PUSTI OTOK

Rašpica za nokte i što s njom?

20.06.2010 u 12:23

Bionic
Reading

Našli ste se na pustom otoku i jedini predmet koji imate je - rašpica za nokte. Na koje sve načine je možete upotrijebiti?

Zamislite na trenutak da se nalazite na pustom otoku. Nakon što ste si prestali predbacivati loš odabir vesla i gubitak kompasa, sjeli ste na kamen čvrsto stežući u ruci jedini predmet koji ste uspjeli spasiti – rašpicu za nokte. Sve ostalo nestalo je u bespućima morske nepreglednosti.

Rašpica za nokte - beskoristan alat ili ultimativno korisno oruđe?

Može li taj maleni, tanki komadić brusne površine bez koje u civilizaciji niste mogli preživjeti (pogotovo ako ste žena), pronaći svoju svrhu i na pustom otoku?

Kako ne biste morali očajnički zdvajati i prebirati po idejama i mislima koje će vam se u tom trenutku vjerojatno kretati na putanji 'depresija-bezizlazna situacija-predbacivanje-depresija', sastavili smo za vas listu prijedloga što i kako s rašpicom na pustom otoku – da se lakše snađete i brže vratite u civilizaciju.

Ne zaboravite isprintati ovu listu i ponijeti je sljedeći put kada ćete krenuti put mora ;)

1. Da, naravno. Prije svega rašpicom možete skratiti i oblikovati nokte, koji će vam za vrijeme čekanja da vas netko spasi prilično narasti. Elementarna primjena, slažemo se.

2. Pronađite neki malo duži štap i izbrusite njegov vrh. Trebat će vam za to nešto više vremena, ali na kraju ćete imati jednu lijepu i korisnu – strijelu

3. Ako ne uspijete, iz lijenosti ili neznanja, napraviti strijelu, a u blizini se nađe neka manja divlja zvijer ili vjeverica, možete se obraniti rašpicom, pogotovo ako je oštrog vrha.

4. Nakon što ste ubili zvijer, termički je obradili i blagovali, pronađite jedan maleni tanki štapić i izbrusite njegov vrh – vaša čačkalica je spremna. Posebno korisno za ljude sa širim zubnim razmakom!

5. Nađite jednu lijepu glatku stijenu i krenite sa zarezivanjem dana vrhom rašpice. Sedam okomitih i jedna vodoravna crtica = jedan tjedan. Želimo vam ih što manje!

6.Piljevina koju ste proizveli prilikom oštrenja strijele bit će vam iznimno korisna pri paljenju vatre.

7. Pronađete li kokos (a ne sumnjamo da hoćete, jer ipak je to jedan pusti otok) nakon što ga otvorite, napojite se njegovim mlijekom i ostavite ga na kamenu nekoliko dana da se osuši, rašpicom možete sasvim kvalitetno nastrugati kokosovo brašno. Kulinarska delicija!

8. Rašpicom možete čak i čistiti i filetirati ribu. Posebice ako je oštrog vrha. Princip je isti kao i s nožem ;)

9. Rašpica će biti praktičan alat i za otvaranje školjki i odljepljivanje priljepaka s kamena.

10. Ako vam ništa od navedenog ne pođe za rukom, nađite jedan veći komad drveta i krenite rezbariti umjetnička djela. Ako ništa drugo, do trenutka kad se vratite u civilizaciju, imat ćete ih dovoljno da se njihovom prodajom možda čak i obogatite.

Ovo su tek neke od mogućnosti koje na pustom otoku nudi rašpica za nokte. Ukoliko imate kakav koristan savjet što i kako s rašpicom, ili želite saznati konkretnu primjenu nekog određenog predmeta, pošaljite nam svoje prijedloge i ideje na planb@t-com.hr  - dat ćemo sve od sebe da ih obradimo i objavimo u idućem nastavku Pustog Otoka.