine, a nastavila se u također kratkotrajnoj seriji 1980. godine. U tom vremenu stekla je vjerne obožavatelje koji su se posebno obradovali njenom velikom povratku 2003. godine, kada je potvrdila staru slavu. Modernim pristupom i osvježenim likovima 'Galactica' je trajala četiri sezone i zaključila svoju već poznatu priču zadovoljavajućim krajem. Ove je godine krenuo njen prequel, 'Caprica', radnjom smješten 60 godina prije događaja 'Galactice', a šuška se i o novom spin-offu.

Zvjezdane staze

Definitivno najdugovječnija serijska franšiza upravo su 'Zvjezdane staze', nastale još davne 1966. godine. Koncept beskonačno dugih putovanja svemirskim prostranstvima i istraživanja nepoznatih teritorija osmislio je Gene Roddenberry, čovjek koji je u znanstveno-fantastičnoj formi želio predstaviti idealističke pojmove tolerancije i suradnje, ljudskog napretka i težnje prema novom. Recept uspjeha do dana današnjeg nisu uspjele nadmašiti slične serije te 'Zvjezdane staze' ostaju kultnim ZF djelom nakon punih 40 godina svoga života.

Just tweet it

Play of the day

Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Pomoć
© T-Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.
Odaberi temu