GREŠNA ZADOVOLJSTVA

Skini me!

29.06.2010 u 10:17

Bionic
Reading

Teo analizira svjetsku imitatorsku scenu vrlih kreativnih diva i pritom se malčice ljuti na Borisa Kosmača. Koji je jednostavno iritantan. I dozlaboga loš


Kad sam bio mali, volio sam Slađanu Milošević, Lindu Evans, Madonnu, pa čak i Lepu Brenu, a legendarna Biljana Ristić sve ih je skidala u varijetetskim programima Televizije Beograd. Ova negdanja Miss Jugoslavije brendirala se u jedinu svejugoslavensku imitatoricu poznatih ličnosti, ali, ruku na srce, doseg njezinih imitacija u pravilu se svodio na loše perike i neuvjerljive naglaske. Desetljećima kasnije, situacija nije puno blistavija: imamo Borisa Kosmača koji dozlaboga iritantno pokušava imitirati Josipu Lisac (dok nam ne preokreće želudac lizanjem bradavica anonimnih posvuduša u usponu) i Bijele udovice, za koje se nikako ne mogu odlučiti koliko su smeće, a koliko trash.

U osnovnoj se školi našem petom ili šestom ce priključio jedan Ante, mrga od učenika, za par glava viši od sviju, što zbog gena, što zbog činjenice da mu to nije bilo ni prvi ni drugi put da se priključivao nekom petom ili šestom razredu. U isto vrijeme me je nasmijavao do suza i tjerao u bijes: imao je, naime, dara za imitaciju. Vrištao bih od smijeha dok je imitirao druge učenike i drugaricu razrednicu, a kiptio bih kao ekspres lonac kad bi imitirao mene. Ipak, dostojanstveno bih namontirao kiseli osmijeh na lice i, kao prava diva, pretvarao se da me njegova istina o meni ni najmanje ne boli. Pretpostavljao sam da bi se tako nekako na mom mjestu ponijela i Linda Evans. Zato suosjećam s Whitney Houston kad je Debra Wilson uzme na pik. Koja Debra? Ova Debra:

Ne zaboravite, djeco: crack is whack. Nego, znate ono kad Celine Dion s divljačkim pogledom u očima stisne usnice i namršti bradu? Pa ono kad svira zračnu gitaru u tragikomičnim obradama 'You Shook Me All Night Long' i 'I Drove All Night'? Laura Landauer, genijalna kanadska Biljana Ristić, skinula je sve Celinkine manične pokrete i ujedinila ih u urnebesni 'The Celine Dion Workout'. (Kad ste već tamo, potražite i Laurinu Cher!)

Tina. Fey.

I, umjesto pozdrava, nenadjebive čeone dojčice. Jest da to nije imitiranje, nego parodiranje, ali Marion Cotillard je kraljica svemira i za njezino embeddanje nisu mi potrebna nikakva opravdanja.