OBITELJSKO STABLO

iPad obitelj

07.07.2010 u 11:40

Bionic
Reading

iPad groznica i dalje bez prestanka trese cijeli svijet, a da ne bismo ostali dužni, predstavljamo nekoliko ljudi iz Applea koji su ključni za razvoj famoznog gadgeta. Također, dotakli smo se i jednog autsajdera, a na kraju vam otkrivamo gdje iPad zapravo nastaje


GLAVNE FACE...

Steve Jobs
Izvršni direktor Applea

Steve Jobs i njegova tvornica čuda definitivno su obilježili prvo desetljeće 21. stoljeća i nesumnjivo će biti česta tema budućih analiza i povijesnih pregleda. Ali, Jobsova priča

Steve Jobs tri godine prije nego što će se vratiti u Apple

počinje još  u 20. stoljeću, točnije 1976. godine, kada je zajedno s prijateljem Steveom Wozniakom osnovao Apple koji će, međutim, devet godina kasnije napustiti zbog sukoba s upravom. Jobs se u Apple vratio tek 1997. godine, u vrijeme kada se tvrtka nalazila u velikim poslovnim problemima i gubicima. Ali, njegovim dolaskom na čelo, stvari se drastično mijenjaju. Pod Jobsovim vodstvom, Apple je izbacio niz proizvoda i usluga koji su preoblikovali tržište i definitivno obilježili moderno doba: iMac, iPod, iTunes, iPhone, App Store i naravno — iPad. Mnogi su proricali propast ovome tablet računalu, govoreći da za njega ne postoji pravo tržište ni praktična svrha. Međutim, brojke govore svoje: iPad je u samo 80 dana od lansiranja prodan u više od tri milijuna primjeraka!

Phill Schiller
Stariji potpredsjednik/marketing

Philip W. Schiller ključna je osoba za marketing u Appleu još od 1997. godine, kada se vratio u kompaniju. Naime, Schiller je u

Phill Schiller

Apple prvotno došao još krajem 80-ih, gdje je šest godina radio na raznim pozicijama vezanim u marketing. Tvrtku napušta 1993. godine i odlazi u FirePower Systems, gdje se zadržava oko dvije godine, da bi nakon toga prešao u MacroMediju. U obje kompanije bio je direktor marketinga. U Apple se vraća zajedno s Jobsom, kada tvrtka otvara novu stranicu u svojoj povijesti. Schiller je zaslužan za marketinški razvoj mnogih Appleovih proizvoda, kao što su iMac, PoweBook G4, iPod, iPhone i iPad, a često se  pojavljuje na prezentacijama zajedno sa svojim šefom. Zanimljivo je da je Schiller po formalnoj naobrazbi zapravo - biolog.

Jonathan Ive
Stariji potpredsjednik/dizajn

Apple veliki dio svog uspjeha nesumnjivo duguje ovom samozatajnom Britancu,

Jonathan Ive

geniju industrijskog dizajna. Jonathan Ive se na čelu Appleovog dizajnerskog tima nalazi od 1997, ali na projektima kompanije radi još od 1992. godine. Zahvaljujući njemu, iPod, iPhone, iPad i drugi slavni gadgeti danas izgledaju tako kul, moderno i user friendly. Premda ima zlobnika koji će reći da se za iPad nije trebao previše truditi jer on ionako izgleda kao veliki iPhone. Inače, manje je poznato da je Ive dijelom zaslužan za izgled robotice Eve iz Pixarovog animiranog remek-djela 'Wall-E'.

 

Scott Forstall  
Stariji popredsjednik/iPhone softver

Forstall predvodi Appleov tim koji razvija softverska rješenja za iPhone, uključujući korisničko sučelje, operativni sustav, aplikacije itd. Samim time jedan je od ključnih ljudi

Scott Forstall

u stvaranju iPada s obzirom da su aplikacije za iPhone i iPad većinom kompatibilne, a sam uređaj radi na modificiranom operativnom sustavu iPhone OS 3.2 (koji na ogorčenje mnogih ne omogućuje multitasking). Forstall je diplomac sa Standforda, u Appleu radi već 13 godina, a značajan je i kao jedan od tvoraca operativnog sustava Mac OS X za Macintosh računala.

 

Bob Mansfield
Stariji potpredsjednik/Mac hardver

Bobu Mansfieldu, glavnom čovjeku za hardver Appleovih računala, mnogi bi zasigurno htjeli postaviti nekoliko pitanja, poput npr.

Bob Mansfield

zašto iPad nema nešto tako jednostavno kao ugrađenu kameru, koja bi kod ovakvog uređaja itekako imala smisla. Ili bi ipak bilo bolje to pitati Jobsa? Bez sumnje, dodatna hardverska unapređenja rezervirana su za buduće modele iPada, kako bi se još više novaca izvuklo od fanatičnih ljubitelja Appleovih proizvoda. Prije dolaska u Jobsovu kompaniju, Mansfield je bio potpredsjednik inženjerskog odjela u tvrtki Raycer Graphics, koju je Apple preuzeo 1999. godine. Zaslužan je za razvoj mnogih novijih proizvoda pod Macintoshevim brendom, uključujući i perolaki laptop MacBook Air. Za razliku od gore navedenih Appleovaca, koji izravno odgovaraju Jobsu, Mansfieldov prvi šef je operativni direktor kompanije Tim Cook.

ČOVJEK IZ NEKE DRUGE PRIČE...

Richard Misrach
Kada su prve slike iPada obišle svijet, jedna je osoba imala poseban razlog za zadovoljstvo. Riječ je o Richardu Misrachu, američkom fotografu čija je fotografija 'Pyramid Lake (at Night)', snimljena 2004. godine, izabrana za glavni wallpaper Appleovog novog čuda. Iza Misracha je već gotovo 40 godina karijere, mnoge izložbe i priznanja, ali 'Pyramid Lake' je prva slika koju je licencirao za komercijalnu upotrebu. Zanimljivo, Misrach je navedenu fotografiju godinama koristio kao wallpaper na vlastitom računalu.
 

...I KINEZI KOJI SVE SASTAVLJAJU

Premda su ga smislili mozgovi iz Silicijske doline, iPad zapravo proizvodi (možda je bolje reći: sastavlja) tajvanska kompanija Foxconn, i to u svojoj najvećoj tvornici koja je smještena u kineskom gradu Shenzenu. U istom pogonu također se proizvode Mac Mini, iPhone i iPod. Apple inače nije obznanio tko isporučuje pojedine komponente za iPad, ali razni stručnjaci i analitičari su to brzo otkrili (čitaj: rastavili uređaj). Primjerice, analiza istraživačke tvrtke iSuppli pokazuje da su na dijelovima za sofisticirani LCD touchscreen radile kompanije LG Display, Samsung, Seiko Epson i Wintek. Samsung je proizveo i mikroprocesor A4 (prema Appleovom dizajnu), dok je Dynapack International zaslužan za dugotrajnu bateriju. 'Rastavljači' iz iSupplija otkrili su i da se među  proizvođačima brojnih čipova za iPad nalaze Cirrus Logic, Texas Instruments, Broadcomm i Dialog Semiconductor.